+420 730 235 493

Akébie pěstování - zajímavá popínavka z Asie

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 7. června 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Akébie je fascinující rod rostlin, který nejen přitahuje pozornost svým atraktivním vzhledem, ale také nabízí širokou škálu využití v tradiční medicíně a kosmetice. Tyto rychle rostoucí popínavé liány s původem v exotické Asii, s elegantními listy a neobvyklými květy jsou oblíbeným doplňkem zahrad a parků po celém světě.

Akebie se popíná po stěně budovy

V následujících řádcích si více povíme o u nás nejvíce pěstované akébii pětičetné a jejím pěstování.

Akébie pětičetná

Akébie (Akebia) je rod rostlin patřící do čeledi kokylovitých. Původně pochází z východní Asie, zejména z Japonska a Číny. Akébie je známá pro své atraktivní, rychle rostoucí popínavé liány s elegantními listy a neobvyklými květy.

Mezi nejznámější druhy akébií patří akébie pětičetná (Akebia quinata) a akébie trojčetná (Akebia trifoliata). Tyto druhy jsou oblíbené jako okrasné rostliny v zahradách a parcích, kde se pěstují pro svůj atraktivní vzhled a rychlý růst.

Liány akébie pětičetné se dorůstají délky až 10 metrů, přičemž rostlina může být až tři metry široká. Listy tohoto druhu jsou pětičetné a dlanitě složené, jednotlivé lístky mají eliptický tvar a celý složený list je velký přibližně pět až deset centimetrů. Je-li mírná zima, případně roste-li akébie v teplejších oblastech, opadává během vegetačního klidu pouze částečně.

Tato rostlina je pěstována zejména jako okrasná - má v zahradě podobnou funkci jako například známější popínavý břečťan - může tedy vytvořit přírodní zastínění pergoly či pokrýt zídky a ploty v zahradě. Výhodou oproti zmíněnému břečťanu je fakt, že se nejedná o jedovatou rostlinu, plody jsou naopak dokonce jedlé.

Kromě svého dekorativního významu má akébie také tradiční lékařské využití, zejména v čínské medicíně, kde se používá jako prostředek proti bolestem hlavy, nespavosti nebo depresím. Rovněž má diuretické a antifungální účinky. V poslední době se výtažky také objevují v kosmetických přísadách pro své hydratační a ochranné vlastnosti.

Květy akébie

Květy se objevují na jaře, obvykle během dubna a května. Jsou drobné, nápadné a vonné, s barevnými okvětními plátky v odstínech fialové, purpurové nebo bělavě zelené barvy. Květy jsou jednopohlavné, přičemž samičí květy bývají větší a tmavší, samčí naopak menší, obvykle nachové barvy. Při pěstování je nutné opylovat rostlinu pylem jiného kusu, jen tak se lze dočkat plodů.

Akébie plody

Po odkvětu se na liánách akébie objevují podlouhlé plody růžové či fialové barvy, s tlustými kožovitými slupkami. Uvnitř plodu pak najdeme slizovitou dužinu, která chrání černá semena.Květy akébie pětičetné

Plody akébie pětičetné jsou jedlé, mají exotickou chuť a nejčastěji se využívají v klasických asijských receptech. Pokud tedy dojde k opylení, dočkáte se plodů začátkem podzimu. Sesbírat je však musíte včas, jsou-li přezrálé, pukají a sesychají.


Chcete-li se pustit do pěstování exotické akébie, navštivte náš e-shop a pořiďte si sazenice této zajímavé rostliny do své zahrady


Pěstování akébie

Pěstování akébie (Akebia) je poměrně snadné a nevyžaduje zvláštní péči či podmínky. Tyto rychle rostoucí popínavé liány jsou ideálním doplňkem pro zahrady, kde mohou zkrášlit ploty, pergoly či jiné opory.

Akébie preferuje slunné až polostinné stanoviště s dobře propustnou, živnou půdou. Pro dosažení bohatšího kvetení je vhodné umístit rostlinu na dostatečně světlé místo. Vhodným obdobím pro výsadbu akébie je jaro nebo podzim.

Rostlinu je třeba pravidelně zalévat, zejména v období sucha či vyšších teplot. V zimním období by měla být zálivka omezena. Akébie je poměrně odolná vůči mrazu, ale mladé rostliny mohou vyžadovat přikrytí během extrémních mrazů.

Pokud jde o hnojení, akébie ocení přídavek kompostu nebo organických hnojiv na jaře a znovu na podzim.

Řez akébie

Nenáročnost akébie oceníte také při pravidelném řezu rostlin v zahradě. Tento druh totiž zastřihování nevyžaduje. K řezu můžete přistoupit z estetických důvodů - odstraňujeme šlahouny, které zasahují do míst, kam rostlinu pustit nechceme, případně řezem podpoříme růst do požadovaného tvaru a směru. V předjaří také odstraňujeme suché či poškozené liány. Je-li již rostlina starší, můžeme provést radikální řez, který podpoří růst nových výhonů a celkovou vitalitu akébie.

TIP: Další exoticky vyhlížející rostlinou s velmi zajímavými květy je clematis. I tento druh můžeme vysadit k plotu či k pergole. Jak pěstovat clematis se dočtete v předchozím článku na blogu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty