+420 730 235 493

Přilákejte do zahrady opylovače

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 17. května 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Co mají společné jahody, hrášek a jablka? Možná jsou na první pohled zcela odlišné. Ani na jedněch bychom si však nepochutnali, pokud by se o opylení květů nepostaral drobný hmyz. Pokud ho přilákáme do svých zahrádek, nebudeme se muset obávat toho, že deštivé počasí sníží naše šance na bohatou úrodu.

Přilákejte do zahrady opylovače

Jak přilákat opylovače do zahrady

Čmeláci

I když jsou na pohled zavalití, čmeláci jsou v opylování skutečnými rekordmany. Za nektarem vylétávají ze svých skrýší v čase i nečase. Neúnavně pročesávají ve svém okolí kvítek po kvítku a při hledání dobroty nevědomky opylují květiny, které nám přinášejí úrodu. Říká se o nich, že jsou pilnější než domestikované včelky žijící v úlech.

Pojmout ve své zahrádce malou kolonii čmeláků není složité. Stačí jim jen v časném jaru podstrčit na stinné místo dřevěný čmelník a vyčkat, dokud ho některá ze samiček hledající úkryt objeví. Potrvá několik týdnů, dokud odchová první generaci dělnic a čmelník začne žít svým tajemným životem. Po celou sezónu z něj budou vylétávat usilovné dělnice, aby  nakrmily nové potomky a když přijde pozdní podzim, všichni se vytratí a přežijí pouze královny, zahrabané hluboko v zemi.Opylovače v zahradě

Jak vypadá čmelník? Je to malá dřevěná bedýnka o rozměrech přibližně 25 x 30 x 15 centimetrů, která je uvnitř vyplněna mechem, hoblinami, surovou vlnou nebo bavlnou. Vletový otvor o průměru 15 - 20 milimetrů je při zemi. Aby imitoval opuštěné myší hnízdo, uvnitř něj navazuje přibližně půlmetrová hadice či trubka. Udělá ho každý šikovný kutil.

Včely Samotářky

Zatímco čmeláci tvoří malé rodiny, včelky samotářky spoléhají při zachování rodu jen na sebe. Každý rok naplní některý z drobných otvorů několika buňkami, z nichž se v příští sezóně vylíhnou další pracovité včeličky.

Abyste je přilákali do své zahrady, stačí skutečně málo. Svazek bambusových trubek nebo dřevěné poleno s navrtanými otvory s průměry od 3 do 10 milimetrů. Že včelky našly své nové útočiště, zjistíte v průběhu sezóny jednoduše. Některé z dírek budou uzavřeny hlínou, jiné voskem, pryskyřicí nebo pilinami. Každý druh používá své vlastní materiály a má jiné načasování kladení vajíček. Od jara do pozdního podzimu lze pozorovat, jak se volné otvory zaplňují a od následujícího jara uvidíte, jak se mladé včelky vykousávají ven.

V čem jsou samotářky takové úžasné? Neodletí z Vaší zahrady, ani kdyby na blízku bylo rozkvetlé pole se zlatožlutými květy. Zůstávají věrné svému rodišti.


Inspirujte se i loukou plnou květin nebo použijte kvetoucí trvalky


Nektar po celý rok

V málokteré zahrádce se však najde tolik druhů kvetoucí zeleniny a ovoce, aby měli čmeláci a samotářky postaráno o nektar na celou sezónu. Proto při ozdobné výsadbě dbáme na to, abychom sáhli po květech, které přímo překypují nektarem. Jsou to obvykle ty, které mají drobnější kvítky v bohatých soukvětích, které nás těší po celou sezónu.

Dostatek nektaru zajistí výsadba papulek (Antirrhinum majus), nehtíků (Calendura officinalis), krasuliek (Cosmos bipinnatus), petrklíčů (Primula), železníků (Verbena), slunečnic (Helianthus), šalvějí (Salvia officinalis), rudbekií (Rudbeckia), cínie (Zinnia) a plamenek (Phlox).

Tip: Přečtěte si také jak si založit květinovou louku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Clematis ´Broughton Bride´ / Plamének, C2