+420 730 235 493

Trvalky do nádob

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 20. září 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možná patříte k těm, kteří disponují jen malým místem v zahrádce a ten jste věnovali již trávníku, který nejpraktičtěji vyhovuje dětem či čtyřnohému miláčkovi. Milujete však i trvalky, pro jejich dlouhodobé kvetení a variabilnost květů.

Trvalky do nádob

Pokud se jich nechcete vzdát, můžete je vysadit i do nádob.

Obecně při pěstování jakýchkoliv rostlin v nádobách musíte dbát na výběr vhodných nádob pro tento účel. Mezi nejlevnější patří nádoby z plastu, které jsou vhodné pro pěstování dočasné zeleně, jako jsou letničky, případně pokojové rostliny.

Pro dlouhodobější pěstování venku jsou vhodné nádoby z keramiky, pálené hlíny a betonu, případně kameniny. V nich se méně přehřívají kořeny a také jsou vhodnější pro rostliny, které chcete ponechat venku i v zimním období.

Na dno nádob umístěte drenážní vrstvu, případně je vystelte pytlovinou nebo fólií. Nádoby musí být čisté. Pokud chcete použít Vaše vlastní nádoby, musí být vždy ošetřeny a vyčištěny od předchozích zbytků, případně škůdců. Nakonec je důležitá velikost závislá na osázené dřevině či rostlině.


Pestrá nabídka trvalek nejen do nádob z našeho eshopu


Zvažujte i barevné provedení. Nádoby a květináče z pálené hlíny si můžete sami vyzdobit mozaikou z polámané zbývající dlažby nebo obkladaček, také jsou vhodné škeble a mušle, případně ploché kamínky a dřívka z březových větviček. Efekt vytvoříte, když je vložíte do pytloviny a barevné juty. Dle Vašich představ zvolte jednu nebo dvě barevná provedení a k nim doplňte i jiné předměty jako svíčky, svítidla, misky, konvičky a sezení.Trvalky v nádobách

Po výsadbě je třeba se o vysazené rostliny pravidelně starat. Nejedná se jen o zalévání a hnojení podle druhů, ale patří sem i kontrola výskytu škůdců a chorob, protože dřeviny a rostliny vysazené v nádobě trpí více. Důležité je zkontrolovat, zda mají nádoby odtokový otvor na odvádění přebytečné vody. Jen tehdy se bude Vašim rostlinám dařit. Pokud tam není, vytvořte ji pomocí vrtáku. Na otvor pak položte plochý kamínek nebo kousek plastu a nádobě pořiďte podmisky nebo estetické obaly. Efektivní zalévání je pak takové, když voda přeteče do misky.

Správný substrát by měl být samozřejmostí. Jistě se často setkáváte se zvláštním složením substrátu, který rychle prosychá a voda přes nádobu téměř přeteče bleskem. Vylepšete ji vlastním kompostem nebo podílem písku.

Kolují mýty, že trvalkám v nádobách se obvykle nedaří. Pokud splníte základní požadavky, co rostlina potřebuje pro správný růst a úspěch, dá se vypěstovat i v nádobě. Nádoba musí být dostatečně velká s odtokem přebytečné vody a drenážní vrstvou, kterou vytvoříte pomocí keramzitu nebo štěrku, oblázků. Vysypte vhodným substrátem (většinou jim vyhovuje lehký, propustný, s podílem písku).

Mrazuvzdorné trvalky do nádob

Pokud jste si již pořídili vhodné nádoby, je čas pro výběr vhodných trvalek. Většina trvalek je v našich podmínkách mrazuvzdorných, jiným pomůže právě správný výběr nádoby, drenáž, vhodný substrát, případně zazimování nádob na zimu či vhodný obal. Vždy platí, že trvalky je třeba vybírat podle nároků na pěstování a musí být vhodné na dané stanoviště. Tedy kapradinu na přímém slunci neudržíte hezkou a svěží, stejně jako levandule nebude prosperovat ve stínu a vlhku.

Takto můžete pěstovat hortenzie (Hydrangea), okrasné trávy, třapatky (Echinacea), levanduli (Lavandula), krásnoočko (Coreopsis), třapatky (Rudbeckia), dokonce i různé keře a dřeviny na kmínku. Substrát v nádobě rychleji prosychá, proto je nutné kontrolovat vlhkost. Odstraňováním odkvetlých květenství prodloužíte kvetení vašich oblíbených rostlin. Výborně vyniknou i kombinacích.

TIP: Pokud vás pěstování v nádobách zajímá, přečtěte si článek o tom, co pěstovat na malém balkoně či terase.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty