+420 730 235 493

Listí a větve, jak je zužitkovat?

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 22. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rostlinný odpad trápí nejednoho z nás. Není problém ho vytvořit, ale problémem je, kam ho dát, aby z něj byl i užitek. Největší odpad je ze stříhaného živého plotu. Drobné i dlouhé větve se povalují pod plotem a kupí se do neuvěřitelné výšky. Co s ním?

Podzimní listí v kompostu

Můžete použít drtič větví, který množství zredukuje a odpad se zmenší v podobě štěpky, kterou můžete použít k mulčování, nebo ji můžete vysypat do předem připravené jámy, která bude sloužit jako skrytý kompost. Vhodné je to na ploše, která je malá a na kompost již není v zahradě místo. Do takové jámy můžete naházet všechny odkvetlé letničky, listí ze stromů, veškerý rostlinný odpad kromě plevelů jako pýr a plevele se semeny.

Můžete z nich však udělat výluh a ten použít jako zelené hnojení. Štěpka z větví vynikne na okrasném záhoně.Podzimní lístí

Z některých větví můžete vytvořit dočasný kryt pro podzimní výsadbu česneku a také je to odpuzující pro kočky, které si chtějí svou potřebu provést právě ve vyčištěných záhonech v zeleninové zahradě.


I tohle období je ještě vhodné na výsadbu jarních cibulovin nebo dřevin do živého plotu, ale i jiných okrasných a ovocných druhů.


Pichlavé větve z růží použijte na ochranu Vašich oblíbených rostlin, do kterých také s oblibou chodí kočky nebo pes. Drobné větvičky můžete použít jako dělící plot k nově vysazených druhům, abyste nezapomněli, kde jste je vysadili.

Pokud máte na zahradě i pařeniště, jako podklad je vhodný chlévský hnůj a je třeba ho přikrýt vrstvou listí z opadaných ovocných stromů. Listí z ořechu však nepoužívejte ani na kompost. Některé barevné listí můžete s dětmi posbírat a vyplnit s nimi květináče a proutěné koše, do kterých naskládáte pár okrasných tykviček. Některé listí můžete využít jako výplňový materiál do pytlů, a tak zazimovat okrasné rostliny na terase a balkónech.

Využití listí na zazimování balkonovek

Rostliny, které chcete zimovat a pěstovat na balkoně, je nutné na zimu připravit také. Rostliny pěstované v klasických plastových nádobách během zimy trpí nejvíce. Plast je nezahřeje a mnohdy se stává, že vymrznou nebo vyschnou z nedostatečné vláhy. Takové nádoby je nutno ještě vložit do dřevěné bedničky nebo větší keramické nádoby, kterou vyložíme textilií nebo bublinkovou fólií, podle velikosti i kousky polystyrenu a ostatní vyplnit suchým listím.

TIP: Přečtěte si také článek jak připravit užitkovou zahradu na zimu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu