+420 730 235 493

Čemeřice pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 2. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Čemeřice (Helleborus) patří v posledním období mezi vyhledávané trvalky. Chtěli byste i vy pěstovat tuto krásku na záhoně? Nejzajímavější jsou během kvetení. Překvapí často i zpod sněhu již v zimních měsících, záleží na druzích.

Čemeřice pěstování

Během roku jsou však nezajímavé a jen olistěné, přesto jsou v oblibě pro nádherné květy v době, kdy máloco kvete. Barevně překvapí v bílé, růžové, tmavě růžové, černé, tmavě fialové i v zelené barvě. Listy jsou většinou tmavozelené, kožovité.

Pěstování čemeřice

Na pěstování nejsou náročné, ale někdy se stane, že tvoří jen listy a nekvetou. V tom případě zkontrolujte jejich pěstitelské podmínky. Čemeřice vyžadují polostinné stanoviště, úrodné, mírně vlhké půdy, nejlépe v podrostu nižších listnatých stromů a keřů jako jsou kaliny, vilín, které jim poskytují řídký a přirozený stín a zároveň se tam mohou nekontrolovatelně šířit, a tak zaplnit celou plochu.


Nádherné čemeřice najdete v naší nabídce mezi trvalkami


Během kvetení se Vám naskytne opravdu nádherný obraz. Výborně se kombinují s jarními cibulovinami, plicníkem, škornicemi, nízkými kapradinami. Nevhodné prostředí je příliš stinné, příliš vlhké, kde trpí houbových onemocněním a také jim nevyhovuje kyselé prostředí. Tedy nekombinujte je v blízkosti azalek a rododendronů. I když kvete v zimě, severní a otevřená stanoviště a ostrý vítr jim neprospívají. Mají v oblibě vápenaté půdy.

Péče o čemeřice

Během kvetení dominují zejména květy a listy jsou nepodstatné. Často se odstraňují, aby byla více viditelná květenství. Stejně můžete odstraňovat suché a poškozené listy.

Předpokladem zimního kvetení je však zanedbání letní zálivky, takže i když si ji nebudete během léta všímat, překvapí v zimě květy. Snižte tedy v létě zálivku a zapomeňte, že jsou na záhoně.Čemeřice v záhonu

Netřeba je okopávat a pravidelně přesazovat. Mělce koření a po přesazení kvetou až za 3 roky. Při manipulaci s nimi používejte rukavice.

Čemeřice rozmnožování

Můžete je však rozmnožovat dělením trsů. V blízkosti často najdete i mladé rostlinky, ty však kvetou později. Rovněž se dá rozmnožovat semeny. Je to zdlouhavější způsob, ale často úspěšný, i mladé rostlinky v porostu vyrostly ze semen, která v zimě prošla obdobím chladu a mrazu, a proto i vyklíčila. Je potřebná přirozená nebo umělá stratifikace před výsevem.

Vánoční zázrak

Velmi často právě v období Vánoc kvete právě H. niger. Jeden stonek nese 2 až 4 atraktivní bílé květy se žlutým středem. Kultivar 'Christmas Carol' vytváří rozsáhlý kořenový systém, doporučuje se proto kolem rostlin rozsypat vrstvu mulče nebo listí a měnit jej každé jaro. Pozor, kořeny čemeřic jsou jedovaté! Rostlinky se v období Vánoc dají zakoupit již rozkvetlé a umí zpříjemnit vnější nádoby i vchod do domu. Do zahrady je pak vysaďte na jaře.

Čemeřice východní / H.orientalis 

Kvetou později, od února. Květy jsou většinou růžové, různých odstínů, dokonce i plnokvěté. Kvetou i do března - dubna, tedy se zase dají pěkně kombinovat s jarními cibulovinami.

Zajímavá je i čemeřice smradlavá (Heleborus foetidus). Ať Vás neodradí tento nevlídný název. Výborná je do trvalkových záhonů a už v lednu až únoru vás potěší množstvím malých zelených kvítků s růžovým lemem kolem. Je to vyšší druh, takže na záhoně nezanikne ani pod sněhem, pokud nám ho příroda nadělí.

Věříme, že si čemeřice oblíbíte pro jejich nádherné květy a nenáročné pěstování. Záhony v zahradě tak v pozdních zimních a časných jarních měsících nabídnou zcela jiný rozměr a barvy.

TIP: Chcete aby vaše zahrada byla rozkvetlá co nejdéle? Přečtěte si článek o dlouho kvetoucích trvalkách.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Čekanka salátová ´Pan di zucchero BRAVO´, bal. 0,3 g