+420 730 235 493

Vzácná zelenina do truhlíku

Vytisknout
Autor: Ute Rodermond, Blu-Blumen 14. března 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Máte chuť na vlastní zeleninu? Nedá se to, protože nemáte vlastní zahradu? Chyba! Pokud si chcete denně pochutnat na čerstvé zelenině, nepotřebujete zahradu. Ideální příležitost k vytvoření malé rajské zahrady nabízí nevyužitý balkon nebo terasa.

Zelenina do trulíku

Zralá na stonku, čerstvě utržená a především velmi zdravá - taková zelenina chutná prostě nejlépe. A co je dobré, že tyto pochoutky se dají kvalitně vypěstovat v květináčích, pro ty se najde místo vždy!

Zelenina zajímavá na pohled

Hodně zeleniny se opticky nemusí schovávat za tradiční okrasné rostliny. I ony dokážou udělat balkon poutavým. Buďto díky svým barevným plodem nebo zajímavými květy či rozložením listů. Pokud jsou umístěny v atraktivních květináčích, vytvoří z balkónu na příjemné místo, kde si budete s radostí chodit užívat svůj volný čas.

Klasika vs. výjimečnost

Zelenina v květináčiPokud se chcete vyhnout několika tradičním druhům zeleniny, sáhněte po jedinečných zvláštních kultivarech. Zvláště úsporné, co do místa, jsou druhy zeleniny, které se šplhají nebo visí, jako např. inka okurka, mexická miniokurka, kalabasa "ptačí budka" nebo sladký brambor. I na malém balkoně mohou růst do výšky na mříži i dýně vhodná do mikrovlnné trouby. Tyto tykve jsou 10 až15 cmvelké a váží kolem 700 - 1000 g. Tato obzvláště malá dýně je ideální právě pro přípravu v mikrovlnné troubě. Stále málo známé je trpasličí Tamarillo. To je také známé jako brazilská sametová švestka a pochází z Bolívie. Jeho oranžové plody jsou velmi chutné, lahodné a připomínají chuť meruněk.

Jedlé stolní dekorace

Pozornost na balkónovém stolu upoutají plody citronových chilli. Zralé plody jsou jasně žluté. Chuť je ostrá a má citrónový nádech.

Kulivar "Lemon Drop" je velmi produktivní odrůda. Rostlina dokáže vytvořit až 80 plodů. Stromové chilli papričky (Capsicum pubescens) pěstitele zaujmou svou robustní formou. Tyto zvláštní chilli dobře vydrží i teploty do 5 ° C. Plody tvoří dokonce i v zimě a velké fialové květy jsou velmi dekorativní. Plody jsou velmi masité a překvapí svou zvláštní chuť a ostrostí. Přečtěte si více o pěstování chilli papriček v našem článku.


Všechny druhy zeleniny ale i ovoce, které můžete pěstovat na balkoně naleznete také v naší nabídce


Pokud dáváte přednost zelenině, která se může jíst přímo z ruky do úst, sáhněte po citronové okurce. S její jemnou chutí, je vhodná jako koktejlová brambora na svačinu. Citron okurka je bez hořkosti, velmi jemná a zdravá. Nechutná tak, jak její název napovídá, po citrónu, ale naopak její kulaté plody nejsou hořké, jsou velmi příjemné a zdravé.

Užitkové rostliny v květináčích potřebují zvláštní péči

Pro pěstování na balkoně si vyberte velké nádoby, v nichž musí být v každém případě na dně otvor pro odtok přebytečné vody. V opačném případě může dojít po vydatném dešti k přemokření a úhynu kořenů. Použití vysoce kvalitního substrátu je obzvláště důležité. Zde byste neměli šetřit. Při sázení zapracujte do substrátu zásobní hnojivo nebo 4 až 6 týdnů po výsadbě je poprvé přihnojte.

Směrování balkonu na východ nebo na západ je ideální pro pěstování zeleniny. V dopoledních hodinách nebo večer tam působí mírně slunce, které obvykle vyžaduje teplomilná balkonová zelenina. Při jižní expozici je nebezpečí, že se rostliny ve slunečných dnech spálí nebo vyschnou, aby se tomu zabránilo, musí být pěstební nádoby chráněno před extrémním horkem.

Samozřejmě, balkon nenabízí dostatek prostoru pro dosažení potravinové soběstačnosti, ale zábavu ze zahradničení poskytne určitě.

TIP: Chcete-li se držet klasiky a pěstovat například oblíbená rajčata, přečtěte si také článek o pěstování rajčat na balkoně.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu