+420 730 235 493

Popínavky ze semínka

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 14. ledna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Věděli jste, že balkon můžete dotvořit kromě celoroční výsadby také sezónní výsadbou? Je to jednoduché a dokážete to přímo bez zakoupení rostlin. Stačí, když si pořídíte vhodná semena letniček a začnete v jarním období s výsevem.

Popínavky ze semínka

V létě až do podzimu se tak Váš balkon zazelená popínavými letničkami, které budou kvést až do mrazů a budou také poskytovat kromě estetické stránky i stín, dokonce i plody či květiny ke konzumu.

Vhodnými rostlinami jsou hrachor, lichořeřišnice, fazole, hrách, šarlatová fazole, indická okurka, ačokča, mučenka, černooká Zuzana (Tunbergie, smatovka) i povijnice.

Dají se pěstovat v různých nádobách i přímo na zahradě, v blízkosti zídky. Kromě výsevu a pěstování rostlin budete potřebovat vhodnou oporu, po které se budou rostliny popínat. Musí unést váhu rostliny i budoucích plodů. Vyjmenované druhy nemusíte předpěstovávat. Vysejte je na místo, kde je chcete pěstovat. Znamená to, že je nemusíte vysévat do nádob a kelímků a následně pikírovat, ale vysejete je přímo na místo pěstování.

Popínavky vypěstované ze semínekV nádobě vynikne lichořeřišnice. Semena klíčí poměrně rychle. Počet semen volte podle velikosti nádoby. Můžete je pěstovat v miskách, v závěsných nádobách nebo v nádobách postavených na zemi s oporou. Do nádob napíchejte několik prutů, po kterých se bude mírně popínat, jinak většinou vytvoří převis. Květy jsou jedlé. Ozdobíte tak jarní nebo letní salát či dezerty a koláče. Pozor na výskyt dřepčíků, který v krátké době zelenou plochu dokážou zkonzumovat za jeden den.

Vděčný je také hrách. Klasický zahradní hrášek dokážete vypěstovat i v nádobě, závěsné tašce či v bedýnce, kterou vystelete fólií. Do nádoby napíchejte také větvičky nebo provázek jako oporu.

Fazoli postačí jen provázek, který v krátké době povine. Fazole roste rychle, má velké listy, takže bez problémů vytvoří dočasnou hustou stěnu, která později rozkvete bílo-červenými květy. Fazole se vysévá přímo do půdy v polovině května. Vysévejte tak, aby do pozdních jarních mrazů ještě nevyklíčila, jinak zmrzne. Nádoby by měly být na zemi a provázky zavěste do výšky nad zábradlí balkonu. Vytvoříte tak dokonalou zelenou stěnu. Vhodná je i okrasná šarlatová fazole či fazolky s fialovými lusky.

Mezi oblíbené kvetoucí zelené liány s trychtýřovitými květy patří povijnice, lidově nazývaný svlačec. Vyšplhá se i do 2 metrů a nádherně a postupně kvete a otevírá své květy. Ke šplhání potřebuje oporu nebo provázek.

Stejně zajímavá je černooká Zuzana (Thunbergia alata). Nejznámější je ve žluté barvě s černým očkem, ale existují už kultivary i s oranžovou, bílou či růžovou barvou. Je velmi atraktivní a oblíbená je-li vysazena hustě. Rovněž se semena nepředpěstují ale sejí přímo do nádoby, kde se budou celou sezónu pěstovat.

Výhodou letničkových popínavek je jejich variabilita, houževnatost růstu, nenáročnost v pěstování. Vyžadují slunce, vláhu a oporu. Pokud budete mít potřebu změnit styl pěstebního prostoru, příští rok je prostě nevysejete a vytvoříte jinou oázu zeleně.


Pokud dáváte přednost klasickým popínavým rostlinám, určitě si vyberete i z naší nabídky


Pro některé je právě toto nevýhoda, že jsou to jen jednoleté sezónní rostliny – letničky, které v případě zájmu je třeba za rok na jaře znovu vysít. Rostliny po odkvětu vytvoří semena, která sesbíráte, usušíte, odložíte na suché a tmavé místo a na jaře znovu vysejete.

Popínavky jako plaménky a trubač patří mezi trvalky a ty získáte rychleji pomocí odřezků nebo odkopáním od mateřské rostliny. Plamének tangutský získáte ze semínek také poměrně rychle.

Je jen na Vás, co preferujete, jakou zelení se chcete obklopit. Dařit se jim bude kdekoli, kde jim připravíte vhodné podmínky a oporu.

TIP: Přečtěte si také článek o méně známých popínavých rostlinách, které mohou zkrášlit váš balkon.

Posted in: Užitková zahrada Tags: výsev semen
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty