+420 730 235 493

Uskladňování, ošetřování a péče o cibuloviny

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 8. března 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Cibule, které vysazujete na jaře či na podzim na zahradě, by měly být vždy kvalitní a zdravé. Na kvalitě totiž závisí jejich další existence, ať už kvalita kvetení, výdrž cibule na stanovišti a rozmnožování.

Jak skladovat cibuloviny

Jarní cibuloviny zakoupené v podzimním období nemusíte vůbec ošetřovat. Jsou připraveny na výsadbu. Proto je dlouhodobě neskladujte v teplých podmínkách, protože mnohé z nich Vám do září až října může vyklíčit.

Jak skladovat cibule hyacintů a dalších jarních cibulovin? Pokud se Vám stane, že v létě koupené cibule zapomenete vysadit na podzim a cibulky naleznete v dobrém a pevném stavu, vysaďte je do nádob nebo i v prosinci se dají vysadit na záhon, pokud není trvale promrzlá půda.
Rostliny v nádobě, které dokvetly, nechte zatáhnout a uskladněte na suché a tmavé místo až do období nové výsadby nebo nového rychlení.Skladování cibulovin

Jak uskladnit lilie

Lilie a jiné letní cibuloviny, které se vysazují na jaře a jsou nově zakoupené na jaře, můžete přímo vysadit do půdy bez jakékoliv péče o cibule.

Důležitější je věnovat se jim po výběru z půdy v podzimním období a samotném uskladnění.

Po výběru letních cibulovin a hlíz z půdy je důležité nechat je přesušit na suchém místě v polostínu. Odstraňte všechny listy a zkontrolujte zdravost cibule a hlízy.

Některé druhy jsou však náchylné k proschnutí: císařská koruna (Fritillaria imperialis), lilie (Lilium), medvědí česnek (allium ursinum) nebo mají velmi drobné cibulky a křehké slupky: sněženky (Galanthus) a modřence (Muscari).

Uskladňujte pouze pevné, tvrdé cibule, bez jakéhokoliv poškození, neboť ve skladovacích prostorách se hniloba či jiné onemocnění jako je plíseň, případně škůdci, rychle šíří a přijdete o všechno.

Skladovat se mohou ve tmě, ale v suchém prostředí, v pilinách hoblinách, v papírových sáčcích, v písku, v listí. Ideální jsou bedničky, mělké nádoby, koše.


Zásobte se kvalitními a zdravými cibulkami z našeho eshopu


Během zimy je pouze kontrolujte, nemusí se zavlažovat. Na jaře je vyjměte, rozdělte podle zdravosti a poškozenéa napadené cibule plísní či hnilobou určitě nepoužívejte na výsadbu. Chce to jen čas, cvik a určitě si zamilujete i tento způsob zahradničení, kde odměnou budou právě květiny.

TIP: Mezi nádherné letní cibuloviny určitě řadíme také mečíky. V našem článku se dozvíte vše o výsadbě a pěstování mečíků.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu