+420 730 235 493

Pivoňky pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 6. května 2024 Přidat komentář Zobrazit komentáře

Pivoňky patří mezi oblíbené trvalky. Již v minulosti byly téměř v každé předzahrádce, ve venkovských zahradách našich babiček. Jejich krása je těžko popsatelná. Obrovské majestátní květy na pevných stoncích jsou nápadné již z dálky.

Pivoňky pěstování

Mnohé potřebují oporu, aby se udržely na stoncích. Květy jsou bohaté, plné, jiné prázdné s výrazným středem různých barev, plné sladké a typické vůně lákající opylovače.

Patří mezi spolehlivé trvalky, které rády splní svou roli v jakémkoli záhonu. Výborně se kombinují s jinými trvalkami. Kvetou od jara do léta a po odkvětu svou bohatou zelení vyplní jakýkoliv záhon a vytvoří dostatečně hustou hmotu. Samozřejmě mluvíme již o starších porostech.

Pivoňka se dožívá i 100 let, pokud se rozhodnete ji pěstovat, zvažte její výsadbu, tedy vhodnost místa na dlouhodobé pěstování. Některé kultivary jsou vysoké a potřebují dostatečný prostor, aby vynikly.


Vyberte si pivoňky z naší nabídky nebo se inspirujte pestrou nabídkou trvalek


Druhy pivoněk

Existují kultivary s jednoduchými květy nebo plnokvěté, různých barev a velikostí. Mohli bychom je rozdělit do dvou skupin: dřevnaté nebo bylinné.

Bylinné druhy každoročně vyrostou, vytvoří listy, vykvetou a potom odumřou a v příští sezóně opět vyrostou od kořene novými výhonky. Dosahují výšky 60-80 cm.

Dřevnaté druhy si ponechávají původní stonek, který dřevnatí a pak mají charakter keře. Tím se rozlišují i výškou. Dřevnaté ve vhodných podmínkách dorůstají i do 2 m.

Z konkrétních odrůd lze zmínit například pivoňku plnokvětou ´Karl Rosenfield´ s plnými květy v červené barvě. Pivoňka bylinná ´Shirley Temple´ zaujme jemně bílorůžovými květy, které později blednou až na bílou barvu. Odrůda ´Rosea Plena´ se pyšní krásnými zdvojenými květy v růžové barvě. Odrůda ´Alba Plena´ je zajímavá kráska s bílými květy. Pro bílé a lesklé květy bývá hojně pěstována také odrůda ´Duchesse De Nemours´.

Z odrůd s růžovými květy lze dále zmínit například ´Sorbet´, která v poslední době patří mezi jedny z nejvyhledávanějších. Za pozornost stojí i ´First Arrival´ s růžovo-fialovým zbarvením, ´Sarah Bernhardt´, ´Alexander Fleming´ či Bowl of Beauty. Zapomenout nesmíme ani na pivoňku ´Cytherea´ či japonskou pivoňku ´Sword Dance´.

Pivoňka pěstování

S krásnou korálovou barvou vás jistě zaujme pivoňka ´Pink Hawaiian Coral´. Dechberoucí červené květy nabídne pivoňka ´Nippon Beauty´. Tmavě červené květy v kombinaci s výraznými žlutými tyčinkami pak vynikají u odrůdy ´Buckeye Belle´.

Pokud zatoužíte po pivoňkách s bílou barvou květů, stojí za doporučení odrůdy ´White  Towers´, ´Honey Gold´ s bílo-zlatými květy nebo pivoňka ´Krinkled White´ s velkými bílými číškovitými květy. Velmi zajímavě působí také pivoňka ´Laura Dessert´ s plnými krémově žlutými květy.

Kdy sázet pivoňky

Podstata úspěšného pěstování tkví ve správné výsadbě. Vysazují se mělce, přičemž je potřeba zvolit vhodný substrát pro pivoňky. V jílovitých půdách vytvořte na dně drenážní vrstvu.

A jak pěstovat pivoňky? Pamatujte na to, že vlhké prostředí pro tyto rostliny není vhodné. Nesnášejí časté přesazování, okopávání a v prvních letech po výsadbě mladé rostliny doporučujeme nastlat v místě kořenů. Tím je ochráníte i v zimě před vymrznutím. Postačí vám k tomu mulč. Pro výsadbu pivoněk vyberte chráněnou polohu, slunce až polostín a v průběhu růstu jim dopřejte hnojivo a zálivku.

V krátkém čase rozzáří váš záhon a zároveň vykouzlí úsměv na tváři. Vyhněte se průvanu, severní straně a kyselé půdě. Zde prospívat nebudou.

Přesazování pivoněk

Pivoňky nesnášejí přesazování. Čas od času je ale nutné k tomuto kroku přistoupit. Nejvhodnějším obdobím pro přesazování pivoněk je srpen. V tomto čase tedy pivoňky v záhoně můžete rozdělit, vyndat ze země a přesunout je na jiné stanoviště. Vždy ale pamatujte na to, že tyto rostliny vyžadují slunné stanoviště s dobrou půdou. Po přesazení budou kvést o 3 roky cca.

Hnojivo na pivoňky

Přemýšlíte, čím hnojit pivoňky, abyste podpořili jejich zdravý růst? Tyto rostliny je vhodné přihnojovat na konci léta za použití fosforečného a draselného hnojiva. Pokud se rozhodnete pro pěstování dřevitých pivoněk, využijte pouze minerální hnojiva s obsahem fosforu.

Pivoňky pěstování v květináči

Tyto rostliny lze bez potíží pěstovat také v nádobách. Platí přitom, že v květináči snadněji vypěstujete spíše bylinné pivoňky. Pamatujte, že nádoba by měla být dostatečně velká a hluboká. Měla by mít odtokové otvory, abyste se vyhnuli plesnivění kořenů. Při samotném sázení hlíz pivoněk je umístěte zhruba 3 cm pod povrch. Můžete přidat trochu hnojiva. Nezapomeňte půdu udržovat vlhkou, ale nikoliv mokrou. V momentě, kdy pivoňky vyrostou, je nemusíte zalévat příliš často.

Pivoňky v zahradě

Pokud se rozhodnete pro pěstování pivoněk v zahradě, vysazujte je do hloubky zhruba 8-10 cm. V případě, že hlízy zasadíte příliš hluboko, pivoňky nemusí vykvést.

Kdy kvetou pivoňky

Pivoňky v zahradě kvetou převážně od dubna do června. Tehdy prostor vaší zahrady, terasy nebo třeba balkonu zahalí do nádherných barev.

Pivoňky po odkvětu

Správná péče o pivoňky po odkvětu vám zajistí, že se rostliny budou těšit skvělému zdraví a i v následujícím roce nasadí krásné nové květy. Odkvetlé květy proto odstraňujte. Ale pozor. Nikdy neodstraňujte společně s květy i listy. Ty jsou pro tuto rostlinu velmi důležité, jelikož jejich prostřednictvím sbírá sluneční energii.

Pivoňky na podzim a na jaře

Pivoňky nejsou náročné na pěstování. Mělce koření, tedy nesnášejí častou manipulaci s kořeny ani okopávání. Proto jen po odkvětu odstraňte odkvetlá květenství, aby se zbytečně nevysílily při tvorbě semen. Důležitá je také správná péče o pivoňky na podzim a na jaře.

Pivoňky na podzim

Na podzim odstraňte část poškozených listů a suché listy a část ponechte. Před zimou zasypte vnitřek listím.

Pivoňky na jaře

Na jaře, když uvidíte od kořene nové lístky, odstraňte suché výhonky.

Květy pivoněk jsou nádherné na dekorování a aranžování, do svatebních kytic nebo jen tak do vázy. Působí majestátně a romanticky, zejména plné kultivary. V zahradě by měly být umístěny tak, aby kompozičně vyplnily místo v záhoně a zároveň působily a byly dominantní. V oblibě je mají i motýli a čmeláci. Určitě se stanou i vašimi oblíbenými rostlinami. V naší nabídce najdete zajímavé kultivary, stačí si jen vybrat.

TIP: Dominantní trvalky mají také své místo v záhonu.Znáte například Liliochvostec a Mnohokvět?

Sdílet tento blog
Přidat komentář Feed komentářů
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
Archív blogu