+420 730 235 493

Sběr prvních plodů a práce v zahradě

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 8. června 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Červen v ovocné zahradě přináší první plody naší práce. Není to už jen o zalévání a hnojení, anebo aplikace nutných postřiků. V tomto měsíci se můžete těšit na brzké třešně, sběr zimolezu kamčatského, prvních sladkých jahod.

Sběr prvních plodů

Sbírejte v době slunečného počasí, kdy plody nejsou mokré. Plody by měly být tak zralé podle toho, co s nimi plánujete dělat.

Tvrdší plody jsou vhodné ke zpracování, zavařování. Měkké plody v konzumní zralosti jsou obyčejně měkké, chutné a sladké. Některé přezrálé plody využijte spíše na zpracování džemů, marmelád, šťáv a na výrobu pyré. Letní ovoce je vhodné použít i do koláčů, zákusků, ovocných pohárů a salátů.První plody v zahradě


Sladká nabídka jahod do zahrady


Jahody sbírejte s asi centimetrovým stonkem. Vydrží déle čerstvé. Poškozené a nahnilé plody odstraňujte a likvidujte. Zamezíte výskytu hmyzu, který přiláká sladká vůně. Nebezpečné jsou pak vosy a sršni.

V zahradě byste měli vždy pěstovat jen tolik ovocných stromů, které reálně i využijete a dokážete množství plodů zpracovat. Ideální je, pokud máte vysazené ovocné stromy s postupným termínem zrání. Tím docílíte, že vždy bude v zahradě něco chutné na konzum a stihnete i ovoce zpracovat.

Nejen na stromě, ale i pod stromem

Spadané ovoce ze země sbírejte. Trávník Vám bude vděčný a stejně Vaše sekačka. Estetické hledisko snad ani nemusíme vyzvedávat. Sběrem se rozumí česání ovoce ze stromů a keřů. V některých případech musíte použít i žebřík. Obírat ovoce proto může být i nebezpečné. Dětem, kterým chutnají třešně, nikdy nedovolte lézt na vysoké stromy.


První úroda v zahradě, vyberte si z odrůd - zimolez kamčatský


Červen je charakteristický i samovolným opadem plodů, po kterém následuje ještě ruční probírka. To platí zejména u jabloní, hrušní, broskvoní. Množství plodů může samotnou větev poškodit, zlomit a není ani vhodné mladé stromky nechat přerodit.

Na jednom místě obvykle vyrůstá i 5 kusů jablek. Minimálně 3 z nich odstraňte. Nejdříve však počkejte, zda samy neodpadnou. Plody po přejímce budou větší. Plody by se neměly ani dotýkat navzájem.

TIP: Pokud ještě zimolez neznáte, v našem článku vám ho představíme a vysvětlíme jak zimolez pěstovat.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty