+420 730 235 493

Balkonové kombinace letniček a jiných balkónovek

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 25. května 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Každý máme svou představu o ideálním nebo nejkrásnějším balkóně. Podle toho, jak je balkon orientovaný, umíte vybrat správné rostliny a tím dosáhnout požadovaný efekt? Nemusí jít vždy jen o typické balkónové rostliny vysazené v truhlících, visící ze zábradlí nebo ze závěsné nádoby.

Kombinace květin do truhlíků

Rostliny můžete vysadit i ve směsi barev nebo je jednotlivě kombinovat do odstínů jedné barvy nebo dvou. Barvy působí na psychický stav a pohodlí člověka již od nepaměti. Pomocí barev můžeme bezprostředně navodit atmosféru nebo souvislé pokračování z interiéru do exteriéru.

S čím kombinovat muškáty

Zkuste použít kombinaci muškátů (Pelargonium), šalvěje (Salvia), cínie (Zinnia), železníky (Verbena) a begónie (Begonia) v barvách červená, oranžová, které symbolizují oheň a lásku. Jako doplňky použijte konvice na zalévání stejné barvy a jiné nádoby a květináče, svíčky, deky.Kombinace letniček do truhlíků

S čím kombinovat begonie

V tomto případě použijeme žluté kombinace balkónových květin. Tato barva svítí a vytváří zářivou atmosféru i ve dnech, kdy je pod mrakem, rozzáří prostor a použitím slaměných a ratanových doplňků vytvoříte prostor pro pohodlné odpočívání.

Používají se: žlutě kvetoucí begónie (Begonia), gazánie (Gazania), lichořeřišnice (Tropaeolum), pantoflíčky (Calceolaria), měsíčky (Calendula), Třapatky (Rudbeckia), slunečnice (Helianthus), aksamitníky (Tagetes), jiřiny (Dahlia), sanvitálie (Sanvitalia).


Celý sortiment balkónových rostlin *

* Dostupnost je dána ročním obdobím


Do zelena laděný balkon představuje množství dekorativních listů, pocit svěžesti, klidu a života zároveň.

Balkon může posloužit jako druhá kuchyně, pokud se na něm rozhodnete pěstovat bylinky a zelené koření. Pro výsadbu zeleného balkonu či terasy se doporučují trvalky, kde odpadávají každoroční náklady na koupi letniček. Vhodné jsou funkia (Hosta), která má mnoho kultivarů s panašovanými listy, pryšec (Euphorbia), hluchavky (Lamium), které mají sice nenápadné květy, ale dekorativní listy s lehce červenou nebo stříbřitou kresbou, břečťan (Hedera) a okrasné trávy.

Tip: Přečtěte si také článek o tom jak vytvořit balkón, který kvete cely rok.

Kombinace (nejen) letniček do truhlíků

Můžete kombinovat jeden druh ve vícero barev, 2 - 3 druhy, které uspořádáme při výsadbě podle výšky, šířky a přidáme převislé rostliny. Do větších keramických a dřevěných nádob můžete použít i stálezelené dřeviny, zakrslé jehličnany s letničkami či cibulovinami.

Dá se kombinovat opravdu velké množství rostlin. Závisí také na tom, kde budete vysazené nádoby umísťovat, do jakých velkých nádob budete rostliny vysazovat. V zásadě platí, aby jednotlivé rostliny byly přibližně stejného vzrůstu, aby se nestalo, že jedna rostlina vytlačí druhou, aby se vzájemně podporovaly v růstu a nestínily si, byly správně vysazeny - vyšší vzadu, nízké převislé vpředu. Rostliny se od sebe vysazují cca 15 - 20 cm. Můžete vysadit rostliny s podobnými nároky na pěstování a nezáleží na tom, zda se jedná o typickou balkónovku nebo letničku či trvalku.

Kombinujte rostliny, které dlouho nebo postupně kvetou, na podzim remontují (opakovaně po sestřižení, zaštipnutí kvetou), případně do pozadí doplňte rostliny, které budou stálozelené.

Pokud nemáme dostatek místa, můžeme použít na pěstování i závěsné nádoby, nevýhodou je snad složitější zalévání a hmotnost nádoby, proto by měla být bezpečně upevněna. Do závěsných nádob používejte rostliny odolnější vůči větru, prudkému dešti, případně proti intenzivnímu záření, neboť v těchto nádobách se půda prohřívá rychleji. Pro ještě efektivnější pěstování a atraktivní vzhled, Vám doporučujeme pěstování balkónových rostlin v závěsných taškách a tubách, které jsou novinkou v pěstování. Jsou z odolných materiálů, s otvory pro vložení rostlinek. Dobře se zalévají, substrát se nepřehřívá. Vyzkoušejte i tento způsob pěstování.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Helichrysum petiolare ´Moes Silver´ / Smil řapíkatý, K7