+420 730 235 493

Vše, co byste měli vědět o pěstování mochny

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 8. července 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rod mochna zahrnuje více než 500 různých druhů. Některé rostou planě v přírodě, jiné zahradníci s oblibou pěstují ve svých zahradách. V druhém případě mluvíme hlavně o křovitých druzích a exotických mochnách, které se vyznačují barevnými květy a zajímavým vzezřením celé rostliny.

Mochna pěstování

Keře jsou nenáročné na pěstování, mrazuvzdorné a vhodné k dozdobení každé zahrady. Pěstovat je lze jako solitéry, součásti záhonů s keříky nebo jako nižší živé ploty rozdělující pozemek na více částí.

Pěstování mochny

Stanoviště

Mochny nejsou na stanoviště náročné. Prospívá jim umístění na plném slunci, zvládnou však i stinné kouty zahrady. Pokud budeme pěstovat odrůdy se sytě barevnými květy v červených, oranžových a růžových odstínech, volíme spíše polostín, protože na přímém slunci mají barvy květů tendenci blednout.

Rostlina preferuje dobře vyživenou a dostatečně propustnou půdu, nicméně chcete-li keř vysadit do blízkosti skalky, určitě se ujme i zde. Ideální je kyselejší až neutrální pH, ovšem v zásaditých půdách si vede také dobře.

Nároky na péči

Zálivka by měla být intenzivní a pravidelná, rostlina však nesnáší přemokření. Naopak zvládá dobře sucho, proto četnost zalévání přizpůsobíme těmto nárokům i aktuálnímu počasí a teplotám. Mochna kvete od června až do září a v tomto období by měla mít dostatek vláhy. Na podzim, po opadání listů, můžeme zálivku snížit na minimum.

Některé druhy mochny lze pěstovat také v nádobách. V tomto případě volíme dostatečně velký květináč, který vysypeme zahradnickým substrátem obohaceným o kompost či jiné hnojení. Na dno květináče můžeme umístit drenážní vrstvu, aby mohla přebytečná voda bez problému odtékat.Mochna

Výsadba

Sazenice mochny umístíme přímo do záhonu začátkem jara nebo na podzim. Učiníme-li tak v podzimních měsících, měli bychom mladou rostlinu chránit před mrazy. K tomu lze využít mulčovací kůru a chvojí, případně netkanou textilii.

Škůdci a choroby

Mochna se vyznačuje vysokou odolností proti škůdcům a chorobám. Poškození vznikají zejména nevhodnou péčí – listy mohou žloutnout a kořeny uhnívat, stojí-li keř v podmáčené hlíně.

 

Vyberte si ze zajímavých kultivarů mochny i do vaší zahrady

 

Mochna druhy

Tento rod zahrnuje na 500 různých druhů, proto si je zde nemůžeme uvést všechny a představíme si pouze ty, které najdeme v české přírodě či zahradách nejčastěji.

Mochna křovitá (Potentilla fruticosa)

jedná se o přibližně metr vysoký keř, který v České republice není původní. Mezi šlechtiteli je mochna křovitá velmi oblíbená, proto jsou k dostání různé kultivary, které se od sebe liší barvou květů i listů.

Mochna jarní (Potentilla tabernaemontani)

také tento druh je často vysazován v zahradách v podobě šlechtěných odrůd, najdeme jej však i ve volné přírodě jako planě rostoucí mochnu se žlutými pětičetnými květy.

Mochna husí (Potentilla anserina)

je považována za plevel. Roste při zemi, plazí se a vytváří husté porosty. V České republice je ve volné přírodě velmi běžná a setkáme se s ní prakticky kdekoliv. Její květy jsou žluté.

Mochna bílá (Potentilla alba)

jak již druhový název napovídá, má tato mochna, narozdíl od jiných planě rostoucích druhů, bílé květy. U nás patří mezi ohrožené druhy. Setkat se s ní můžeme v dubových hájích a na slunných loukách.

Mochna bahenní (Potentilla palustris)

jedná se o vytrvalou bylinu, která vyhledává velmi vlhké prostředí – najdeme ji kolem vodních ploch, na rašeliništích a rumištích. Květy jsou tmavě červené.

Mochna nátržník (Potentilla erecta)

tento druh se vyskytuje snad na všech typech stanovišť, od rašelinišť v nížinách až po skalnaté prostředí hor. Květy jsou žluté, dlouhé a tenké lodyhy nesou přisedlé pětičetné listy.

Mochna písečná (Potentilla arenaria)

typických stanovištěm tohoto druhu jsou suchá a písčitá místa. Najdeme ji tedy u polních cest, v lesostepích, na písečných či skalnatých svazích. Květy jsou žluté, listy dlanitě dělené.

Mochna plazivá (Potentilla reptans)

tento druh je asi nejběžnější u nás. Roste prakticky všude ovšem nejhustší porosty vytváří na vlhkých místech jako jsou okraje rybníků, řek a lesů. Vyhledává však i místa ovlivněná lidskou činností.

Mochna křovitá řez

Co se týče řezu, zde se názory mírně rozcházejí. Zatímco někteří pěstitelé zastávají pro zachování bohatého kvetení rázný zmlazovací řez, jiní doporučují keř jen mírně zastřihovat. Pravdou je, že ne každý druh či odrůda radikální řez zvládnou. Asi nejlepší variantou je mírný řez brzy zjara. V tuto dobu sestřihneme všechny větve přibližně o pětinu délky. Díky tomu se konce stonků mírně rozvětví a je zajištěno nejen bohaté kvetení, ale také kompaktní tvar keře. Pokud se rozhodnete pro radikálnější řez, posunete kvetení až o měsíc.

TIP: Pokud hledáte originální druhy pro nízké živé ploty i do keřových záhonů, vybírejte z méně známých ozdobných keřů.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty