+420 730 235 493

Luční květiny - jak úspěšně založit květinovou louku

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 11. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určitě si na to pamatujete. Letní ráno na chalupě a za domem se prostírá nádherná louka, létají včely a motýli, všude voní sladký nektar a před očima se rozprostírá barevná paleta různých květin. Ne, to není sen. Je to realita, ale v některých případech jsou luční květy i minulost a vzpomínky.

Luční květiny

Luční květiny

Vzhledem k různým změnám i v zemědělství, už je těch květinových luk pomálu. Abychom je však mohli ukázat i našim dětem v budoucnosti, musíme se o založení květinových luk dozvědět co nejvíce, zachovat jejich existenci a pokud po ní toužíte, zvážit všechna pro a proti a například ji i založit.

Květinová louka nejvíce vynikne ve venkovském sídle. Ve větší zahradě, kde nemusíte uvažovat o pravidelném sekání. Potřebujete dostatečně velkou plochu, kterou je třeba odplevelit. Nepoužívejte žádné herbicidy k hubení plevelů, ale porost ručně vyškubejte, případně poorejte. Ideální je, pokud ji založíte na podzim, kdy je dostatek vlhkosti. Při zajištění dostatečné vláhy v podobě zavlažování ji můžete samozřejmě založit i na jaře. Semena vysejte hustě a zasypte substrátem. Na jaře by měly začít pěkně klíčit i ty, co byly vyseté na podzim. Není vhodné kombinovat květinové osivo s travním osivem. Tráva odnožuje a husté trsy by rostlinky lučních květů zadusily. Postupně se Vám na plochu dostanou i jiné trvalky nebo plevele z okolí pomocí větru a ptáků.

Květinové osivo pro založení louky má různé složení. Některé je složeno z letniček, některé i z trvalek, v některých se přesně dočtete, které rostliny převládají a pro které živočichy a hmyz jsou určeny (včely, čmeláci, motýli).

Výhody květinové louky:

Louka plná květů

  • - žádné pravidelné sekání a hnojení
  • - pestrá směs, různé druhy letniček a trvalek
  • - po výsadbě téměř žádná péče
  • - trvalý porost
  • - ekologické pěstování
  • - využití plochy ve prospěch opylovačů

Nevýhody louky:

  • - nevhodné pro alergiky (včely, pyl)
  • - nevhodné pro míčové hry a pravidelnou pochůzku
  • - nevhodné v těsné blízkosti domu
  • - plocha není vzhledná během celého roku
  • - posečenou trávu je třeba 1-2x ročně sesbírat
  • - kam se senem?

Louka je nejkrásnější v létě

Květinová louka po založení nabude svůj celkový vzhled až po roce pěstování. Na podzim vyseté osivo se ve vlhké půdě do jara zakoření a s postupným oteplováním a tajícím sněhem začne klíčit. První květy by se měly objevit v létě. Louka však nebude ještě dostatečně hustá. Po odkvětu je třeba jedenkrát louku posekat, nejlépe ručně. Mnohé rostlinky znovu rozkvetou a vyrostou v závislosti na druhovém složení. Po roce by už louka mohla být podle vašich představ. Pokud chováte včely, bude to určitě ráj na zemi.

Obyčejně v ní uvidíte kopretiny, hřebíček, zvonky, vlčí mák, chrpu, jetel, kukačku/ kohoutek, rmen, šalvěj, koukol, dobromysl, pryskyřník, řebříček s příměsí modernějších zahradních letniček jako krásenka (cosmos), sluncovka (Eschscholzia californica), vlčí bob.

Kromě vhodné plochy je zde velmi důležitý i výběr kvalitního osiva. Nejen cena by měla být rozhodující. Druhové složení, gramáž, cena a reference, a také značka směsí je podstatný ukazatel. Vyplatí se větší balení. Doporučený výsevek pro jarní výsev je 2-5 g / m2, pro podzimní 3-6 g / m2.


Dostupné balení různých směsí pro dokonalou květinovou louku najdete také v našem eshopu

 

Pokud toužíte po květinové louce, ale prostor okolo domu či malá zahrada vám to nedovoluje, založte si ji v podobě pásu na konci zahrady. Pás by neměl být v blízkosti hrací plochy dětí či bazénu. Je třeba opravdu zvážit, kdy si květinovou louku na malé ploše můžete dovolit a kdy ne. Navíc nádherná je až tehdy, když se rozprostírá široko daleko.

Potřebuje také dostatek světla a slunce. Pokud máte volný pozemek, který jen udržujete, je to vhodné řešení pro založení květinové louky. A pak už jen sedět, sesbírat obrovskou kytici lučních květů do vázy a nechat se unášet v myšlenkách, že příroda je opravdu krásná.

TIP: Kromě "klasických" květin na zahradě, či zmiňované louce, můžete ze semen pěstovat i některé popínavky.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: výsev semen
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty