+420 730 235 493

Jabloně vhodné do vyšších poloh

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 15. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jabloně patří mezi jádroviny a tvoří důležitou součást ovocných sadů malých, soukromých i těch velkých. Jabloně jsou nejpěstovanější skupinou z ovocných druhů v našich podmínkách. Ne všechny odrůdy se však dají úspěšně pěstovat ve všech pěstitelských podmínkách. Nejkritičtější je horská a chladnější oblast s nadmořskou výškou od 700 m n. m.-1000 m n. m.

Jabloně vhodné do vyšších poloh

Jabloně do chladných oblastí

Je podstatný rozdíl pěstovat jabloň v Jižních Čechách a tutéž na severu ČR. Rozdíly jsou v nadmořské výšce, půdních podmínkách, v množství vláhy a zejména je rozdílná teplota či dlouhotrvající sníh. Dalo by se to, pokud vyberete jabloň na vhodné podnoži. Jabloně se nabízejí s různou podnoží zejména kvůli lokalitě budoucího pěstování. Není vhodné koupit jakoukoliv podnož. Stromek se trápí, nerozvíjí, nerodí, zaostává v růstu nebo naopak roste bujně, bez plodů. Od teploty, a tedy různých oblastí, se odvíjí i samotný termín dozrávání, sladkost plodů či jejich skladovatelnost.

Jabloně vhodné na sever ČR

Při výběru je kromě barvy plodů a chuti tedy velmi důležité dbát i na pěstitelskou oblast, ve které jabloně chcete pěstovat. Pak si vybíráte ze skupin letních, podzimních a zimních odrůd podle termínu zrání, což je také přímo spojeno i s pěstitelskou oblastí. Podle podmínek a teploty prostředí se jednotlivé termíny zrání mohou posouvat. Nezapomínejte také na vhodného opylovače, bez kterého se plodů nedočkáte. Důležitou roli hrají opět samotné podnože. Více o podnožích naleznete na konci článku.

Vhodné letní odrůdy do vyšších poloh:

Průsvitné letní - opylovače Julie, Gala, na podnožích M9 nebo MM106Jabloně na sever

Discovery - opylovač James Grieve, podnože MM106

Vhodné podzimní odrůdy do vyšších poloh:

Prima - opylovač Luna, Idared, podnože M9, MM106

Šampion - opylovač Jonagold, Prima, podnože M9, MM106

Vhodné zimní odrůdy do vyšších poloh:

Florina - opylovač Průsvitné letní, Rubinola, podnože M9, MM106

Melodie - opylovač Luna, Rubinola, podnože M9, MM106

Topaz - opylovač Melodie, podnože M9, MM106

Gloster - opylovač Gala, podnož MM106

Rubinola - opylovače Florina, Topaz, Melodie, Prima, podnože M9, MM106


Kompletní sortiment jabloní najdete v nabídce eshopu

 

Vysvětlivky pro podnože

Podnože pro jabloně M27, M9, M26, MM106, MM111, A2, M1, M4 a semenáč

M27 - je nejslabší rostoucí podnož pro jabloň, méně používaná. Je vhodná pro malé zahrady pro pěstování štíhlého vřetena vysloveně na opoře. Oporu musí mít během celého období pěstování, používá se při výběru velkoplodých odrůd jabloní a pro silně rostoucí odrůdy.

M9 - nejpoužívanější podnož pro jabloně, slabě rostoucí, vhodná pro pěstování štíhlého vřetena či na drátěnku. Strom na této podnoži vyžaduje oporu. Má mělký kořenový systém s dostatkem kořenových vlásečnic, a proto je více náročný na závlahu. Doporučuje se využívat pro jabloně pěstované na rovině.

M26 – slabě rostoucí podnož pro jabloně, jen o trochu silnější než podnož M9, možnost využití pro pěstování na drátěnce. Rostlina vyžaduje oporu.

MM 106 - středně rostoucí podnož, využívá se ve svažitých zahradách, nevyžaduje oporu, ale pro sběr je později nutný žebřík.

MM111 - je podnož pro sloupovité odrůdy jabloní. Výborně koření, vhodná i do vyšších a sušších poloh. Nevyžaduje oporu a jedná se o středně rychle rostoucí podnož.

M4 - se používá již méně, nahradila ho MM106

M1- vegetativní podnož, bujného růstu, v současnosti se nepoužívá nebo jen zřídka, roste podobně jako A2. Vhodný je zejména pro staré odrůdy jabloní, do velkých zahrad, parků a alejí. Do rodivosti nastupuje pozdě.

A2 - silně rostoucí podnož na pěstování bez opory. Vhodná do svahů, dobře zakořeňuje. Zvládá i sušší a horší půdní podmínky. Dřevo dobře vyzrává na podzim, a tudíž je odolná i vůči mrazům. Do rodivosti však nastupuje později, cca po 3-4 letech, ale pro chladnější a svažité oblasti je nejvhodnější.

Sem. - je zkratka pro jabloňový semenáč. Projevuje se silným bujným růstem, a tudíž je vhodný pouze pro velké zahrady, sběr z žebříku, protože stromy rostou i po řezu do výšky a stromy jsou obrovské.

Podnože jabloní

Věříme, že dilema jakou jabloň do vyšších poloh si zvolíte, vám pomohl rozhodnout i náš článek. V případě, že hledáte informace o podnožích pro jiné druhy, přečtěte si náš článek Podnože ovocných dřevin.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Pinus wallichiana / Borovice himalájská, 20-30 cm, K9