+420 730 235 493

Drobné ovoce pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 13. července 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Drobné ovoce - jako každá rostlina - vyžaduje jistou péči abychom se dočkali bohaté úrody. Množství a kvalita úrody na ovocných keřích je závislá na kvalitě pěstitelského prostředí, výživy a samozřejmě ji přímo ovlivňuje i správný řez.

Drobné ovoce pěstování

Řez drobného ovoce

Často se stává, že vezmeme do rukou nůžky a hurá do zahrady stříhat větvičky, když je jaro. A tímto nepromyšleným tahem, jedním střihem odstraníte letošní úrodu. Ne všechny dřeviny kvetou a plodí na jednoletých výhonech. Nabízíme Vám praktický přehled o drobných keřích ovoce a základních střizích, abyste úrodu podpořily a neoberali se o ni.

Řez malin

Jak pěstovat drobné ovoceMaliny - známe jednou rodící a dvakrát rodící. Maliny je třeba vystříhat na jaře, kdy je jisté, které výhony jsou staré, porozeny a suché. Maliny rodí na dvouletých výhonech.


Nabídka malin v našem eshopu


Dvakrát ročně rodící maliny se nestříhají celé, jelikož rodí již v prvním roce a ve druhém roce tytéž výhony zajišťují rodivosť, ale níže na rostlině, ne na koncích. Porozené koncové výhonky se mohou po sklizni odstřihnout.

Přečtěte si článek o pěstování malin.

Řez angreštu

Angrešt rodí na jednoletém dřevě, proto je důležité odstranit loňské výhony před pučením, nejpozději v březnu. V pozdějším věku je třeba zmlazení. Ponechte na rostlině 3 - 4 základní větve a ostatní odřízněte od báze.


Ani chutné angrešty nechybějí v našem sortimentu drobného ovoce


Pokud pěstujete méně tradiční goji goji - není náročná na pěstování. Vyhovuje jí standardní zemina v zahradě, nic speciálního. Jelikož jde o velmi kvalitní méně známý ovocný druh s množstvím vitamínů a zdraví prospěšných látek, k dosažení úrody zvolte aspoň dvě rostliny. Pro rychlou rodivosť je třeba vysadit alespoň 3-letý keř a věnovat se mu. Nejprve je nutné vytvořit jakoby kmen az něj vycházející větve. Pro plodivost je důležitý řez na jaře, nejpozději začátkem června. Zvolte dostatečný prostor, slunce, vlhkou, propustnou půdu s dostatkem humusu a pH 8.

Více na toto téma najdete v našem podrobnějším návodu na pěstování goji.

... a co jahody?

Jahody - vyžadují správnou výsadbu, slunce až polostín, sazenice nesázejte na stejné místo, kde již byly jahody pěstovány. Srdíčka jahodových sazenic musí být zasazeny nad zemí. Nezapomeňte na zalévání, hnojení, odstraňování dceřiných  odnoží, které mateřskou rostlinu vyčerpávají. Můžete je použít na nové výsadby. Také jim odstraňujte suché a poškozené listy a kontrolujte případné škůdce a nemoce. Mají rádi prokopán, odplevelený substrát.

Na našem blogu najdete vše o pěstování jahod.

Tip: Přečtěte si také článek o řezu rybízu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Eranthis hyemalis / Tavolín zimní, bal. 10 ks, 4/+