+420 730 235 493

Čmeláci v zahradě

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 3. února 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jistě už víte, že opylovači jsou pro zahradu prospěšné a díky nim máme plody a obilí. Obecně se vždy mluví jen o včelách, ale v přírodě se vyskytují i jiní opylovači, které můžete do zahrady přilákat správnou výsadbou a druhovým složením.

Čmeláci v zahradě

Včela nebo čmelák?

Chov včel je náročná činnost, vyžaduje denní péči, kontrolu, přikrmování, ošetření a dobré znalosti. Ne každý si je může dovolit, ne po finanční stránce, ale zejména po té časové a vědomostní.

Chov čmeláků je o něco jednodušší, zastávají stejnou práci a funkci jako včely s tím, že vedlejší produkt není med. Dokonce v mnoha případech jsou aktivnější a vhodnější. Věděli jste, že čmeláci opylují i za deště? Jelikož jsou větší a těžší nemají problém ani ve větrnějším počasí, dokonce i v chladnějších dnech. Vylétávají od 8 stupňů, a to je vhodné zejména pro opylování na jaře kvetoucích ovocných dřevin, za chladného a deštivého počasí, kdy byste včely čekali marně. Mnohé rostliny mají květy, které umí opylit jen čmeláci.

Domeček pro čmeláky

Momentálně jsou na trhu různé společnosti, které vám box se čmeláky doručí přímo domů. Jsou vhodné pro opylování ve sklenících, fóliovnících, v zimních zahradách, ale i venku v sadech a zahradách.Čmeláci při opylování

Dokážete si vybrat kolonii s královnou i bez, dokonce obdržíte i cukrový roztok. Věříme, že tento box nebude jen jednoletou záležitostí a vytvoříte jim vhodné podmínky k tomu, aby u vás zůstali a ubytovali se. Podmínkou je správné uložení boxu a příprava nového bydlení. Dbejte na výškové uložení, aby je nenapadli hraboši, kočky a mravenci, a hlavně jim dopřejte správné rostliny pro opylování s dostatkem pylu a nektaru.

Čmeláci milují levandule, ovocné dřeviny jako jabloně a hrušně, jetel. Na porostu zůstávají dlouho a za minutu navštíví více květů než včely. Navzdory své hmotnosti a velikosti jsou opravdu výkonní. Nasadit je do skleníku či zahrady musíte cca 7 dní před kvetením, ale i bez zakoupeného boxu ve venkovském prostředí díky trvalkám a množství ovocných stromů dokážete udržet spoustu čmeláků. Výhodou je i to, že nebodají tak často jako včely, jsou mírumilovnější. Tedy samečci nebodají vůbec, ti vylétávají až v červenci, samičky létají od května běžně v přírodě, dokážou vás píchnout a ucítíte to jako píchnutí vosou.

Čmeláci mají kousací ústrojí, k těžko dostupným květům se prokoušou a zároveň je opylí. Proto včely nenavštěvují zejména dlouhá a úzká květenství, neboť mají jazyk a tímto malým jazýčkem se nedostanou k nektaru a pylu. Čmeláky proto nutně potřebujeme.

Další odlišnost a trochu krutost je, že troudy (samec) a neoplodněné dělnice (samice) zimu nepřežijí. Přežijí jen oplodněné samičky, které se na jaře vzbudí jako mladé královny, které založí svou vlastní novou kolonii.

Přesvědčili jsme vás, že čmeláci hrají v sadech a zahradách důležitou roli? Myslím, že ano. Vysaďte si dostatek levandule, šalvěje, řebříčky a krásky. My jsme to vyzkoušeli také a naši čmeláci opylují ve skleníku zeleninu i jahody, mnohé citrusy, maliny a okrasné dřeviny.

TIP: Chcete-li aby vaše zahrada doslova žila užitečným hmyzem, přečtěte si náš článek o tom, jak přilákat opylovače do zahrady. A možná se vám přijde vhod i pár rad při zakládání trvalkového záhonu.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: jarní zahrada
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Lilium ´Friso´ / Lilie, bal. 2 ks, 16/18