+420 730 235 493

Chryzantémy pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 5. listopadu 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Patří k nejtypičtějším trvalkám podzimu. Jejich charakteristická vůně má své kouzlo. Většina lidí si ji spojuje se svátkem všech svatých a hřbitovem. Nejsou však jen druhy, které běžně vidíte na hřbitovech.

Chryzantémy pěstování

Zkuste jim přijít na chuť i Vy. V minulosti bylo v zahradách mnohem více chryzantém. Různé výšky, tvary a barevné druhy lemovaly přírodně upravené záhony.

V zahradách se více pěstují drobnokvěté kultivary, které jsou dostatečně odolné vůči zimě a nemusí se na zimu vybírat z půdy. Venku však dokážou přezimovat i kultivary se středně velkými květy.

Nejvhodnější období pro výsadbu je jaro, po mrazech. Je třeba jim vybrat vhodné místo v trvalkovém záhoně s dostatečným prostorem, protože se jedná o větší rozpínavé rostliny.

Pro bohaté kvetení vyžadují zaštipování, dostatek slunce, vhodný substrát, průměrné množství vody a výživy. Od října se již nehnojí. Citlivější druhy se po odkvětu seříznou asi 5 cm nad zemí a přikryjí se vrstvou rašeliny nebo chvojím, suchým listím. Mohou se také vybrat z půdy a s kořenovým balem položit do bedýnky a umístit ve studeném skleníku, sklepě s teplotou 5 - 8°C. Vyžadují asi 4 - 6 týdenní období vegetačního klidu.

Chryzantémy druhy

Rozdělení chryzantém podle formy úborů: Jednoduché, kulovité, přechodné, baletkovité, kulovitě zvlněné, sasankové, pompónkovité, lžícovité, trubkovité, pavoukovité

Základní rozdělení chryzantém: hybridní, hrnkové a chryzantémy skupiny Rubellum

Hybridní: vyštipované a nevyštipované

Nevyštipované se dále dělí na: rozvětvené, drobnokvěté, kaskádovité a pompónkovité


Pozdní podzim je v našem eshopu typický výprodejem rostlin, vyberte si například trvalky za skvělé ceny


Chryzantémy jsou krásné a variabilní. Svou typickou vůní nám připomínají, že přišel opravdu podzim. Jsou vhodné i pro výsadby do nádob na balkony a terasy. Nejvíce prodávané druhy nízkého kompaktního růstu jsou však opravdu jen sezónní záležitostí, jelikož byly vypěstovány ve specifických podmínkách s řízenou teplotou a upravenou délkou dne, ošetřované trpasličím hormonem. Pokud se Vám je podaří přezimovat, tak v příštím roce už obvykle nedosahují původní výši, ale jsou vyšší. Podmínkou úspěšného přezimování je vhodná teplota a minimum vody. Substrát před další zálivkou musí být proschlý. Na zimu je zapusťte i s nádobou do záhonu, zasypte zeminou a přikryjte chvojím.Chryzantémy druhy

Vyštipování chryzantém

Pro kompaktní tvar a bohaté kvetení se musí chryzantémy vždy vyštipovat. Vyštipování se provádí v červnu, kolem Jana (24.6). Kde se vrcholový výhonek vezme mezi 2 prsty - palec a ukazováček a zaštípne se nehtem, tedy odstraní, v paždí listů tak, aby se tam rozvětvil a nasadil tak více květních poupat. V opačném případě se vytvoří jen jeden výhonek s jedním pukem. Nevyštípávají se velkokvěté odrůdy. Zároveň tak udržujeme kompaktní tvar, stabilní základ a květní poupata po celém obvodu. Nedělá se to nůžkami, neboť rána je obyčejně po řezu rovná a otevřená. Pokud to uděláte nehtem, výhonek zároveň zmáčknete a uzavřete a není tam tak velký prostor pro přenos infekce nebo volný prostor pro vstup houbových a jiných onemocnění.

Jak hnojit chryzantémy

Chryzantémy se nemusí hnojit ihned po výsadbě, hnojí se v průběhu roku do září - října, podle počasí. Od října se již nehnojí. Používá se hnojivo s postupným uvolňováním živin, kapalné nebo granulované.

Chryzantémy v květináči

Kromě záhonu můžete chryzantémy pěstovat také v nádobě. Vyniknou tak v době podzimní na balkoně, terase, při vstupu do domu či na parapetu okna. Rostliny lze v nádobě pěstovat dlouhodobě, pokud se potom správně zazimují. Obvykle se setkáváme s otázkami pěstitelů, že v době kvetení byly chryzantémy krásně rozkvetlé, později začaly chřadnout, po ostříhání začaly vadnout i stonky, a nakonec se celé vysušily. Ano, stává se to. Důvodů je několik.

V první řadě, je třeba si uvědomit, že většina chryzantém před 1.11. je zakoupených v obchodních řetězcích, které nemají vhodné podmínky pro pěstování, zálivku, mnohdy jsou vystaveny nevhodným podmínkám, mrazům či umělému osvětlení, procházejí změnami přes vyschnutí substrátu, následně přelití, plísně atd., tedy kupujete většinou vystresovanou rostlinu. Mnozí ji také kupujete jako krátkodobou rostlinu, tedy jen na konkrétní období, mnohdy v akci. Chryzantémy jsou však trvalky a pokud se Vám je podaří zakoupit v dobrém stavu a přezimovat, můžete se z nich těšit i další rok. Doporučujeme však nakupovat u ověřených pěstitelů, v zahradních centrech, kde se jim věnuje příslušná péče a jsou pěstovány venku po celou dobu. Před mrazy obyčejně kvetou. Chcete-li je udržet déle v květu, sledujte noční a ranní teploty a přikrývejte je, prodloužíte tak kvetení

Nemoci chryzantém

Nejčastěji trpí houbovými onemocněními, konkrétně septoriovou skvrnitostí listů. Na listech jsou tmavě hnědé až černé skvrny, tečky. Šíří se zejména za vlhkého počasí, deště, ale i při nevhodné zálivce. Proto dbejte na vhodnou výsadbu, také hustotu sponu a pro výsadbu zvolte vždy vhodné místo, dostatečně slunečné a nepodmáčené, se střídmou závlahou.

Mšice – zelené malé mšice bývají viditelné zejména na vrcholových výhoncích, dokonce i květinách. Nic estetického ale boj s nimi se dá zvládnout.

Jako postřik na mšice můžete použít Karate Zeon 5 CS.

TIP: Pokud přemýšlíte nad záhonem trvalek, přečtěte si článek o tom jak založit trvalkový záhon, stále je čas...

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu