+420 730 235 493

Jak zasadit semínka

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 18. ledna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Mnoho okrasných i užitkových rostlin si dokážete vypěstovat přímo doma ze semen. Vysévá se často přímo do volné půdy do předem připravených záhonů, ale velmi často se semena vysévají do různých výsevních misek, mini skleníků a umělohmotných nádobek.

Semínka zasazená v substrátu

Semena však nepotřebují speciální nádoby. Růst budou i v ekologicky dostupnějších nádobkách, například v obalu od vajíček. Papírový obal dostatečně příjmu i vláhu a v konečném důsledku se rozpadne. Využít můžete rovněž obaly ze zmrzliny, či jogurtů, salátů, kterým tak dáte druhou šanci. Naučíme Vás, které semínka se vysévají, jako se vysévají, co si třeba předem připravit, jak je vhodně umístit, aby sazenice byly silné a zdravé.

Výsev semínek

Do volné půdy se vysévá mrkev, petržel, ředkvičky, brambory, cibulka sazečka, česnek atd. Předpěstovat některé druhy rostlin znamená, získat nejdříve zdravé sazenice, které po jarních mrazech nebo otužení vysazujeme na volné stanoviště přímo v zahradě. Takto se pěstují ze semen zejména letničky, kvetoucí hrnkové rostliny a teplomilná zelenina, jako např. rajčata, paprika, celer, dýně, okurky, melouny a další.


Prohlédněte si kompletní nabídku semen zeleniny v našem eshopu


Většina druhů se seje koncem zimy a začátkem jara (od poloviny ledna). Je třeba to však zvážit podle teplotních podmínek. Pokud máte doma teplo a plánujete vysévat do misek a ty umisťovat na okenní parapet, pod kterým je umístěn radiátor, můžete začít vysévat později. Semínka ve velmi teplých podmínkách dokážou v brzkém čase vyklíčit. Tím, že je ještě málo světla, rychle se vytáhnou a rostlinky jsou pak slabé. Myslete na to, že pokud nemáte skleník, do volné půdy se budou vysazovat v polovině května. Rostlina musí být s pevným stonkem, dostatečné výšky, nesmí se ohýbat a musí mít pevný kořenový systém. Ale tady už trochu předbíháme.

Co všechno potřebujete na správné výsevy?

V první řadě si najděte vhodný čas, abyste od práce nemuseli odbíhat. Nachystejte si všechny pomůcky, které budete potřebovat jako výsevní misky, obal od vajíček, kelímky,  secí substrát, semínka, vodu, fólii na zakrytí, místo pro umístění výsevních misek, jmenovky a označovače.

Do čeho vysévat semínka? Vhodné jsou všechny mělké misky i z polotovarů a zmrzlin, jogurtů a salátů, obaly z vajíčka - papírové i plastové, speciální výsevní misky určené pro tento účel, mini skleníky a fóliovníky, speciální zakořeňovač a Jiffy tablety. Pokud se rozhodnete pro tablety, výhodou je, že semínka v nich rychle klíčí, jsou propustné a rostlina vytváří bohatou kořenovou soustavu. Umístěte je vedle sebe na podložku, v níž se bude držet voda během zalévání.

Výsevní substrát

Důležitá je také zemina pro výsev. V prodejnách najdete i speciální namíchané substráty pro výsevy a množení. Takovou koupenou zeminu a také zeminu ze zahrady doporučujeme propéci, protože se v nich často nacházejí různé vajíčka mušek, které Vám umí znepříjemnit prostředí v bytě. Substrát si dokážete připravit i doma. Téměř všechna semena vyžadují vzdušný a lehký substrát složený z podílu písku, klasické zahradní zeminy obohacenou o kompost nebo listovku. Substrát nasypte do misek, jemně zavlažte a vysejte semena.Péče o semínka

Jak se správně vysévá

Semena se vysévají zpravidla do hloubky podle velikosti semen. Drobné a velmi malá semínka stačí vysít rovnoměrně na povrch a často je ani nezasypáváme.

Během zalévání je stačí přikrýt vrstvou servítky, abyste semínka nevyplavili. Takto se vysévají např. okrasné trávy, drobné letničkové semínka a trvalky. Namísto zalévání zvolte rosení rozprašovačem. Abyste vytvořili optimální podmínky, misky můžete zakrýt potravinářskou fólií anebo zakrýt sklem. Záleží na velikosti výsevů a místnosti, ve které je budete ukládat. Jak jsme již zmínili, okenní parapet je vhodný z hlediska přístupu světla, které na konci zimy ještě není dostačující, ale ne z hlediska tepla z radiátoru.

Některým druhům je vhodné i přisvětlovat lampou, která zároveň vytváří i teplo a zároveň prodlouží den. Využívá se zejména při pěstování pokojových rostlin ze semen a některé zeleniny.

Dbejte na to, abyste vyseli opravdu jen tolik rostlin, které reálně dokážete vysadit do zahrady nebo na balkon. Velmi husté výsevy neprospívají ani samotným rostlinám, protože ony sami vedou v misce konkurenční boj o světlo, vláhu i živiny, konkurují si také v kořenové části. Část rostlin bude příliš slabá, stonky vytažené, zkroucená a vznikne problém zejména během pikírování a přesazování.

Dbejte na rovnoměrný výsev. Méně semen Vám přinese více užitku než hodně. Pokud plánujte z jednoho druhu pěstovat více kusů, výsev rozdělte do několika misek. Pokud jsou semínka velmi drobné smíchejte si je s pískem. Docílíte tím rovnoměrnější a řidší výsev. Semínka jemně zatlačte, mělce do substrátu, zalijte přes ubrousek a přikryjte potravinářskou fólií. Vytvoříte vynikající podmínky a také zajistíte automatickou závlahu v malém, při dostatečné teplotě, vlhkosti a světle. Nezapomeňte si výsevy označit popisky, abyste v budoucnu věděli, o jaký druh jde, zda se kultivar ujal, protože ve fázi 2 děložních listů jsou rostlinky všechny téměř stejné.

Podmínky, které potřebujete zabezpečit

Pro optimální a jednotné klíčení či růst, semínka potřebují vhodné podmínky. Mezi ty nejdůležitější patří: světlo, teplota, vzdušná vlhkost, vlhkost substrátu. Kromě toho samozřejmě záleží na kvalitním osivu. Některá semena potřebují projít obdobím chladu až mrazu, čili stratifikací, aby vůbec začali klíčit. Jde zejména o semena okrasných rostlin, dřevin jako javory.

Stratifikace je způsob přípravy osiva, semen, který má za následek udržet a zlepšit klíčení. Některá semena procházejí stratifikací, aniž bychom si to uvědomovali přímo venku na zahradě. Z letniček a trvalek během léta a podzimu vypadnou semínka do půdy nebo do kůry. Takto přečkají zimu, mráz a sníh a na jaře s údivem sledujeme, že pod okrasným keřem, je množství mladých rostlinek, které vyklíčila z vypadnutých semínek. Tyto rostlinky jsou odolné a vhodné pro přesazování přímo na záhon. Stratifikací v domácích podmínkách, semena také uvedeme do stavu období zimy, v němž setrvají cca 2 měsíce a zároveň jim po vytažení z chladného prostředí zajistíme jakoby jaro a přes porušený obal semínka začnou klíčit. Semena se dají stratifikovat i ve vlhkém písku ve sklepě, v místech, kde je chlad, i bez přístupu světla. Doporučujeme stratifikovat více než 2 měsíce. Dá se stratifikovat i lednici, bez písku. Tehdy jde o suchou stratifikaci. Tam je vhodné zabalit semínka do papírové utěrky, kapesníky a ještě do papírového sáčku a uložit na dno. Pak klasicky vysévat do misek.

Vyseta semínkaVýsevem je třeba zajistit dostatek světla. Vhodné umístění je na okna, pod okna, v blízkosti okna. V zimním období i my vnímáme nedostatek světla a slunce, proto semínkům a později mladým rostlinkám zajistěte umělé osvětlení pomocí lamp. Vyšší vzdušnou vlhkost zabezpečíte vlhkostí substrátu, teplotou v místnosti a také ji můžete zvýšit, pokud přikryjete výsev fólií nebo sklem. Často větrejte a skládejte kryt, aby substrát neplesnivěl. Po vyklíčení, kryt odstraňte, aby rostliny také netrpěli plísněmi. Po výsevu misky roste, po vyklíčení už zalévejte jemným proudem vody. Snažte se vyhnout listové ploše a zalévejte ke kořínkům. Pokud máte semena vysetá v tabletách a zakořeněná, pak tyto prosychají mnohem rychleji. Zajistěte pravidelné zalévání, aby nepřeschly.

Paprikám a rajčatům jsme věnovali speciální článek, pokud vás zajímá jak na výsev papriky a rajčat, přečtěte si jej.

Jmenovky

Možná pro někoho nepodstatné. My Vás však přesvědčíme, že je to důležité. Zejména pokud vyséváme několik druhů a kultivarů. Už nikdy se Vám nestane, že zaměníte odrůdu papriky nebo chilli papriček s okrasnými paprikami, které nejsou vhodné ke konzumaci. Plní vysloveně okrasnou funkci. Na jmenovku nebo plastovou značku si zaznamenejte název, druh, kultivar, datum výsevu, barvu, výšku a všechno to, co je pro Vás podstatné. Na jmenovku můžete zaznamenat pouze název a do speciálního sešitu si můžete poznačit všechny poznámky a informace o kvetení, barvě plodů a kultivaru. Jmenovky si jednoduše vyrobíte doma nebo si je zakoupíte. Odpadají různé nálepky, které i tak časem a působením zálivky ztrácejí na praktičnosti. Jsou na dlouhodobé použití. Pak je jednoduše umyjete a používáte dál.

Chcete vyzkoušet i něco jiného?

Nejlepší čas na plánování výsevů je zimní období a hlavně leden. Předjarní období, zpravidla polovina února, je charakteristické vyséváním semen rajčat, papriky a květů. Většina z nás sahá po truhlících a klasických substrátech a vysévá. Chcete však vyzkoušet i něco jiného? Tak toto je příležitost začít právě s těmito pomocníky na vysévání. Použití je jednoduché a zejména rychlé. Semena budou vysetá správně, s dostatkem vzduchu pro kořeny a samotný růst, vhodně uloženy a podporovány. Rašelinové květináče a Jiffy tablety jsou Vám známé určitě alespoň z reklam. Můžete je však i vyzkoušet. Jsou speciálně vyvinuty pro pěstování okrasných rostlin a předpěstování zdravých a silných sazenic, s mohutným kořenovým systémem a pevnými stonky. Jsou vyrobeny ze 100 % přírodního materiálu, takže nezatěžují životní prostředí. Jsou lehké a manipulace s nimi je jednoduchá. Sestávají z kokosových vláken, rašeliny a dřevěných vláken, s upraveným pH, bez hnojiv. Rostlinám poskytují dostatek vzduchu, vhodnou drenáž a stabilitu. Použitím dosáhnete nádherné pevné rostliny, které již nemusíte rozsazovat, ale hned je můžete vysadit do skleníku nebo na volnou plochu v zahradě.

Na stejném principu a s podobným složením fungují i rašelinové květináče. Vybírat můžete z klasických samostatných květináčů nebo z plátů ve čtvercovém tvaru, pro úsporu místa. Určitě si vzpomínáte na loňské období, kdy jste hledali různé nádobky od zmrzlin, nebo tvarohu, abyste je naplnili substrátem a následně do nich vyseli semena. Máme pro Vás něco jednodušší za velmi příznivou cenu - výsevní misky, různých rozměrů. Ty už budete mít vždy po ruce, vydrží více sezón a semena budou mít důvod růst jako z vody.

Stejně rádi bychom obrátily Vaši pozornost na mini sadbovače, které Vám usnadní práci s pikírování a následným přesazováním. Stačí do každého otvoru vysít 1-2 semínka a o rostlinku se dále speciálně nemusíte starat. Samozřejmě, nezapomeňte na zalévání.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu