+420 730 235 493

Nejkrásnejší trvalky do zahrady - část 2

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 16. března 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Trvalek v zahradě není nikdy dost. Jsou jedinečné díky tomu, že rostou bez problémů na jednom místě několik let a nadále vás těší většími trsy a větším počtem květů. V této druhé části o trvalkách vám představím další tři oblíbené, pro někoho možná méně známé trvalky.

Trvalkový záhon v zahradě

Flox pěstování

Známe i nízké kobercové plamenky (Phlox subulata), ale nyní se budeme více zajímat o květnaté vysoké plamenky (Phlox paniculata) – Plamenka latnatá, které jsou dominantou nejen venkovských zahrad.

Floxy - plamenky jsou vyšší trvalky, které Vás jednoznačně zaujmou spoustou květů v květenství a barvou. Jsou jednobarevné i dvoubarevné, s očkem nebo bez. Patří k mrazuvzdorným trvalkám, které neúnavně kvetou celé léto až do podzimu.Flox v ruzných barvách

Pokud Vám chybí něco zajímavého v trvalkovém záhonu, určitě si je vysaďte. Dorůstají do výšky 60-100 cm, mají zelené úzké listy a zajímavé jsou zejména květy, které se nacházejí na konci stonku. Barvy naleznete opravdu od bílé, růžové, bordové, modré, fialové, oranžové až po kombinaci barev, s očkem nebo pásky.

Flox - plamenka je dost vysoká trvalka s mělkou kořenovou soustavou, proto nezapomínejte na vydatnou zálivku. Zvadlé listy a ovislé květy jsou již prvním náznakem toho, že trvalce chybí vláha. Vyžaduje také propustné, mírně kyselé prostředí, slunce i polostín. Zalévejte brzy ráno nebo pozdě večer. Vysokým kultivarům dopřejte oporu. Rozmnožují se dělením trsů na podzim nebo na jaře. Podmínkou je však dostatečná vláha.

Atraktivní kultivary

´Orange Perfection´- 80 cm, oranžové květy

 ´Blue Paradise´ - 80 cm, modré květy

 ´Pax´- 60-80 cm, bílý

´Star Fire´- 60-80 cm, karmínově červený

´Red Ridding Hood´ 60-80 cm, tmavě růžový

´Sweet Summer® ´Compact Pink With Eye´ – 80 cm, světle růžový, novinka

Jak stříhat floxy

Floxy se stříhají na jaře, když se ve spodní části začnou zelenat listy. Stávající staré vykvetlé stonky se již nezazelenají.

S čím kombinovat flox - plamenku

Floxy se výborně kombinují s rudbekií, zavinutkou, echinaceou, záplevákem, náprstníky a jinými trvalkami, které mají v oblibě sluneční záhony. Výborně se jim daří i v nádobách na terase, jen nezapomeňte na oporu a zálivku.


I stinná místa zahrady mohou zářit barvami. Inspirujte se naší nabídkou trvalek, které jsou vhodné právě do stínu


Monarda pěstování

Další atraktivní trvalka s rozcuchaným květem, kterou v zahradě oceníte, je jistě zavinutka - monarda. Tato atraktivní aromatická trvalka se čtyřhrannými stonky je absolutně nenáročná na pěstování.

Trvalky monarda - zavinutka v záhonuMá ráda slunné stanoviště s propustnou půdou. Výborně se rozrůstá, při zakořeňování potřebuje dostatek vláhy a slunce alespoň 6-8 hodin denně. Listy jsou aromatické, květ se podobá květu šalvěje. Květy jsou v barvách červená, růžová, fialová a bílá a jejich odstíny. Kvete od července do srpna.

Přestože je to trvalka, je vhodné ji po 2 - 3 let rozdělit a vysadit i nové trsy. V optimálních podmínkách s dostatečnou vláhou a přímým sluncem může přerůst celý záhon, proto je vhodné ji dělit a usměrňovat v růstu.

Řez lze provést po odkvětu, tím rostlinu podpoříte v opakovaném kvetení. Neodřezaná květenství jsou na konci podzimu a zimy vhodná pro ptáky, obsahují dostatek semen. V nadbytečném stínu nebo ve vláze může trpět padlím, jinak je nenáročná na pěstování.

Monarda - zavinutka druhy

Monarda didyma – Zavinutka podvojná

Většina běžně pěstovaných zavinutek je odvozena od tohoto druhu. Na každém čtyřhranném stonku jsou 2 přesleny květů růžové barvy, dosahuje výšky 90 cm.

Kultivary : 'Scarlet'

Monarda fistulosa - Zavinutka trubkovitá patří mezi hybridy. Stonky jsou oblejší, květy jsou fialové a růžové, výška jen do 50 cm. Například kultivary 'Prärienacht', 'Mahagony', 'Schneewittchen'.

Monarda citriodora - Zavinutka citrónová, je letnička pro sluneční záhony. Dobře se rozrůstá, kvete v létě. Určitě si ji v letničkových záhonech oblíbíte.

Dopřejte zahradě nevšední vzhled použitím zavinutky. Dlouhé kvetení a pestré barvy přilákají také opylovače do zahrady.

Denivka pěstování

Třetí nenáročnou trvalkou s mohutnými trsy a různými barvami květů jsou denivky - Hemerocallis.

Rod zahrnuje asi 13-15 druhů stálezelených, poloopadavých až opadavých trvalek, z nichž bylo vypěstováno až 30 000 kultivarů. Tedy nabídka je opravdu široká. Domovinou jsou okraje lesa v Koreji, Číně a Japonsku. Mají různou barvu i tvar květu.

Tvar květu může být pavoukovitý, hvězdovitý, trojúhelníkovitý, kruhovitý, zmnožený.

Barvy od bílé přes žlutou, růžovou, bordovou, fialovou, tmavou červenočernou s listy dlouhými 45 – 120 cm. Zajímavé je, že navzdory kráse květů jsou rozkvetlé maximálně jeden den, resp. 16 hodin. Noční denivky kvetou jen v noci.

Preferují slunečné stanoviště, propustnou, výživnou půdu, s mírnou zálivkou. Ideální trvalky do smíšených trvalkových záhonů. Menší kultivary jsou vhodné i do nádob. Vytváří hustý trs zelených dlouhých listů, tedy bez květů je to výborná zelená výplň v záhonu.Květ denivky v záhonu

Po odkvětu zůstávají v trsu suché stonky květů, které se po odkvětu dají vyjmout rukou z trsu. Postupně odumírají i listy, přes zimu je tedy plocha prázdná.

Na jaře se znovu objeví listy a trs se postupně zvětšuje. Dlouhodobé sucho a stín snižují kvetení. Rostliny jsou plně mrazuvzdorné, ale tím, že ztrácejí všechny listy a trs je později odhalen, je vhodné na konci podzimu až do jara trs zamulčovat.

Přesazování denivek

Trsy je třeba přesazovat. Ideální období je jaro během rašení nebo na konci léta, po odkvětu, kdy je vidět listy, které stejně brzy odumřou. Po přesazování je třeba dostatečně zalévat. Vhodné je každý trs přesadit po 3 letech.

S čím kombinovat denivky

Denivky lze kombinovat s echinaceou, verbenou, okrasnými trávami a jinými zajímavými trvalkami. Kombinace už ponecháme vaší fantazii. Někdo upřednostňuje monokulturní výsadby a zvolí jeden pás 2 barev denivek, někdo má v oblibě kombinaci s jinými trvalkami v širokém záhonu, kde po zatažení denivky plochu nahradí jiná trvalka.

Denivky a zajímavé kultivary

'Stella de Oro'- nádherná zářivě žlutá denivka rozzáří každou zahradu. Květy jsou čistě žluté. Vnitřek květu je tmavě žlutý. Kvete krátce, ale radost udělá každému. Květy jsou na dlouhých pevných stoncích, které dobře odolávají větru i dešti.

´Black Prince´ - denivka zaujme tmavě červeným až purpurovým květem s oranžovým středem a pásy na vnějších okvětních lístcích.

´Elegant Candy´- trvalka se středně růžovými květy a trojúhelníkovým tmavorůžovým okem a zeleným hrdlem. Patří mezi nejkrásnější denivky.

Denivky po odkvětu

Po odkvětu si jich nemusíte všímat a ponecháte je takto do jara, kdy vytáhnete suché stonky a listy a očistíte celý trs, nebo je očistíte už na podzim. Vyberete suché stonky, zelené listy ponecháte ještě měsíc na místě a poté je zkrátíte na 15 cm. Trs zamulčujete slámou nebo listím do jara.

TIP: Nezapomeňte si přečíst i první část o nejkrásnějších trvalkách do zahrady, kde jsme vám představili jiné trvalky, které by neměly chybět v žádném záhonu.

Svůj záhon však můžete obohatit o nespočet dalších trvalek, které budou právě pro vás ty nejkrásnější. Jednou z nich je například i pivoňka. Více o pěstování pivoněk se dozvíte v tomto článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Rosa ´Clg. Coral Dawn´ / Růže popínavá, keř, BK