+420 730 235 493

Semínka na klíčení

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 14. prosince 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Klíčky konzumovali již starověcí Egypťané a Číňané - a měli k tomu dobré důvody. Naklíčené semínko je totiž doslova nabité vitamíny, minerály a dalšími látkami, které pozitivně ovlivňují imunitní systém a doplní potřebné živiny důležité pro správné fungování organismu.

Semínka na klíčení

Aby mohlo semeno vyklíčit a vyrůst z něj plnohodnotná rostlina, potřebuje do startu nejen dostatek makro a mikro živin, ale také energii. To je další důvod, proč bychom si měli klíčky pravidelně dopřávat, jsou totiž bohatým zdrojem energie. V neposlední řadě jsou to obsažené enzymy, které napomáhají s regeneračními procesy v těle.

Je tedy zřejmé, že se jedná o takzvanou superpotravinu. V kuchyni klíčky využijete prakticky do všeho. Můžete je přidat do salátů, do pomazánek, dozdobit s nimi obložené pečivo nebo polévky, přidat je také do zeleninové přílohy k hlavním pokrmům. Pojďme se tedy podívat, jak si klíčky vypěstovat a jaká semena jsou pro tyto účely nejvhodnější.

Semena na klíčení

Naklíčit můžeme prakticky cokoliv od řeřichy, přes čočku, fazole až po hrách. Mnoho lidí nekupuje přímo semena na klíčky, ale zakoupí v supermarketu balíček dané suroviny, kterou pak k tomuto účelu využije. Klíčky se sice objeví, nemusejí však být tolik kvalitní, klíčivost je nižší a navíc mohou semena obsahovat zbytky pesticidů a dalších nevhodných látek.

Ideálním řešením je tedy zakoupit přímo semena ke klíčení. Rozhodně nenakličujte semena určená k výsevu - ta jsou ošetřena mořidly, která nejsou určena ke konzumaci!

BIO semínka na klíčení

Nejlepší semena na naklíčení jsou ta v BIO kvalitě. Jen zde máte jistotu, že se jedná o kvalitní semínka bez pesticidů a jiných chemikálií.

Které druhy BIO semínek na klíčení jsou nejoblíbenější? Mungo fazolky, ředkvička, čočka, vojtěška, cizrna, obiloviny (pšenice, ječmen, žito), řeřicha, hořčice, rukola, česnek...Semena na klíčky

Mezi méně vhodné pak patří hlavně větší druhy fazolí, které jsou na skus tvrdé i po naklíčení a špatně se tráví. Dále nenakličujeme ořechy a loupaná či tepelně upravená semena. Nevhodné je také klíčit chia semínka a len - tyto druhy totiž po namočení vytváří gelový obal, pomalu a špatně klíčí. Lněné a chia semínko konzumujte nenaklíčené, ideálně mleté nebo právě pouze namáčené. No a poslední skupinou nevhodných semen ke klíčení jsou již zmiňovaná semínka určená k výsevu.


Nevyznáte se v druzích ani typech? Semínka k naklíčení v BIO kvalitě najdete přímo v našem e-shopu


Jak klíčit semínka doma

Klíčení semínek se může jevit jako snadná záležitost. Určitě jste i vy během svých školských let v rámci výuky klíčení semen zkoušeli. V tomto případě jste asi použili mokrou vatu, na kterou jste semínka uložili a čekali, než se klíčky objeví.

Tento způsob je snadný, rychlý a nevyžaduje žádné investice. Je ale možné, že se na klíčcích objeví plíseň, protože vlhkost může být příliš vysoká. Navíc klíčky na vatě není možné proplachovat. Z těchto důvodů se semena neklíčí ani v substrátu.

Jak tedy při klíčení postupovat?

Nejprve si opatřete vhodná semínka - jak už jsme zmínili výše, ideální jsou semínka určená přímo k nakličování v BIO kvalitě.

Dalším krokem je nákup nakličovacích misek a nádob. Existují dokonce několikapatrové nakličovací nádoby, ve kterých semena umístíte na síta a snadno je pravidelně propláchnete. Mnoho lidí ale dává semínka do cedníku, který umístí nad sklenici s vodou a překryjí - semena mají dostatek vláhy, lze je snadno propláchnout.

Teď už pojďme přímo k procesu - v první řadě semena přeberte. Kvalitní balení již obvykle neobsahují žádné příměsi, kamínky či zbytky zeminy, ale stát se to může. Vyřaďte i prasklá či jinak poškozená semínka.

Pracujte v naprosté čistotě. Umyjte si ruce, umyjte i všechny misky a další pomůcky, které ke klíčení potřebujete. Předejdete tak plesnivění klíčků.

Semena nejprve namočte. Zejména velké druhy s tvrdou slupkou jako je cizrna, hrách a další, potřebují namáčet i 24 hodin.

Během klíčení semena proplachujte minimálně dvakrát denně (během horkého letního počasí i vícekrát). K proplachování použijte pitnou, nejlépe převařenou studenou vodu.

Prohlížejte klíčky - pokud rozpoznáte plíseň, musíte bohužel semínka zlikvidovat. Plíseň může mít různé podoby, může se jevit jako bílý či šedavý povlak nebo způsobovat černání a zahnívání drobných kořínků. Klíčky také mohou zapáchat. Po likvidaci semen řádně umyjte a dezinfikujte nádoby. Pozor na záměnu plísně s ochlupením kořínků, to bývá nejčastěji přítomné u brokolice, řeřichy, ředkvičky a hořčice.

TIP: Kvalitní bio semena neslouží pouze ke klíčení. Můžete je vysadit také do záhonů a vypěstovat si vlastní bio zeleninu.

Posted in: Balkonová zahrada Tags: výsev semen
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu