+420 730 235 493

Přesazujeme pokojové rostliny

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 18. února 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Typickou jarní prací je přesazování pokojových rostlin. Po předchozím růstu a vegetaci je půda již maximálně vyčerpaná. Možná se ptáte, zda únor není pro rostliny časným měsícem na přerušení zimního odpočinku. Právě naopak. V tomto měsíci rostliny ještě odpočívají a nerostou, proto je vhodné je přesadit, aby v březnu už začaly růst a probouzet se v nových podmínkách, na které si lépe a rychleji zvyknou.

Pokojové rostliny

Předem si připravte nové nebo vlastní nádoby, které důkladně vyčistěte, vhodný substrát a drenážní kamínky. Ne každá rostlina zvládá každoroční přesazování. Přesazujte rostliny, kterým kořeny přerostly přes dno nádoby nebo vyčnívají vrchem, a ty, které mají nekvalitní půdu s bílým povlakem nebo již páchne. Dalším problémem může být promočená půda a výskyt smutnic, nepříjemných malých černých mušek, které otravně létají ze substrátu a jsou již po celém bytě.Pokojové rostliny

Velkým rostlinám v květináči stačí vyměnit vrchní část půdy a doplnit tak výživný substrát. Rostlinám jako fialky vyměňte substrát a použijte stejné nádoby, ze kterých jste je vybrali. Nezapomeňte na drenážní vrstvu, která zajišťuje odtok přebytečné vody z kořenové části do podmisky nebo obalu květináče, přes odtokový otvor, která na nádobě musí být.


Ať už chcete ozdobit balkon nebo přímo interiér, inspirujte se nabídkou hrnkových rostlin


Po přesazení často nemusíte hned přihnojovat. Počkejte, dokud se rostlina dobře nezakoření. Mnohé kvalitní substráty jsou už totiž obohaceny o hnojivo. Pokud ne, můžete při přesazování zakomponovat do substrátu zásobní hnojivo ve formě granulí.

Rostliny po přesazení umístěte na své původní místo a už zanedlouho si všimnete, jak se probouzejí a začnou růst. Začněte s poléváním, případně přisvětlování, zvýšením teploty a odebíráním odřezků a výhonků pro rozmnožování. Rostliny se Vám odvděčí rychlejším a rovnoměrným růstem. Ve staré a vyčerpané půdě by jen chřadli a listy by jim časem zežloutly. Pokud jste si tohoto jevu již všimli, je nejvyšší čas na přesazení.

Pokud jste si přinesli nějakou rostlinu z květinářství či z obchodu zvažte její přesazení podle základních znaků. V první řadě počkejte pár dní na aklimatizaci v nových bytových podmínkách a pak si všímejte velikosti květináče, typu substrátu a jeho kvality, vlhkosti. Ne všechny je třeba hned přesadit ale určitě je třeba přihnojovat.

TIP: Orchidej je oblíbená a žádaná pokojová rostlina. Přečtěte si v našem článku jak se orchidej pěstuje.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu