+420 730 235 493

Popínavé jahody - realita nebo marketingový tah?

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 26. ledna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jahody patří mezi oblíbené drobné ovoce, které se dá vypěstovat bez náročných úkonů v zahradě na zemi, ve vyvýšených záhonech, na balkoně i v květináči. Jahody mají v oblibě malí i velcí. Nádherně voní, výborně chutnají, mají různá využití a pěstování zvládne i malé dítě.

Popínavé jahody - realita nebo marketing?

Často se setkáváme s otázkami ohledně sazenic jahod, pěstování, sortimentu a také zda máme v nabídce i popínavé jahody. Zklameme vás. Popínavé jahody jsou jen marketingovým tahem na podporu prodeje sazenic běžných jahod od neférových zahradnictví.

Popínavé jahody - jaká je pravda

Kontaktoval nás zákazník, který se nechal nalákat nádhernými obrázky konkurenčních katalogů s vyobrazením "popínavých" jahod. Rozhodl se vykácet vinnou révu a na jejím místě zasadit jahody, které by se nádherně popínaly po sloupcích a drátech jako víno. Byl velmi zklamaný, když jsme ho upozornili, že popínavé jahody neexistují, pouze běžné jahody, které vytvářejí více či méně odnoží. Ty jsou přirozeně ve vodorovné poloze, když je rostlina jahody vysazena ve volné půdě, nebo ve svislé poloze, pokud je jahoda vysazena v závěsné nádobě. Přirozenou gravitaci neoklameme.

Tedy platí následující. Chcete-li docílit převislý vzhled, je to možné. Jahody vysadíte do závěsné nádoby nebo do klasického truhlíku a přirozeně vyrůstající šlahouny vytvoří postupně převis - mladé sazenice, které mohou také podle kultivaru rodit a mít tak plody až do mrazů. Jedná se například o stáleplodící převislé jahody 'Mara de Boise'. Patří mezi nejlepší a nejkvalitnější převislé jahody vhodné pro pěstování v nádobách.jahody popínavé

Pokud si přece jen dáte tu námahu a vyzkoušíte jahody pěstovat jako "popínavé", bude vás to stát opravdu hodně času a energie, než treláž nebo oporu vyvážete výhonky jahod do požadovaného tvaru. Na fotce to za vás udělá photoshop. Vyzkoušejte to a věřte, že zkusíte jen jednou vyvázat každý jednotlivý výhon ručně do výšky 1 m. Budete potřebovat několik desítek jahod a kultivar, který vytváří dlouhé šlahouny. Zároveň tyto šlahouny, které jsou vyživovány mateřskou rostlinou, obírají "matku" o živiny a tedy jahoda méně kvete, má méně a menší plody, protože veškerá energie jde do nových listů a odnoží. Běžně, pokud chcete dosáhnout kvalitní úrody, dceřiné odnože v sezóně odstraňujete, aby se hlavní rostlina nevysílila.

Po několika letech zavádění zákazníků konkurence konečně, i když jen velmi nenápadně, doplnila informaci o potřebě ručního uchycování šlahounů do svých popisů k podle nás zavádějícím způsobem pojmenovaným "popínavým jahodám".


Sladké jahody si můžete vypěstovat i ze sazenic naší aktuální nabídky jahod


Sloup s převislými jahodami dokážete vytvořit jednoduše. Trubku nebo jinou plastovou nádobu výšky 1- 1,5 m vyplníte substrátem a po obvodu vytvoříte otvory, do kterých nasadíte jahody. Ty se budou rozrůstat a vytvářet převislé výhony, které jsou schopné kvést i rodit. Vhodné je použít stáleplodící odrůdy. Stejný efekt vytvoříte, pokud výsadbu založíte v plechovém sudu. Dbejte na otvor ve spodní části a drenáž. Na sluneční straně se jahodám bude dařit lépe.

Skutečně férovou nabídku jahodových sazenic najdete u nás, VK - prostokořenné druhy, frigo sazenice, hotové sazenice v K7, rané, polorané i pozdní odrůdy či stáleplodící jahody - v přehledných kategoriích za příznivou cenu.

TIP: Rádi Vám poradíme s výběrem vhodných jahod pro Váš vysněný jahodový záhon. Více informací, jak založit jahodový záhon, jakou péči jahody potřebují, najdete na našem blogu, v sekci o pěstování jahod.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty