+420 730 235 493

Pěstování borůvek v kontejnerech

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 23. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Borůvky patří v posledním období mezi atraktivní drobné ovoce s vysokým obsahem prospěšných látek pro zdraví. Přestože je to keř, který najde uplatnění zejména v zahradě, dají se pěstovat i v nádobách. Dokonce existují speciální balkónové odrůdy, kterým se více daří v omezených podmínkách. Stačí, když jim vytvoříte vhodné pěstitelské podmínky a bude se jim dařit.

Pěstování borůvek v kontejnerech

Borůvky jsou samosprašné druhy. Pro vyšší úrodu však doporučujeme pěstování několika odrůd blízko sebe, kvetoucích ve stejném čase, což zajistí kvalitní opylení a spolehlivou úrodu. Doporučujeme minimálně 2-3 ks vedle sebe.


Vyberte si chutné odrůdy borůvek z nabídky našeho eshopu


Nejdůležitější je znát jejich pěstitelské podmínky, a to je zejména pH půdy. Borůvky se pěstují v kyselém prostředí. Vyhovuje jim pH 3,2 - 4,2. Proto dostatek organické hmoty, rašeliny, listovky zajistí kromě přísunu živin pro kořeny a samotnou dřevinu i vysokou úrodu.

O to jednodušší je pěstování v nádobě, kde se namíchaný substrát nemůže a neumí smíchat s jinou půdou, jak je to v zahradě a nemusí se vystýlat fólií a oddělovat od původní zeminy.Pěstování borůvek na balkoně

Pokud je vysadíte do nádob, zvolte je dostatečně velké podle kořenového balu. Nejvhodnější nádoby jsou keramické, hliněné, betonové a takové, které pracují a dokážou vázat vodu a v létě se velmi nepřehřívají.

Pokud se rozhodnete pro velké betonové nádoby, vystelte vnitřek jutou nebo textilií či pytlem. Do nádoby nasypte rašelinu nebo speciální substrát pro borůvky, nebo si sami namíchejte vhodný substrát s podílem rašeliny, pilin, listovky, lesní hrabanky a vysaďte keř. Nevysazujte příliš hluboko, kořeny potřebují dostatek vzduchu. Počítejte s výškou okolo 1,5 m.

Zalévejte zejména během kvetení a plození. Hnojit stačí nejdříve měsíc po výsadbě. Jelikož jde o plody, které barví, je třeba si uvědomit už dopředu, že plocha, kde budou případně přezrálé plody padat, zůstane zabarvena (dlažba, chodník). Proto v jejich blízkosti nesušte prádlo, protože plody mohou lákat i ptactvo, které je mohou roznášet po zahradě a sem tam jim ze zobáku vypadnou.

Na zimu je můžete ochránit tak, že celý květináč ještě obalíte do deky, bublinkové fólie, nebo dáte do beden, které vyložíte slámou, senem nebo polystyrenem. Dělá se to zejména pokud se jedná o menší nádoby a nádoby z plastu. Keramické nádoby můžete dekorovat tím, že celou nádobu vložíte ještě do okrasného pytle a ozdobíte vánoční stuhou, případně vložíte do nádoby pár větví z jehličnanů. Ochráníte tak i samotnou dřevinu. Pokud však bude výsadba umístěna na chráněné terase, nezapomeňte na zálivku. Jinou ochranu na takovém místě nepotřebují.

Stříhejte na jaře, po zimě a odstraňujte poškozené a omrzlé výhonky. Na jaře vrchní vrstvu vyměňte za čerstvou a doplňte čistou rašelinu. Vzhledem k tomu, že mělce koření, trpí i nedostatkem vláhy během horkého léta, tedy plastová nádoba i z tohoto hlediska není vhodná. Nádoby můžete i mulčovat kůrou. Správné hnojení a správná hnojiva, se také odrážejí na správném růstu a také se podepisují na velikosti plodů.

Velikost plodů závisí samozřejmě i na samotném kultivaru. V nádobách můžete pěstovat i klasické zahradní odrůdy, jen je třeba počítat s jejich výškou 1,5 m nebo i 1,8 m. Vhodné odrůdy pro pěstování v kontejnerech jsou Vaccinium corymb. 'Poppins'®, NorthBlue. Najdete je i v našem eshopu.

TIP: I maliny jsou velmi oblíbené drobné ovoce. Přečtěte si více o pěstování malin v našem článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu