+420 730 235 493

Bobkový list pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 14. dubna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Bobkový list všichni známe zejména z kuchyně. Jeho nezaměnitelnou vůni nenahradí v některých jídlech naprosto nic. Známe ho většinou sušený. Věděli jste, že jej můžete vypěstovat i ve vaší zahradě nebo v květináči? Stačí pár důležitých informací o pěstování a můžete hned začít.

Bobkový list - Vavřín

Bobkovišeň a vařín rozdíl

...aneb Prunus laurocerasus vs Laurus nobilis...

Mnozí si je pletou, proto je velmi důležité vědět rozdíly. Vavřín a Bobkovišeň jsou dvě rozdílné rostliny, jak naznačuje i jejich latinský název, chápeme, že ne každý ho ale zná. Často se běžný člověk o vavřínu vyjadřuje jako o vavřínovci - bobkovišni a naopak. Ale bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus) je jedovatá dřevina a vavřín pravý (Laurus nobilis) je jedlý bobkový list. Rozdíl je vidět i na listech a samotné stavbě rostliny-dřeviny.

Bobkový list pochází z Asie, Íránu, ale hojně se nachází také kolem Středomoří. Je náchylný na mrazy, ale postupně zdomácněl i v našich podmínkách. Starší dřeviny umí přežít bez poškození i v zahradě na jihu ČR, obvykle se však na zimu přenáší do nemrznoucích podmínek, zejména jedná-li se o mladé dřeviny a zakořeňující řízky.

Je to stálozelený keř, výborně se tvaruje a dobře zvládá řez. Rychle se rozmnožuje řízky a jeho listy můžete využít k aranžování, sušení a zejména v kuchyni. Kvete na jaře bílými květy. Později se tvoří plody ve velikosti třešně fialové až černé barvy.

Pěstování bobkového listu

Bobkový list v zahradě

Umístěte jej na přímé slunce s chráněnou expozicí alespoň ze 2 stran a kořeny zamulčujte kůrou. V případě poškození mrazem dobře po řezu regeneruje. Venku však doporučujeme pěstovat jen v teplejších lokalitách na jihu Moravy a opravdu starší dřeviny s postupným otužováním. Jinak zvládá teploty do -5 stupňů.

Bobkový list v květináči

Vyžaduje klasický univerzální substrát nebo substrát pro bylinky. Po zakoupení jej určitě přesaďte a pěstujte na terase nebo balkoně až do příchodu mrazů. Později jej přemístěte do bytu, světlé a chladné chodby, zimní zahrady. Pěstovat se může jako keř nebo na kmínku. V bytě vyžaduje to, co klasické pokojové rostliny. Na chodbě zvládne 13-18 stupňů a přiměřenou zálivku. Čím je teplota nižší, tím nižší musí být zálivka. Pokud je teplota v bytě vyšší, je třeba i rosit listy. Má rád světlé místo, pozor však na radiátor a přímé slunce přes sklo, používejte raději žaluzie nebo jej umístěte v blízkosti okna.Bobkový list

Jak stříhat bobkový list

Bobkový list stříháme venku cca 2x ročně. Podporujeme jeho habitus a hustotu a také jej můžeme stříhat samozřejmě dle potřeby v kuchyni. Pokud vavřín pěstujete jako kmínek, korunku zastřihávejte pravidelně, udržíte tak její hustý vzhled. Řízky můžete použít zároveň k dalšímu zakořeňování. Křovitý vavřín upravujte podle potřeby a požadovaného tvaru. Řez je jednoduchý, nevyžaduje nic speciálního.

Hnojení a zálivka

Hnojit můžete univerzálním hnojivem během vegetace, v zimě se nehnojí. Zálivka by měla být pravidelná, ale půda a substrát nesmí být dlouhodobě podmáčeny.

Je bobkový list mrazuvzdorný?

Jak jsme již uvedli v textu, máme zkušenosti, že starší dřeviny bez problémů přežijí i naše zimy na jihu Moravy v chráněné poloze. Doporučujeme však zejména mladé dřeviny přemístit před mrazy do nemrznoucích podmínek. Zvládá teplotní pokles na -2 až -5 st., starší dřeviny i -10 až -15 st. Mnozí pěstitelé je preventivně obalují i do starších dek a kořeny mulčují listím a kůrou.

Kdy sklízet bobkový list a jeho použití

Bobkový list se využíval již v minulosti k dekorování vítězů v podobě věnců. Jeho nezaměnitelné aroma pozná snad každý. Listy se však nekonzumují, jen se nechají vyvařit nebo se nakládají se zeleninou, jsou velmi hořké a ostré. Můžete je používat také k aranžování, vázání věnců a zajímavých dekorací.


Chcete si vavřín vypěstovat v zahradě nebo v květináči? Vyberte si z aktuální nabídky rostlin bobkového listu v našem eshopu


Listy se sbírají během celého roku. Zkontrolujte, zda nemají známky poškození. Suší se volně položené vedle sebe na plechu, v polostínu nebo v sušičce a uskladňují v dobře uzavíratelných skleněných nádobách, ale také v látkových a papírových sáčcích.

Používat se mohou také čerstvé listy. Využít je můžete na různé zálivky při zavařování zeleniny, okurek, zelí, papriky i hub. Vhodný je také pro přípravu masa, ryb, do kyselých polévek. Můžete z něj vyrobit i repelent proti otravnému hmyzu nebo jej uložit do skříněk, aby vám moli nenapadli rýži, sušené houby nebo fazole.

Z vývarů se dělají i různé obklady na rány a je velmi oblíbený také v léčitelství. V Řecku a v Římě byl považován za posvátnou rostlinu a byl vysazen před každým chrámem. Ukrývá v sobě silice, glykosidy, partenolidy, třísloviny, hořčiny a také éterické oleje. Pomáhá při cukrovce, otocích, při bolestech křížů, na trávení, tlak a podporuje chuť k jídlu. Také působí protizánětlivě a dezinfekčně.

TIP: Další oblíbená rostlina, která prospívá našemu zdraví je například medvědí česnek. Přečtěte si článek o tom, jak se Allium ursinum pěstuje.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu