+420 730 235 493

Pěstování exotické vanilky v bytě

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 12. listopadu 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vanilla planifolia je epifytická liána, která je dekorativní svým popínavým vzhledem a také atraktivní květem. Pro dosažení kvetení však budete muset dodržet několik důležitých a náročnějších podmínek a samozřejmě neočekávejte květy v prvním roce po zakoupení rostliny.

Pěstování vanilky v bytě

Pěstování vanilky

Její pěstování pro květy je tedy určeno spíše sběratelům orchidejí a zájemcům, kteří mají na to vhodné podmínky. Běžně v bytě se z ní může těšit každý, jako se zelenou popínavou rostlinou. Vytváří pevný stonek a vzdušné kořeny podobně jako ostatní orchideje. Rozvětvuje se jen díky zaštipování.

V domovině dorůstá do výšky i 25 m. V bytových podmínkách i 10 m. Je tedy třeba počítat s oporou a prostorem. Nejlépe se jí bude dařit v orchidáriu, ve vitríně, zimní zahradě nebo v zasklené temperované lodžii.

Pěstování exotické vanilky v bytěKvete, po 3 - 4 letech bledě zelenými až žlutými květy. Pro své kvetení však potřebuje i období klidu, období sucha cca 2 měsíce, snížení teploty, následný řez. Kvetení je krátké, několika hodinové (5 - 6 hod) a v tomto čase musí být i opylena.

Plodem je tobolka. S plody v našich podmínkách nepočítejte. Pro tvorbu plodů vyžaduje opylení. Není to jednoduché. V domovské zemi ji opylují speciální včely a ty v naší zemi nemáme a ani se nikomu nepodařilo je usadit. Pokud zvažujete umělé opylení, nepostačí Vám štětec. Provádí se speciálními dlouhými jehlami.


Vyberte si z nabídky hrnkových rostlin do interiéru nebo na terasy a balkony


Pěstování liány

Vyžaduje polostín, slunné místo se zastíněním. Musíte jí dopřát vysokou vzdušnou vlhkost a to rosením. Na substrát není náročná. Může se pěstovat i v substrátu pro orchideje i v lehkém rašelinových substrátu.

Vanilku v bio kvalitě naleznete také v naší nabídce.

Roste rychle, a proto už dopředu promyslete vhodné umístění i oporu, kolem níž ji budete ovíjet. Aby vytvořila květiny, počítejte s velikostí rostliny 3 - 10 m. Snadno ji rozmnožíte řízkováním, díky kterému velmi dobře zakoření. Pěstování ze semen u nás možné není.

Navzdory náročnosti pro dosažení kvetení, je to zajímavá liána, orchidej, která Vás možná překvapí i květem.

TIP: Pokud se vám zdá vanilka příliš náročná na pěstování nebo prostě nemáte vhodné podmínky, zkuste se poohlédnout po bytových orchidejích. Pěstování orchideje v bytě vůbec není tak náročné.

Zdieľať tento blog
J. Kymličková 29. května 2023 at 23:56 Odpovědět
Dobrý den, pěstuji vanilku v teráriu. Původní rostlina vytvořila několik metrů, ale u zasazených řízků mi opakovaně zasychají vrcholy. Znovu vyraší a opět zaschnou. Dokonce se tak začala chovat i původní rostlina. Nevím, kde dělám chybu.
Adriána Francová 30. května 2023 at 8:26 Odpovědět
Dobrý deň, ďakujeme za správu. Nové odrezky by ste museli držať v ideálnych podmienkach vlhkosť vzduchu a pôdy, a používať stimulátor pri zakoreňovaní. Tiež by bolo lepšie ich umiestnť pod kryt, kde sa budú rosiť a bude vlhkosť. A počkať s odokrytím až kým nebudú mať viac listov než 2. Počas dňa treba vetrať. To platí aj pre dospelú rastlinu, ak zasychá, nemá dosť vzdušnej vlhkosti a s postupnými vyššími teplotami aj v byte a vonku to bude ťažšie.
frantisek 23. června 2023 at 19:34 Odpovědět
tak všude se píše, že vanilku u nás pěstovat nelze, snad jsem pro ni vybral dobře stanoviště, prihnojuji. zaléváme výhradně dešťovou vodou, převážně jen rosením. po 3 letech mi vykvetla. bohužel skutečně není jednoduché se dostat, jak vanilku ručně opylovat, ale jedná kasaska univerzita to má skvělé natočeno. bohužel jsem se dostal k tomuto videu až při 3 květů, ten se mi ještě opylovat nepodařilo, ale poslední ano a už se těším, jak budu dělat vanilkovou zmrzlinu. takže je možné v domácích podmínkách pěstovat vanilku.
Ladislav 18. července 2023 at 19:04 Odpovědět
Mne sa tohto roku podarilo úspešne opeliť 8 kvetov desiatich. Veľmi ma to prekvapilo
Adriána Francová 3. srpna 2023 at 10:37 Odpovědět
Gratulujeme
Ladislav 3. srpna 2023 at 10:50 Odpovědět
Ďakujem, pripájam dôkaz https://m.facebook.com/groups/143101315763297/permalink/9656462264427107/
Adriána Francová 24. června 2023 at 23:30 Odpovědět
Dobrý večer, tak my vieme, že sa to dá, lebo sme ju mali v ponuke a aj tento rok sa predávala u nás. S rastom problém nie je, ale s tým opelením niektorí pestovatelia problém majú. Je výborné, že sa Vám to podarilo. Želáme Vám veľké pestovateľské úspechy a kľudne sa podeľte o nové skúsenosti a plody práce :-)
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu