+420 730 235 493

Okrasné rostliny na zahradu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 12. srpna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zahrada je prostor plný různých rostlin a dřevin, které vytvářejí celkovou kompozici a dojem. Není jedno, kam je umístíte, jak budou růst a o jaké druhy půjde. Před jejich výsadbou si důkladně nastudujte jejich pěstitelské nároky, potřeby a také termíny kvetení či jiné speciální vlastnosti, se kterými umí zahradu v kterémkoliv ročním období rozzářit, zpestřit nebo ohromit svým habitem a celkovým dojmem.

Okrasné rostliny na zahradu

Sousedské či skupinové výsadby, které souvisejí s hlavními kosterními výsadbami, musí spolu ladit a dokonale korespondovat s okolní zástavbou a celkovým okolím. Podmínky na pěstování jsou různé a dané podle stanoviště, světelných poměrů, půdy, vlhkosti, a proto i výběr druhů musí být různorodý a přizpůsoben podmínkám. Poradíme vám, které rostliny a dřeviny jsou vhodné do různých podmínek.

Okrasné zahradní rostliny

Okrasné rostliny a dřeviny do zahrady na slunce

Okrasné zahradní rostlinyVhodné jsou například tyto rostliny: katalpa (Catalpa), muchovník (Amelanchier), dřišťál (Berberis), levandule (Lavandula), šanta (Nepeta), šalvěj (Salvia), liliochvostec (Eremurus), krásnoočko (Coreopsis), flox (Phlox ), mateřídouška (Thymus), letničky, okrasné jabloně (Malus), bříza (Betula), mochna (Potentilla), různé cibuloviny, jehličnany, skalničky a okrasné trávy.

Toto je jen malá část dřevin, které jsou vhodné pro celodenní přímé slunce. Nezapomeňte doplnit štěrk, kameny a slunná zahrada může být na světě.

Inspirujte se i dalšími rostlinami na slunce.

Co zasadit do okrasné zahrady ve stínu

Naopak do stínu jsou vhodné úplně jiné rostliny. Umí však také dotvořit romantický prostor zejména díky dekorativním listům a některé i květem.

Vhodné rostliny a dřeviny do stínu: javor dlanitolistý (Acer palmatum), hortenzie (Hydrangea), břečťan (Hedera), aukuba (Aucuba), azalky (Azalea), zimostráz (Buxus), buk (Fagus), zvonky (Campanula), srdcovka (Dicentra), funkie (Hosta), dlužicha (Heuchera), orlíček (Aquilegia) a mnohé jiné.

Zde najdete přehled dalších rostlin do stínu.

Pokud si nejste jisti, nechte si poradit od odborníků. I v našem obchodě najdete dostatek vhodných rostlin do specifikovaných podmínek.


Vyberte si z trvalek do stínu, dále z okrasných keřů do stínu nebo z keřů na slunce


Jen tehdy bude zahrada růst do krásy, když bude osázena vhodnými rostlinami. Nevhodně vysazené druhy na nesprávném místě chřadnou, trpí a časem uschnou nebo odhnijí.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    Dobrý deň, tento kultivar my v ponuke nemáme ale áno, starostlivosť aj rez je rovnaký, plus...
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    dobrý den přeji, chtěla jsem se zeptat jak daleko od sebe se má blýskavka pink marble vysadit...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
Archív blogu