+420 730 235 493

I v zimě může být terasa a balkon zajímavý

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 19. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určitě jste si všimli, že během zimy jsou i panelákové balkony a některé terasy rodinných domů téměř stejné, bez života a barev. Pokud to chcete změnit, vysaďte si na balkon dřeviny, které dokážou přežít zimu v nádobách, pokud na to budou mít vytvořeny vhodné podmínky.

Rostliny na balkon v zimě

Řeč je o stálezelených rostlinách a jehličnanech, které kromě zelené najdete i v jiných zelených, žlutých, stříbrných až modrošedých odstínech.

Rostliny na balkon v zimě

Zvolte vždy jednu dominantu v podobě vyšší a větší dřeviny v jedné nádobě a jako doplněk vysaďte do menších nádob pár kompaktních tújí, cypřišů a borovic. Můžete použít i skalníky, zimostráz a zimolez.Jehličnany vhodné na zimní terasu a balkon

Dominantou určitě můžeme nazvat i tují, která má své příznivce i odpůrce. Pokud ji už pěstujete, udělejte ji nový zajímavý střih ve tvaru spirály a určitě se tou dominantou stane. Střihem upravené jehličnany se dají i zakoupit. Pokud byste chtěli ostříhat ty Vaše, vhodným obdobím je jaro a léto. V zimě určitě nestříhejte.

Do velké nádoby můžete vysadit i smrk nebo jedli, kterou můžete v čase adventu a Vánoc libovolně ozdobit a vytvořit vánoční venkovní stromek pro Vás i kolemjdoucích.

Nemusí být osvícený led žárovkami, klidně na stromeček zavěste oříšky, drobná jablíčka a koblihy. Pokud bydlíte v klidné čtvrti, tento strom navštíví i ptáčci. Nebojte se vlastní fantazie, protože nic není nemožné, musíte však vědět, jak na to.

V zimě je důležitá zálivka během dní bez mrazů. To je jediná záruka přežití jehličnanů a stálezelených druhů v nádobě.

Během silných mrazů nebo v oblastech na severu můžete nádoby zazimovat a obalit jutou, pytlovinou nebo můžete celou nádobu ještě vložit do dřevěného obalu, kterou vyložíme listím, papírem či polystyrenem.

TIP: I terasy a balkony dokáží být ozdobou jako běžná zahrada. Přečtěte si článek jak vytvořit celoroční efekt na balkoně nebo se inspirujte balkonem, který kvete po celý rok.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    To je nám ľúto. Ak zmrzla, treba prekontrolovať výhony, či sú pružné, vo vnútri so...
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    Dobry den, cela vistarie mi zmrzla, nekvete, ani listy nerasi. Co delat? Mam ji zastrihat, aby...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Dobrý deň, každý brečtan začína šírkou a potom sa začne ovíjať na výšku. Neplazí sa...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Břečťan se nechce plazit po fasádě, rozrůstá se do šířky. Mám ten správný?...
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    Dobrý deň, tento kultivar my v ponuke nemáme ale áno, starostlivosť aj rez je rovnaký, plus...
Archív blogu