+420 730 235 493

Ovocný živý plot

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 20. srpna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ovocné dřeviny v zahradě se nemusí striktně pěstovat jen v užitkové části, odděleně od okrasné části, vzdálenější od domu. A už vůbec nemusí stát samostatně po celé zahradě nebo vysazeny v pásech. V dnešní době, ve které chceme pěstovat v zahradě všechno, využít každý, i ten nejmenší kousek půdy, je můžeme pěstovat ve formě okrasných a užitkových živých plotů a stěn.

Ovocný živý plot

Kromě estetické funkce tak získáme i užitek v podobě úrody, ušetření místa, v jarním období nás potěší květy a v létě i plody, které jsou určitě osvěžující pochoutkou pro všechny.

Živý plot z jabloní

... a jiných ovocných druhů. Namísto klasických okrasných dřevin a jehličnanů můžete na ploše vysadit jabloně nebo jiné vhodné ovocné druhy ve tvaru štíhlého vřetene, volně rostoucích ovocných keřů.


Vyberte si ovocné dřeviny na vytvoření živého plotu k nakousnutí


Vhodnými dřevinami jsou muchovník (Amelanchier), rybíz (Ribes), ostružiny (Rubus fruticosus), vinná réva (Vitis), kiwi (Actinidia), rakytník (Hippophae rhamnoides), zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica).

Samozřejmě živý plot z ovocných stromů vytvoříte i z hrušně, v blízkosti zdi vysázené meruňky a broskve. Je potřeba jen zvolit vhodný tvar pěstebního porostu, případně zvolit oporu a netradiční a přitom praktická stěna se brzy stane součástí Vaší zahrady.Živý plot z ovocných stromů

Živé stěny

Založení takové stěny není jednoduché, ale ne nemožné. Pokud se věnujete ovocnářství, bude to pro Vás hračka. Pokud máte jen začáteční zkušenosti a chuť pěstovat, je to pro Vás výzva. I když v tomto případně není vhodné dělat chyby, protože se sami ošidíte o možnost sklízet úrodu. Zatímco stromy vyrostou a zapojí se do požadovaného tvaru uplyne nějaký čas. K založení ovocné stěny potřebujete kultivary naroubované na pomalu rostoucích podnožích, s kratším rodivý obrostem (jabloně, hrušky) pěstované v palmety nebo kordon.

Palmeta je univerzální pěstitelský tvar, který pro své pěstování vyžaduje drát nebo jinou oporu. Větve jsou vedeny na patra a vodorovně. Tím se vytvoří stěna.

Kordon je svislý pěstitelský tvar, ve tvaru písmene U. Pro pěstování se využívají 2 základní větve vyvázané do tohoto tvaru na konstrukci. Určitě si najdete ty pěstitelské tvary, které zapadnou do vaší představy a celkové kompozice v okrasné části zahrady. Tyto tvary jsou nenáročné na prostor a mají mnoho výhod. Plody dozrávají snadněji, protože strom nemá takové bohaté olistění jako klasicky pěstovaný strom.

Jsou i zajímavější pěstitelské tvary např.. Solax - sluneční osu, která během utváření využívá bezprostředně všechno to, co nabízí příroda a upřednostňuje se tam přirozené ohýbání větví před vyvazováním a stříháním. Charakteristickým znakem je i ohnutý hlavní terminál. Na tento pěstitelský tvar se využívají i rychleji rostoucí podnože a vhodné jsou kromě jabloní a hrušní i třešně a višně.

Určitě si vyberete a Vaše zahrada bude moderní, nadčasová, užitkově-okrasná a zajímavá. Pokud dáváte přednost jiným dřevinám na živý plot, přečtěte si například článek o dalších rostlinách na živé ploty,

Zdieľať tento blog
Konečná 18. března 2023 at 14:56 Odpovědět
Dobrý den,jak daleko od sebe jabloně vysazovat stačí 1,5 metrů a jak daleko od sousedů
Adriána Francová 20. března 2023 at 9:30 Odpovědět
Jablone sa sadia od seba 3-4 m, ak sú to klasické a nie stĺpovité jablonea od suseda tak, aby mu koruna nezasahovala na jeho pozemok, cez plot. Alebo po dohode aj bližšie a rozdelíte sa s úrodou
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty