+420 730 235 493

Borůvky pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 24. června 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možná se ptáte a hledáte na mnoha fórech, proč Vaše keře nerodí, nekvetou a chřadnou před očima. Zde je několik tipů, jak dosáhnout úspěchu při pěstování klasických borůvek.

Borůvky pěstování

Borůvky, které jsou prodávány jako velkoplodé, jsou vhodné do každé zahrady nebo nádoby.

Jak sázet borůvky

V zahradě je umístěte na chráněné místo, nejlépe do polostínu. Mohly by jim uškodit holomrazy nebo studený vítr. Pokud bude sníh, přežijí určitě. V prvním roce po vysazení je dobré je přikrývat například chvojím. Vysaďte je do čisté rašeliny. Vyhlubte dostatečně velkou plochu a vysypte několika pytli rašeliny. Tu budete muset pak průběžně dosypávat a samozřejmě jsou prospěšná i hnojiva na kyselomilné rostliny a výživa.


Aktuální nabídka zdravých borůvek i v našem eshopu


Vyhloubíte jámu cca 50x50 cm, vyberete původní zeminu a vysypete tam substrát, který si dokážete namíchat i sami: vrchovištní rašelina, piliny a kůra z jehličnanů. Na 1 rostlinu cca 50 l nebo substrát speciálně určený pro pěstování kyselomilných rostlin, včetně borůvek. Z obou stran je dobré zajistit okraje a jámu textilií nebo fólií, aby se původní zemina nepromíchala s rašelinou a neneutralizovala ji.Pěstování borůvek

Jak pečovat o borůvky

V dalších letech je dobré na jaře dosypat nový substrát na povrch a mírně prohrábnout. Hnojivou zálivkou pro kyselomilné rostliny podpoříte růst a úrodnost rostliny v dalších letech. Mají mělký kořen, proto je neokopáváme. Plochu udržujte nezaplevelenou, plevel vytrhávajte ručně.

Řez borůvek

Během prvních 2 - 3 let pěstování nevyžadují žádnou speciální péči, co se týče řezu. Odstraňujte pouze poškozené, ulomené a suché větve. Slabé je třeba zkrátit, abyste získali pěkný základ pro rodící větve.

Po třech letech provádíme udržovací řez v předjaří. Nikdy nezastřihávejte však nové výhony,  borůvky rodí právě na vyzrálých dvouletých výhonech v horní části větve.

Zdravý keř v době rození, to je 3 - 4 rok by měl mít 4 - 5 zdravých výhonů. Vyberte 3 nejsilnější a ostatní ořízněte zcela od země.

V pozdějším věku je třeba provést zmlazovací řez a vybrat mladé větve pro úspěšnou plodivost a staré zcela odstranit.

Chcete borůvku pěstovat v květináči nebo v jiné nádobě na terase či balkoně, přečtěte si článek o pěstování borůvek v květináči.

Výhodou je, že borůvky nenapadají téměř žádné choroby a škůdci, pokud ovšem nepočítáme ptactvo, které s oblibou v době zralosti nalétává na keř. Je třeba ho chránit sítěmi.

Určitě jste se již několikrát přistihli, jak při práci odtrhnete červenou jahodu nebo malinu, případně si natrháte hrst rybízu. Takto to můžete vyzkoušet i s borůvkou, od které se jen těžko odtrhnete. Milovat je budou i děti. Jednoduchý sběr  je určitě přiláká. Jejich modrofialové rty a jazyk nebo fleky na oblečení je prozradí.Odrody borůvek

Plody jsou opravdu chutné, voňavé a plné vitamínů. Obsahují barviva a vitamíny B, C, provitamin A, které příznivě ovlivňují organismus člověka. Konkrétně na zrak, proti ekzémům, na koliky i průjmu (v tomto případě vhodné pro malé děti). Pomocí borůvek si umíte doplnit jídelníček a zároveň žít zdravě, dokonce i hubnout. Imunitní systém bude posílen, Vy si smlsnete s celou rodinou a zejména úspora peněz, protože borůvky patří k těm dražším. Dají se sušit, mrazit, konzervovat. Můžete z nich kdykoliv připravit výborný koláč, marmeládu, kompot, šťávy, čaj a jiné nápoje.

Odrůdy borůvek

Známé jsou zejména kanadské borůvky a jiné americké odrůdy jako Patriot, Bluecrop, Spartan, Brigita, Toro, Duke nebo i nejnovější vyšlechtěna borůvka s růžovými plody - Pink Lemonade.

Kromě klasických borůvek jsou známé i jim podobné zimolezy kamčatské. Jsou netypické tvarem a velikostí a navíc jejich předností je fakt, že je můžete zasadit do klasické zahradní půdy. Nepatří do skupiny klasických borůvek, ale chutnají velmi podobně. Také zde platí zásada výběru vhodného opylovače, čili vybrat minimálně 2 rostliny s 2 různými odrůdami.

Věříme, že dnešní článek vám pomohl zorientovat se v tomto chutném drobném ovoci a vyberete si z bohaté nabídky odrůd, které vám budou na zahradě bohatě rodit i díky naším radám.

Tip: V tomto článku vám pomůžeme zorientovat se v nabídce méně tradičního drobného ovoce.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu