+420 730 235 493

Kvetoucí keře mrazuvzdorné

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 18. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Okrasné keře patří mezi důležitou součást zahrady. Bez nich by nevyniklo sídliště, parky ani zahrady jakéhokoli typu. Keře tvoří střední etáž, jsou doplňkem kosterních dřevin, výplňovým materiálem, dokonalou obvodovou zelení a kromě ochranné, protihlukové a stabilní funkce je můžeme pěstovat i jako solitéry v trávníku, před domem či v nádobách.

Kvetoucí keře mrazuvzdorné

Každý touží po pěkně upravené zahradě, dokonalé kombinaci, kde se postupně střídají trvalky a keře, dokonce postupně kvetou, nebo jsou stálezelené během celého roku. Pro dokonalý efekt v záhoně je nutné znát jejich přirozený termín kvetení.

Některé keře kvetou od prosince po brzké jaro, jiné na jaře, jiné v létě a dokvétají na podzim. V našich podmínkách nacházejí uplatnění zejména ty, které dokážou přežít naše zimy. Ačkoli už ani zima není taková jako kdysi. V minulosti nebyl problém, pokud se několik dní teplota pohybovala kolem -20oC a keře, zejména ty původní a domácí, zimu přežily. Momentálně nám překážejí a dřevinám škodí zimy bez sněhu jako přirozené přikrývky a holomrazy.Mrazuvzdorné keře Ty dokážou dřeviny poškodit nejen v zimě ale i na jaře. Dřeviny vymrznou, pokud pletiva nebyla dostatečně zásobena vodou, pomohlo jim k tomu i zimní slunce nebo nedostatečně vyzrálá pletiva, pozdní podzimní řez či pozdní podzimní výsadba a špatné zakořenění.

Ne vždy se však jedná o mráz, někdy je to prostě vyschnutí dřeviny po zimě bez vláhy a umělého zavlažování. Jelikož je to období po zimě, obyčejně se každý přiklání k názoru, že je to vymrznutím. To však nemusí být pravda.

Proto je vhodné používat dřeviny vhodné pro naše podmínky. Pokud je dřevina mírně náchylná na sníh, mráz a nadbytek vláhy, je třeba se postarat o ochranu, mulčování, svazování a přikrývání.

Pokud chcete v zahradě vlastnit i dřeviny, kterým nepřekáží sníh a mráz, a přesto dokážou v těchto zimních podmínkách vykvést, měli byste se zaměřit na jasmín, vilín, zlatice, lísky a kdoulovec, některé druhy kaliny a jiné zajímavé kvetoucí keře v zimě a samozřejmě zároveň mrazuvzdorné.

Všechny vyjmenované kvetou častokrát i z pod sněhové přikrývky. Konec prosince a leden je typický pro kvetení jasmínu nahokvětého / Jasminum nudiflorum. Neolistěné větvičky a na nich drobné žluté květy vyniknou už z dálky. Navíc příjemně voní.

Atraktivní je i vilín. Kvete oranžově nebo žlutě podle kultivaru. Je později zajímavý i olistěním, a hlavně na podzim nádherným vybarvováním listů. Jeho celkový dojem a habitus je také podstatný a atraktivní.

 

Pestrá nabídka okrasných keřů z našeho eshopu

 

Od prosince začíná kvést i kalina / Viburnum bodnantense 'Dawn'. Její nádherné, drobné, růžové a voňavé květy nepřehlédnete.

Důležitost zakomponovat do zahrady i dřeviny s kvetením v zimních měsících nebo v brzkém jaru již znáte. Stačí si tedy jen vybrat a vhodně zkombinovat s jinými keři a trvalkami, které k sobě zapadnou a budou se tolerovat a žít v těsné blízkosti.

TIP: Mezi okrasnými dřevinami je množství druhů, které ozdobí zahradu květinami. V článku o okrasných kvetoucích dřevinách si některé z nich představíme.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu