+420 730 235 493

Tradiční drobné ovoce v zahradě

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 30. srpna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nic není krásnějšího, než upravená praktická zahrada, ze které máte i užitek. Zahradu si představuje každý po svém a pro svůj obraz ji i vytváří. Někteří z nás si zahradu však nedovedou představit bez ovocných stromů a keřů a samozřejmě bez zeleninových záhonů.

Drobné ovoce na zahradě

V každé zahradě by ste si měli najít místo pro všechno co máte rádi, co Vám chutná, z čehož je užitek a osvěžení. I v té nejmenší zahradě lze pěstovat i drobné ovoce v podobě keřů nebo stromků v nádobách nebo v malém záhoně.

Drobné ovoce na zahradě

Stromečkové druhy rybízu a angreštu nezabírají mnoho místa v zahradě. Postačí jim souvislý pás podél plotu, u zdi, který jim zajistí ochranu proti silným větrům. Vy jim dodáte pouze kolíky na oporu. Ze stromkových druhů sesbíráte sice méně úrody než z těch keřových, které naopak potřebují větší prostor pro pěstování, ale svůj účel určitě splní. Máte na výběr z bílých, červených a černých odrůd rybízu, případně z křížence rybízu a angreštu - Josty, která má zajímavou chuť a velké černé plody. I v našem e-shopu naleznete množství kvalitních odrůd, které si oblíbíte.Ovocné keře na zahradu

Angrešty jsou bílé, žluté i červené. Třeba si vybírat hlavně z rezistentních odrůd, které nejsou náchylné na množství chorob a škůdců, které bohužel tyto rostliny napadají. Toto ovoce je vhodné ke konzervaci a mražení na výrobu šťáv a džemů, marmelád, ideální do letních šťavnatých koláčů.

Mezi další zajímavé ovoce patří borůvky a brusinky, které výborně rostou ve vlhkých půdách s kyselým pH. Jsou to jinak nenáročné vytrvalé rostliny, které si vybírejte do zahrady podle velikosti plochy. Jsou druhy nízké i vysoké.

V malé zahrádce vyčleňte místo na pěstování jahod, které milují zejména děti. I zde máte na výběr množství odrůd podle termínu plození, dokonce si můžete nakombinovat jahody s postupným sběrem. Dokonalé jsou stáloplodící jahody, které nemají zvláštní požadavky na pěstování od klasických jahod. Na rozdíl od nich však plodí vícekrát do roka, některé za dobrého počasí ještě i začátkem listopadu. Jahody se dají všestranně použít a jsou opravdu pochoutkou pro každého.


Prohlédněte si kompletní nabídku drobného ovoce z našeho eshopu


Pokud toužíte po malinách, také máte na výběr z odrůd s červenými a žlutými plody, sladkými, šťavnatými, dvakrát produktivními. Vyžadují větší plochu na pěstování, rozrůstají se. Nejlepší je umístit je na plochu vzdálenější od okrasné části záhady. Například na konec zahrady, vedle zděného plotu. Nejsou náročné na pěstování, vyžadují jen vystříhávání a zalévání, pravidelný sběr a poté nápad, jak plody zužitkovat.

Přečtěte si také článek, kde se dozvíte více o pěstování malin.

Drobné ovoce a jeho pěstování je význačné tím, že se dá pěstovat všude. Stačí jen upravit podmínky, někdy zastínit, ochránit, vysadit v blízkosti zdi nebo pěstovat v nádobě. Nemusíte se už omezovat a vyzkoušejte pěstovat několik druhů drobného ovoce i u Vás na zahradě.

Výběr druhů a jejich počet je závislý na velikosti plochy. Na malou plochu vybírejte ze stromkových forem, ve velké zahradě vysaďte keře drobného ovoce. Výborně doplní Váš jídelníček a Vaše děti se naučí o pěstování, sklizni a péče. Dejte jim za úkol postarat se o nějaký stromeček, keř. Pokud zarodí, bude to jistě pro ně úspěch.

 

Drobné ovoce se vysazuje nejlépe na podzim, kdy je i lepší výběr kultivarů. Při výběru kultivaru si všímejte zejména typu a velikosti plodů, beztrnosti, rezistence - odolnost vůči většině nemocí, nenáročnosti pěstování, výnosnost a chuť. Samozřejmě, ne každému chutná ovoce stejně, a proto můžete číst recenze na kultivar a vybírat podle toho nebo vyzkoušet samotné pěstování.

 

Kultivary se dají rozdělit na staré a nové. Staré jsou většinou osvědčené a logicky vyplývá, že pokud se nějaká starší odrůda stále pěstuje a prodává, je pravděpodobně oblíbená z hlediska chutě a velikosti plodů. Nové kultivary vznikají na podnět pěstitelů, nebo pokud nějaký chybí, co se týče barvy, chuti či jiných anomálií.

 

Dá se vysazovat i na jaře za předpokladu vyšší zálivky během roku. Jaro v poslední době nastupuje současně s létem, takže je nedostatek vláhy. Jarní nabídky už nejsou tak pestré, co se týče kultivarů, ale samozřejmě vybrat se dá.

Zdieľať tento blog
Jana 22. října 2015 at 6:30 Odpovědět
Miluji jaro, když se všechno probouzí, ale musíme přečkat ještě zimu. Údržba zahrad je však na místě každoročně.
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Brachyscome ´Brasco Violet´  / Bachyscome, K7