+420 730 235 493

Begónie pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 11. dubna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Begónie jsou opravdu zajímavé hlíznaté rostliny, které Vás obdaří během dlouhého období krásnými květy. A to i na balkoně a místech, kde nesvítí celý den slunce. Už od února si můžete pořídit kvalitní hlízy nebo vybrat ze sklepa ty Vaše přezimované. Jsou tvarově variabilní, mají vláknité kořeny, hlízy, které v zimě procházejí obdobím dormance. Pěstují se pro krásné květy a stejně atraktivní listy různých zbarvení a barev.

Begónie pěstování

Begónie mají široké uplatnění. Pěstují se v nádobách, mísách, truhlících, závěsných koších, v bytě i v zimních zahradách, dokonce nízké druhy jsou vhodné i na výsadbu hrobových míst. Své místo si určitě najdou na každé terase a balkoně orientovaném na východní nebo severovýchodní stranu.

 

Zde najdete nádherné begónie z aktuální nabídky našeho eshopu

 

Begónie druhy

I když všechny vypadají úžasně, liší se v mnoha detailech. Pokud vám begónie učarovalo a chtěli byste jimi vyzdobit svůj balkon, naučte se rozeznávat jejich druhy, abyste měli jasno v tom, co od nich můžete očekávat.

Velkokvěté begónie

Vzhledem ke svému mohutnějšímu růstu vyžadují v pozdějším období oporu. Výška rostlin - 50 cm. Okouzlí Vás bohatými velkými barevnými soukvětími Begónie druhyrůzných barev: červená, lososová, bílá, oranžová, růžová, žlutá.

Kultivar ´Bouton de Rose´ připomíná květy rozkvetlé růže. Opravdu zajímavá begonie, jejíž neodoláte. Pokud chcete opravdu zapůsobit, určitě vysaďte begonii ´Camelia´, překrásná romantická plnokvětá růžovo bílá begonie s květy podobnými kamélií.

Roztřepené begónie

Atraktivní díky neobvyklým rozcuchaným velkým květem různých barev. Tyto střapaté hlávky připomínají rozkvetlé hřebíček. Patří také do skupiny velkokvětých a vyšších begónií. Vhodné jsou do květinových mís, do truhlíků. Jsou netradiční a nádherné.

Převislé begónie

Tyto jsou určeny především do závěsných nádob, košů a mís, přes které rychle přerostou a vytvoří nádherný vodopád květů. Zkuste pěstovat i něco jiného než muškáty, železníky, surfinie a petúnie. Odvděčí se vám kvetením během celého léta až do podzimu. Závisí samozřejmě, zda máte vhodné podmínky pro pěstování begónií v polostínu.

Obroubené begónie

Zajímavé zejména zvlněnými okraji květních lupínků, které jsou navíc ozdobeny úzkým červeným lemem. Vašemu oknu a okolí dodají světlo a pozitivní energii, když budete sedět na terase. Nabízejí se ve dvou barvách žlutočervená kombinace a bílo červená.

Odolné druhy je možné během vegetace pěstovat i přímo na zahradě v záhonech. Daří se jim i pod stromy. Jde o druhy Begonia semperflorens nebo Begonia tuberhybrida.

Jak pěstovat begónie

Begónie se pěstují ve výživné, dobře propustné, na humus bohaté, neutrální až mírně kyselé půdě, v částečném stínu, ale nikdy ne na přímém slunci. Vyžadují závětří, protože mají křehké stonky, které neodolávají větru.Jak pěstovat begónie

Jsou i druhy, které se pěstují jako pokojové rostliny a ty se výborně rozmnožují řízkováním nebo listy, které stačí ponořit do vody. V krátkém čase vytvoří kořeny.

Jak sázet begónie

Zakoupené hlízy vysazujte koncem zimy až začátkem jara do rašelinového substrátu s podílem písku asi 5 cm pod povrch, když vyraší, zeminu přisypte. Ven je vysazujte až v polovině května, když už nehrozí mrazy.

Nesnášejí sucho a přílišné teplo. V oblibě mají vysokou vzdušnou vlhkost.

Nízká masitá hrubá lodyha nese krátké řapíkaté listy. V jejich paždí vyrůstají souvětí s velkými nebo menšími květy červené, růžové, žluté nebo bílé barvy.

Vyšlechtěné kultivary se zařazují podle vzhledu květin do více skupin, například s velkým květem, s drobným květem, převislé begónie, roztřepené begónie a pod.

Hlavní období kvetení je červen až říjen. V tomto období vyžadují hnojení jednou za 2 týdny a dostatečnou zálivku. Ne však trvalé zamokření.

Begónie přezimování

Před koncem letní sezóny begónie přestaňte zalévat, nechte rostlinu zaschnout, zbytek odstraňte nožem asi 2 cm nad hlízou. Hlízy uskladněte v pilinách nebo v suché rašelině ve sklepě, kde teplota nepoklesne pod 10 stupňů. V příštím roce opět v únoru až březnu začněte se zálivkou a zvyšte množství světla a tepla.

Necháme už na Vás, jakou barevnou kombinaci si zvolíte. Počet rostlin závisí na velikosti osazované mísy nebo truhlíku.

TIP: Znáte mečíky a víte jak je pěstovat?

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu