+420 730 235 493

Zelenina na zahradě a péči o ni

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 18. května 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Přichází velmi důležité období pro další výsevy, výsadby a péče o vzcházející rostliny, zejména teplomilnou zeleninu. Tento měsíc se nese ve znamení rajčat, papriky, tykví, okurek a melounů. Samozřejmě, není to všechno.

Zelenina v zahradě

Každý máme v zahradě to své oblíbené a nikde striktně není napsáno, kdy a co přesně se musí vysadit nebo vysít. Jsou druhy, které můžete vysévat několikrát za rok, protože patří mezi zeleninu s krátkým vegetačním obdobím (salát, cibulka, špenát, ředkev, hrášek).

Zelenina na zahradě

Zelenina na zahraděRovněž v polovině května je vhodné období na výsadbu sazenic rajčat, papriky, tykví, okurek, výsev dýní, cuket a melounů. Nezapomeňte na vhodné opory již od začátku a pečlivou zálivku.

V květnu mohou překvapit pozdní jarní mrazy, které obyčejně trvají 3 - 4 dny a svou sílu ukazují v různé podobě. Proto podle lokality zabezpečte rostliny vhodnými kryty. Mrazy působí většinou přízemně, ale mohou poškodit rostliny natrvalo. Nemyslete si, že pokud rostliny přikryjete textilií, jsou zachráněny. Textilie nebo jiný kryt by se neměl nijak dotýkat přikrývané rostliny, jinak listy zčernají mrazem a budou poškozeny, zejména výhony papriky a rajčat.


Semena nebo sazenice zeleniny z naší nabídky


Včas pokrývku odstraňte, aby s nástupem slunečného počasí nedošlo k zapaření rostlin. Zeleninu pravidelně a vydatně zalévejte, nikoli však za horkých dnů a za přehřáté půdy. Raději si přivstaňte nebo zalévejte pozdě večer. Vodu neaplikujte výlučně na listy. Podporujete tak výskyt plísní a padlí. Vodu potřebují především kořeny.

Pokud chcete použít výživové doplňky, můžete zvolit prostředky ve formě zálivky na list. Pokud plánujete pěstovat dýně a melouny, vysaďte je na vyhnojená místa na takový prostor, aby se mohli dostatečně táhnout nebo šplhat. Mnohé cukety a dýně se dají pěstovat i na malém prostoru, neboť netvoří šlahouny a neplazí se po celé zahradě.

I v malé zahradě si můžete dovolit pěstovat několik druhů, pokud jednotlivé druhy správně vysejete a vysadíte. Okurky zkuste pěstovat na podpůrné síti. Ušetříte prostor a plody budou čisté a větší. Hrášek umístěte také v blízkosti konstrukce. V době kvetení vysejte další, úrodu tak budete sbírat postupně.

Tip: Trápí vás stín na zahradě? Přečtěte si článek o tom, že i ve stínu je možné pěstování zeleniny.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu