+420 730 235 493

Lišejník na ovocných stromech

Vytisknout
Autor: Adriána Francová 28. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Mnozí se na nás obracíte s otázkami, co to je, resp. zda je to škodlivé pro ovocné stromy. Jedná se o lišejníky, které v podstatě nejsou pro strom škodlivé, neparazitují, ani kůru viditelně a ihned nepoškozují.

Lišejník na ovocných stromech

Tedy pokud Vám nepřekáží esteticky, nemusí překážet ani Vám. Pokud samozřejmě nepokrývají již celý strom. Zde se však přidruží i další otázka, proč vznikají právě na vašich stromech?

Určitě jste si všimli, že jsou zejména na starších porostech, možná i na takových, které jste zanedbali. Jde zejména o meruňky, švestky, višně, jabloně, ořechy.

Lišejníky na stromechDá se tedy říci, že se vaše ovocné stromy nacházejí v nevhodných podmínkách, jsou starší a nevhodně ošetřované. Lišejníkem totiž vyhovuje vyšší vlhkost, blízkost jezírka, či jiné vodní plochy, vyšší hladina podzemní vody, celkově vlhký pozemek, zastíněná plocha, tmavý pozemek, severní orientace, hustá výsadba, neprosvětlování starších porostů, porosty bez ošetření.


Dopřejte při výsadbě ovocných stromů dřevinám péči v podobně mykorhizních hub


Lišejníky se nacházejí na kmeni i kůře, většinou jde o terčovku, terčovník, dutohlávka a zemepisník. Při silném napadení již omezují dýchání přes kůru a celkový stav staršího stromu, pokud pokryjí více než 80% plochy kůry. Proto v konečné fázi nejsou až tak neškodné. Takže trochu si tu protiřečíme.

Na mladých výsadbách ovocných stromů jen těžko najdete lišejníky. Jsou totiž vitální, plné síly. Ale pro starší porosty mohou být nevhodné, protože kromě vzhledu, mohou vytvářet i další příležitosti pro oslabení stromu, zkracují mu život a vytvářejí skrýše pro jiných škůdců či volné brány pro vstup bakteriálních onemocnění.

Jak odstranit lišejník ze stromů

Dají se jemně odstraňovat hadříkem, můžete také s částí kůry. Na větších plochách používejte kartáče. Doporučujeme následné kmeny a části větví bělit vápenatými přípravky. Případně doporučujeme používat měďnaté přípravky, například Kuprikol 50.

TIP: O ovocný sad se samozřejmě musíme i náležitě starat. Přečtěte si náš článek o tom, jakou péči potřebují ovocné stromy po celý rok.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu