+420 730 235 493

Fazole pěstování

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 2. listopadu 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Fazol, latinsky Phaseolus, je jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Svůj původ má v tropických oblastech jižní Ameriky, dnes ji však najdeme doslova po celém světě. Pěstuje se totiž jako luštěnina a zelenina, některé druhy mohou být dokonce okrasné.

Fazole pěstování

Výsledný habitus rostlina závisí na konkrétním druhu i odrůdě. Některé mají klasické ovíjivé stonky, které se plazí po opoře nepřetržitě celé vegetační období, jiné jsou spíše keříčkové s ukončeným růstem. Mezi listy se přibližně v polovině sezóny začínají objevovat řídké střapce s květy, které následně vystřídají plody - lusky. Právě ty pěstitele zajímají nejvíce. Zejména semena obsažená uvnitř lusků jsou zdrojem důležitých makroživin, ale i vitamínů a minerálů. Své využití proto našly fazole v kuchyni, kde je lze připravit na stovky způsobů.

Fazole druhy

Fazol obecný (Phaseolus vulgaris)Fazole druhy

je nejčastěji pěstovaným druhem vůbec. V odborné literatuře i v zahradnictví jej můžete najít také pod názvem fazol zahradní, u keříčkových variant také jako fazol keříčkový. Odrůd tohoto druhu existují doslova stovky. Proto je dělíme na kultivary popínavé a keříčkovité. Druhou skupinu ještě můžeme rozdělit na fazole keříčkové se zelenými lusky a fazol keříčkový žlutoluský.

Mezi oblíbené odrůdy při pěstování fazolek (lusků jako zeleniny) patří například ‘Aidagold’, ‘Gusty’ nebo ‘Satelit’. K získání chutných semen vysazujeme odrůdy jako jsou třeba ‘Inka’, ‘Petra’, ‘Carmen’ nebo zajímavě zbarvený ‘Yin Yang’.

Fazol šarlatový (Phaseolus coccineus)

tento druh se obvykle pěstuje jako okrasný, přičemž lusky jsou samozřejmě jedlé. Květy fazolu šarlatového jsou sytě červené, semena mají většinou také podobné odstíny. Oblíbenou odrůdou tohoto druhu pěstovanou pro zrno je ‘Scarlet’, která se vyznačuje strakatými semeny fialové až černé barvy.

Zástupců z rodu fazol je více než 50, nicméně ty se u nás pěstují spíše raritně. Zmínit bychom mohli ještě například fazol měsíční (Phaseolus lunatus) či fazol ostrolistý (Phaseolus acutifolius).

 

Najděte si ty pravé odrůdy fazolí i pro vaši zahradu. Na našem e-shopu můžete vybírat z mnoha barev, velikostí i typů


Pěstování fazolí

Jak pěstovat fazole? Ideální je slunné a teplejší stanoviště, chráněné před větrem a vlivy počasí. Pěstování fazole v chladnějších oblastech se nedoporučuje, rostlina je vyloženě teplomilná. Kořeny jsou mělké, a tak je důležitá pravidelná a intenzivní zálivka, která zajistí dostatečně vlhký substrát (vyhneme se však přemokření a zalévání přes list).

Fazolky pěstováníVolíme dobře propustnou hlinitou půdu s neutrálním pH, kyselé a těžké půdy jsou pro pěstování fazolí nevhodné. Rostlinu množíme semeny. Co se týče hnojení, optimální je použití kompostu. Hnoji se vyhýbáme úplně, fazole jej nesnášejí.

Jak pěstovat keříčkové fazole

Keříčkové fazole potřebuji prostor, podobně jako třeba papriky nebo rajčata. Hodí se tedy na větší zahradu s rozlehlými záhony. Lusky a semena pak dozrávají ve stejnou dobu, následně už rostliny nenakvétají a neplodí. Chcete-li fazole sklízet celé léto, vysazujte řádky do záhonu v rozmezí přibližně dvou týdnů.

Fazolky pěstování

Pokud milujete žluté či zelené fazolové lusky na různé způsoby, ať už se slaninou a česnekem jako přílohu, součást čínské směsi nebo v luskové omáčce, stačí zvolit vhodnou odrůdu. Obvykle se jedná o keříčkové varianty a zmínit můžeme například ‘Berggold’ nebo velmi zajímavě, fialově zbarvenou ‘Purple Queen’.

Jak pěstovat tyčkové fazole

Pnoucí fazole zabírají velmi málo místa. Nenáročně rostou vedle plotu nebo se platí po jakékoliv opoře, kterou jim poskytnete. Nejčastěji se využívají natažené provázky, po kterých ovíjivé stonky šplhají nahoru. Díky své nenáročnosti na prostor jsou tyto odrůdy ideální na menší zahrady nebo dokonce pro pěstování na balkoně.

Je třeba ale počítat s tím, že jak stonek neustále roste, je v každé jeho části jinak “starý”, a z toho důvodu na něm lusky dozrávají postupně po celé léto.

Sázení fazole

Kdy sázet fazole? Výsev fazolí necháváme na dobu, kdy už teploty neklesají pod 10 °C, jedná se tedy o květen až začátek června.

Jak zasadit fazole? Zde se postup trochu liší v závislosti na typu odrůdy. Keříčkové fazole vyséváme po 3-4 semenech do sponu 34x34 centimetrů. Pnoucí druhy pak vysazujeme po 3-6 fazolích přibližně 80 centimetrů daleko. K výsevu vybíráme vždy pouze nepoškozená semena. Ta umístíme do země do hloubky 4-6 centimetrů.

Kdy sklízet fazole

Fazole jsou připravené ke sklizni tehdy, kdy se při ohnutí lusk od stonku sám odlomí. Dalším signálem, že se na rostlině nachází mnoho zralých fazolí, jsou chřadnoucí, usychající a žloutnoucí listy.

Zralé lusky protrhávejte každý den, díky tomu podpoříte kvetení a prodloužíte dobu sklizně nějen u popínavých, ale i u keříčkových odrůd. Dobou pro sklizeň fazolí je obvykle konec léta, záleží však na termínu výsadby i zvoleném druhu.

TIP: Pozor na to, co po fazolích do záhonu vysadíte. Vyhnout byste se měli dalším bobovitým rostlinám nebo cibulové zelenině, kterou je například česnek. Více se o pěstování česneku dozvíte také v našem předchozím článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu