+420 730 235 493

Hebe pěstování

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 27. září 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Hebe, jiným názvem také rozrazilec, je velmi obsáhlým rodem. V přirozeném prostředí, kterým je Austrálie a Nový Zéland, se hebe dorůstá velikosti stromu, při pěstování v našich podmínkách dosáhne velikosti menšího až středního keře.

Hebe pěstování

Jedná se o stálezelené rostliny, které jsou poměrně nenáročné na péči a jejich pěstování zvládne i začátečník. Listy jsou vejčité a lesklé, jejich velikost závisí na konkrétním druhu či odrůdě. Klasovitá květenství nesou množství jednotlivých květů, které mohou mít bílou, růžovou, fialovou nebo dokonce modrou barvu.

Jak pěstovat hebe

Pěstování hebe je poměrně snadné, protože rostlina je nenáročná a odolná. Dobře zvládá i znečištěné prostředí, takže je ideálním keřem do města a průmyslových oblastí. Co se týče stanoviště, nejlepší je vybrat slunné až polostinné místo. Zemina by měla být dobře propustná, rostlině příliš nesvědčí stát v podmáčené hlíně.

Mrazuvzdorné hebe

Většina druhů není plně mrazuvzdorná - nízké teploty hebe vydrží, nicméně při mrazech je třeba keře chránit například chvojím, netkanou textilií nebo přenesením rostliny do nevytápěného skleníku. Ochranu před mrazem vyžadují hlavně druhy s velkými listy.

Jak řezat hebe

Řez provádíme na jaře. Odstraňujeme pouze vyčnívající výhony, které narušují kompaktní vzhled rostliny. Těmito výhony je možné keř i rozmnožit. Stačí je vysadit do půdy se stimulátorem zakořenění a řízky umístit do pařáku. Drobnější druhy lze rozmnožovat i dělením trsů.

Hebe můžeme vysazovat do skalek, jako solitéry, do skupinové výsadby keřů, některé druhy i jako živé ploty. Rostliny lze pěstovat i v nádobách. Menší druhy jsou vhodné také jako půdokryvné rostliny.Hebe druhy

Hebe druhy

Hebe ‘Emerald Green’ - trávově zelené nízké keříky kulovitého tvaru. Kompaktní, vhodné k pěstování ve skalkách nebo v nádobách. Není mrazuvzdorné a nevyžaduje řez.

Hebe ‘Red Edge’ – šedozelené listy mají červený proužek na okraji, dorůstá se výšky pouhých 30 centimetrů, a tak se hodí do skalek, vřesovišť nebo květináčů.

Hebe andersonii ‘Tricolor’ - listy jsou úzké a poměrně dlouhé, mají zelenou barvu se světlými okraji či červenými okraji. Květenství jsou dlouhá, fialové barvy. Tato odrůda se dorůstá výšky až dvou metrů a lze ji využít i jako solitér nebo do živých plotů.

Další zajímavé druhy a odrůdy:

  • Hebe armstrongii
  • Hebe recurva
  • Hebe cupressoides
  • Hebe rakaiensis
  • Hebe pinguifolia Pagei
  • Hebe buchananii
  • Hebe Autumn Glory
  • Hebe albicans
  • Hebe Green Globe
  • Hebe odora

 

Ať už hledáte vkusné keře do skalky nebo vyšší kvetoucí keř se zajímavými listy, který bude dominovat zahradě, právě hebe může být tou správnou volbou. Vyberte si z několika druhů na našem e-shopu

 

Hebe v květináči

Mnoho variant hebe lze díky menšímu vzrůstu pěstovat i v nádobách, ať už se jedná o okrasné truhlíky plné dalších rostlin nebo větší květináče, ve kterých hebe pěstujeme samostatně. Pěstování v nádobách se od toho klasického v záhonu příliš neliší - rostlinu přes rok pravidelně zaléváme, v zimním období snížíme frekvenci zálivky na minimum. Co se týče řezu, ten ani v tomto případě téměř neprovádíme a přihnojujeme jen minimálně.

Hebe - pěstování doma

Vzhledem k tomu, že některé druhy hebe dobře prospívají v polostínu, v teplejších podmínkách a nevadí jim ani život v květináči, lze je pěstovat i doma. Volíme spíše odrůdy s většími listy, které preferují teplo a nejsou mrazuvzdorné. Květináč či truhlík umístíme na jižní či východní parapet, případně do prostoru s dostatkem rozptýleného světla.

Je hebe jedovaté?

I přesto, že jej řadíme do stejné čeledi jako léčivé byliny typu jitrocel, patří hebe bohužel mezi jedovaté rostliny. Je tedy nezbytné jej umístit mimo dosah dětí a využívat pouze k dekorativním účelům.

TIP: Pokud hledáte stálezelenému hebe kvetoucí společnice, které ozdobí záhony i na podzim, s astrami nesáhnete vedle. Vybírat můžete z nespočtu barev, tvarů i velikostí. Pěstování astry jsme pro vás popsali v našem předchozím článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu