+420 730 235 493

Nákup semen

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 8. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

V tomto období byste již měli mít promyšlený důsledný osevní plán, kde a které okrasné rostliny a zeleninu ze semen pěstovat. Pokud jste ještě nenakoupili semena, v širokém sortimentu je najdete i na naší stránce.

Nákup semen

Kde koupit semena

Správný výběr semen je zárukou kvalitní a bohaté úrody. Proto nakupujte od spolehlivých partnerů a prodejců, kteří semena testují, procentně umí vyhodnotit klíčení a garantují pravost semen. Obchody a markety jsou plné stojanů se semínky, barevnými kapsami různých druhů zeleniny a květin, že někdy je velmi těžké si vybrat.


Osiva a semena - pestrá nabídka semen zeleniny, lučních květů a jiných rostlin


Zde je několik praktických rad, jak na to.Nákup semen

1. nakupujte jen to, co reálně vysejete, to, co běžně pěstujete nebo chcete zkusit pěstovat

2. nenakupujte mnoho kusů jednoho druhu, pokud nechcete zakládat plantáž. Semena nemají nekonečnou dobu skladování

3. Vybírejte semena od známých a ověřených výrobců. V naší nabídce najdete SEMO semena od tohoto tradičního výrobce. Kromě toho nabízíme i semena od renomovaných výrobců jako Koex Flor a německého výrobce Kiepenkerl / Bruno Nebelung.

4. koupě semen přes inzeráty a na tržnicích je vždy riskantní. Věříte prodejci, rostlina však své plody ukáže až později a můžete být zklamáni.

5. pokud máte vlastní semena, uskladněte je na suchém a tmavém místě, případně před výsadbou zrealizujte test klíčivosti

6. nelekejte se, pokud uvnitř uvidíte různobarevné semínka. Obyčejně jsou to mořené semena, odolné vůči chorobám a škůdcům. Barevné plody bývají i barevně rozlišeny již na semínkách, pro lepší orientaci.

7. existují 2 druhy osiv. Označované jako S nebo jako H, či F1. S označení znamená, že tyto si v budoucnu dokážete i sami zachovat a nasbírat, pokud zabráníte propylení z jiné rostliny. Jejich genetické vlastnosti jsou již fixovány a přenášejí se z generace na generaci. Semena z označených kapes jako F1 nebo H jsou na sběr semen doma nevhodné. Většinou jsou to rajčata, okurky, tykve a paprika. Budoucí rostliny a úroda se s velkou pravděpodobností nebude podobat úrodě předešlých matečných rostlin, neboť jde o hybrid, který nemá své vlastnosti fixováné v genech.

8. nedávnou novinkou jsou i výsevní pásky. Získáte správné odstupy mezi jednotlivými rostlinkami, ušetříte tak prostor, rašení je obyčejně jednotné

9. při koupi vždy kontrolujte stav balení, zda není vlhké nebo jinak poškozené a datum spotřeby. Semínka samozřejmě mohou vyklíčit, ale nemusí. Závisí to samozřejmě na druhu, kultivaru.

Koupí semen si opatříte i vlastnoručně vypěstované květiny a zeleninu nejen na zahradě, ale i na balkoně. Vlastní zelenina chutná nejlépe, protože zároveň víte, jakým způsobem jste ji pěstovali. Tak s chutí do práce.

TIP: Pokud s pěstováním teprve začínáte, v tomto článku vám poradíme jak na výsev zeleniny.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty