+420 730 235 493

Vinná réva pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 11. února 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pokud jste podlehli chuti sladkých a velkoplodých hroznů, které nechyběly na žádném královském stole a hostině a máte vhodné místo v zahradě na jeho pěstování, můžete začít. I réva vyžaduje péči.

Vinná réva

Pokud se ji rozhodnete pěstovat, dbejte na výběr stanoviště, protože réva se pěstuje na jednom místě i 20 let. Jde o dlouhověkou výsadbu, proto není prostor pro omyly a pravidelné přesazování.

Výsadba vinné révy

Vyžaduje hluboké, propustné půdy bohaté na živiny, které je třeba i důkladně a pravidelně hnojit. Před samotnou výsadbou sazenic je třeba zvolit hloubkovou analýzu půdy a zásobit ji organickým materiálem. Před výsadbou můžete aplikovat NPK nebo chlévský hnůj.

Vinná révaBěhem výsadby dbejte na to, aby místo očkování bylo vždy nad zemí. Réva vyžaduje teplé oblasti, chráněné polohy a celodenní slunce. Jen tehdy se Vám podaří vypěstovat třásně, po kterých toužíte.

Nevhodný je pozemek orientovaný na sever, písčité půdy chudé na živiny, těžké jílovité půdy, stín, pěstování v trávě nebo pod stromy.


V naší nabídce najdete také různé odrůdy vinné révy


Samozřejmě není to jen o tom. Kromě výsadby se musíte i celoročně postarat o výhony řezem, zalévat, hnojit, dokonce i stříkat, pokud vysadíte méně rezistentní odrůdy. Zpravidla platí, čím větší střapec chcete mít, tím méně jich musí být na jednom výhonu. Někdy se ponechává pouze jeden hrozen na výhon, což se samozřejmě praktikuje se specifickými stolními odrůdami v oblastech, kde se dopěstovávají ukázkové hrozny.

Jak stříhat vinnou révu

Únor až březen je velmi důležitý, pokud jde o řez vinné révy. Ponechává se jen jeden výhon do každé strany s max. 2 očky.

Během léta musíte některé výhony zkrátit, odstranit i vylomit. Čím více výhonů bude révu tvořit, tím méně síly půjde do tvorby květů i plodů. Plody mají být velké, zdravé a šťavnaté.

Pokud během roku zjistíte nějaké poškození listů nebo plodů, okamžitě zasáhněte. Jinak hrozí, že budete mít brzy po sklizni.

Nejvíce času věnujte tedy stříháni vinné révy v předjaří, v létě zalévejte, přihnojujte a vyvažujte. Nově vysázené sazenice ochraňte před mrazy nakopcováním.

TIP: Chcete svoji zahradu obohatit o druhy drobného ovoce, které se nepěstuje až tak často? Přečtěte si článek o netradičních druzích drobného ovoce.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty