+420 730 235 493

Vajgélie pěstování

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 26. srpna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vajgélie květnatá (lat. Weigela florida) patří mezi opadavé dřeviny, jejichž větve každoročně zdobí záplava různobarevných květů. Keř vajgélie lze dobře tvarovat, proto je vhodný nejen jako solitér do okrasné zahrady, ale také jako působivý živý plot. Kromě barevných květů nabízí příjemnou podívanou také listy - ty mohou mít světlou i tmavou barvu, nebo být dokonce panašované.

Vajgélie pěstování

Dle výběru odrůdy lze pěstovat vajgélii se vzpřímenými větvemi, převislou, hustější či řidší. Zvonkové květy vyrůstají na drobných postranních větvičkách a celý keř má příjemně kompaktní vzhled. Dorůst se však může výšky i dva metry a vaši zahradu bude zdobit až 50 let!

Jak pěstovat vajgélii

Rostlina není příliš náročná na pěstování. Jedná se o vytrvalý a mrazuvzdorný keř, který si dokáže poradit s různými podmínkami, a proto se s vajgélií setkáme v zahradách téměř po celém světě.

Vyžadují mírně vlhkou, živnou a dobře propustnou půdu hlinitého typu. Je vhodné ji pěstovat na slunném až polostinném stanovišti. Pokud bychom se rozhodli pro množení keře, činíme tak dřevitými řízky zasazenými přímo ven do půdy. Škůdci si na keři obvykle nepochutnávají, stejně tak je odolná proti chorobám.

Kvetoucí vajgélie

Květy vajgélie jsou dominantou celého keře. Mají zvonkovitý tvar, celou škálu barev i velikostí. Jsou pravidelného tvaru, na větvích uspořádány jednotlivě či v chudých vrcholících. Obvykle narůstají na mladých výhonech, případně na loňských větvích, které nekvetly a nebyly zkráceny. Objevují se však i na vrcholcích seříznutých větví.

Vajgélie kvetou velmi dlouho, některé odrůdy od dubna až do září. Po celou dobu lákají do zahrady motýly, včely a další užitečné opylovače.Vajgélie druhy

Vajgélie druhy

Existují desítky různých odrůd, které se od sebe liší výškou, tvarem koruny, barvou a velikostí květu nebo vzhledem listů. Pojďme si uvést některé z nejoblíbenějších kultivarů:

Nana Purpurea - poměrně nízký keř s velmi tmavými listy a fialovo-růžovými květy

Albiflora - vajgélie něžného vzhledu se světle zelenými listy a sněhobílými květy

Red Prince - řidčeji rostoucí keř se sytě červenými květy

Variegata - převislá odrůda, květy mají růžovou až světle fialovou barvu

Alexandra - jeden z nejzajímavějších kultivarů, který se vyznačuje hnědými listy, které doplňují růžové květy

Bristol Ruby - vyšší keř s tmavými listy a sytě purpurovými květy

 

Nádherně kvetoucí a ověřené odrůdy vajgélie květnaté různých barev i tvarů, najdete na našem e-shopu


Vajgélie řez

Stříhání vajgélie bychom měli provádět pravidelně - rostlina dobře obráží i po radikálnějším střihu, navíc tvarování vajgélie do živých plotů stříhání mladých větviček přímo vyžaduje.

Kdy stříhat vajgélie? Větší “zákroky” provádíme brzy na jaře, nebo ještě lépe po odkvětu. V tuto chvíli můžeme odkvetlé výhony zkrátit až o jednu třetinu. Jedná se o ideální období pro výchovný řez u kvetoucích okrasných plotů.

Vajgélie na kmínku

Pěstování keřů různých druhů na kmínku je velkým hitem - v zahradě vypadají skvěle a upraveně, a navíc poskytuje dostatek prostoru při zemi pro další rostliny. Také vajgélii lze tímto způsobem pěstovat. Docílit toho můžeme buďto pravidelným tvarováním mladého keře nebo roubováním. Rozhodnete-li se pro tvarování, vv prvních 2 až 3 letech ponechejte pouze jeden nejsilnější výhon rostoucí vzpřímeně a zbytek vždy odstraňte. Když má výhon více než metr, necháme narůst korunu. Nezapomeňte pravidelně a důkladně odstraňovat obrost na kmínku.

TIP: Milujete rozkvetlou zahradu, která hraje všemi barvami, ale péče o letničky vás příliš neláká? Vsaďte na kvetoucí okrasné dřeviny, v článku se dozvíte něco více o jejich výběru a pěstování.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Pieris japonica ´Forest Flame´ / Pieris japonský, K9