+420 730 235 493

Goji, Klikva, Gotu Kola - návod na pěstování

Vytisknout
Autor: Adriána Francová 8. dubna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Netradiční druhy drobného ovoce si pomalu ale jistě nacházejí místo iv zahradách u nás. V dnešním článku se podíváme jak pěstovat právě tyto rostliny, aby nám přinášely pravidelnou a bohatou úrodu zdravých plodů.

Goji pěstování

Goji pěstování

Goji / Lycium /Kustovnice

Výsadba

Půda by měla mít okolo pH 8, spíše lehčí, písčitojílovitá. Rostliny vysazujeme na vzdálenost 2 - 2,5 m. Do jámy se vyplatí přidat vyzrálý hnůj nebo ještě lépe kompost. Od konce května až do konce kvetení a násady plodů se doporučuje důkladný výživový postřik na listy.

Závlaha

Občasná, nárazová. Na jaře jednou měsíčně, v létě a na podzim jednou až dvakrát za měsíc. První a poslední zálivka by měla být vydatná, až 60 mm. Mladé rostliny zaléváme až do doby důkladného zakořenění podle potřeby.


Aktuální nabídka rostlin goji z našeho eshopu.


Výchovný řezJak pěstovat goji

Cílem je zajistit časnou násadu plodů. V prvním roce se hlavní kmen vypěstuje do výšky 50-60 cm. Kolem hlavního kmene si vyberte 3-5 bočních větviček rovnoměrně rozmístěných, které budou sloužit jako základ koruny a ty sestřihněte na 10-20 cm, aby se podpořilo druhotné rozvětvování. Mezitím nechte 3-4 větve z hlavního kmene bez zaštipování. Ty budou sloužit jako dočasná plocha na brzkou násadu plodů. Nově vyrostlé výše položené větve se zkracují, aby se posílily níže položené výhony.

V druhém roce vyberte jeden silný vertikální výhon ze spodní části jako prodloužení kmene. Zkraťte ho o 10-20 cm, aby se podpořilo rozvětvování. Pak si vyberte 1 až 2 pruty a zkraťte je o 10 cm na plodné výhony. Pokud jsou nějaké výhonky z kosterních nebo vedlejších větví, ponechte jeden, který zastřihnete 10 až 20 cm nad korunou stromu. Potom ponechte dalších 4-5 druhotných výhonů, které budou tvořit druhotnou plodící korunu. Všechny ostatní výhony z hlavního kmene se odstraní.

Ve třetím až pátém roce se opakuje postup z druhého roku. Spodní větve slouží k posílení a zvětšení koruny. Pokud nějaký vzpřímený výhon vyroste z vrchní části rostliny, zkraťte ho 10-20 cm nad korunou stromu. Pokud neroste žádný vertikální výhon z hlavního kmene, vyberte 1-3 vertikální výhony z vrchních větví 15-20 cm od hlavního kmene a zkraťte jejich 20 cm nad korunou.

Po pěti letech pěstování má průměrný strom výšku 1,6 m, jeho koruna šířku 1,5 m a kmen má průměr asi 6 cm.

Prořezávání

Hlavním účelem je omladit větve a získat pravidelně a bohatě plodící rostlinu. Principem je odstranění překřížených, zahušťovadel a přestárlých větví a kořenových výmladky. Snažíme se vypěstovat zdravé výhony v prázdných místech koruny, které budou vytvářet nové plodné výhony. Jarní prořezávání se provádí v druhé polovině dubna. Při něm se odstraňují suché větve po zimě. Cílem letního prořezávání je odstranění výhonů z hlavního kmene a hlavních větví. Pokud je však v koruně mezera nebo část kmínku odumírá, udržujte jejich a zkracujte pro druhotné rozvětvování. V místě bez kmene vyberte vertikální výhony a nechte je růst do 10 cm nad korunu. Zimní prořezávání se provádí po sklizni nebo v únoru až březnu dalšího roku. Odstraňte silné výhony zespodu a vrchu kmene, aby se udržela výška rostliny. Odstraňte staré, slabé, vzpřímené, překřížené a nemocné větve uvnitř koruny. Po prořezávání by měly být výhony rovnoměrně rozmístěny pro dobrý přístup světla a vzduchu.

Sběr a sušení ovoce

Sběr je vhodné provést, když jsou plody zralé na 80-90%. Vyvarujte se sběru po dešti. Bobule potřebují opatrné zacházení, aby se nestlačily a nepoškodily. Sušení může být přirozené vzduchem nebo mechanicky v sušičce. Plody rozložte v 2 cm vrstvě a během sušení je neotáčejte. Použití Konzumace sušených a čerstvých plodů - upravuje vysoký tlak, posiluje zrak, odstraňuje závratě, bolesti v kříži, chronické "vnitřní" krvácení, krvácení z nosu, astma a únavu.Gotu Kola pěstování

Gotu Kola pěstování

Gotu Kola / Centella asiatica

Centella v létě poroste i venku na záhoně, jinak se pěstuje celoročně v pokojových podmínkách, například v závěsném květináči. Dobře se rozrůstá plazivými odnožemi, snadno zakořeňuje a pokryje plochu.

Listy se dají několikrát v roce ostříhat nůžkami a usušit pro pozdější použití. Teplota při sušení nemá přesáhnout 30 ° C, aby se zachovaly účinné látky. Pro dobrý růst vyžaduje dostatek vody a snad jen mírné přihnojení komplexními hnojivy nebo ještě před výsadbou dobrým kompostem.

Plevel se musí vytrhat včas, později by to bylo obtížné. Před příchodem zimy se mohou sklidit, umýt a usušit celé rostliny i s kořeny. Pouze pár rostlin se vysadí do květináče a přezimuje v místnosti při teplotě (15 ° C), pro případnou výsadbu v příštím roce.


Prohlédněte si netradiční druhy ovoce z aktuální nabídky eshopu.


 

Klikva pěstování

Klikva / Cranberry / Vaccinium macrocarpon

Umístění

Klikva má v oblibě plné slunce a dobře propustnou půdu s obsahem organických částí. Pro výsadbu vykopejte jámu dvakrát větší než je kořenový bal, aby se rostlinka mohla dobře zakořenit. Do jílovité půdy přidejte zahradnický substrát nebo rašelinu. Doporučená vzdálenost rostlin od sebe je 60-90 cm.


I u nás najdete rostliny klikvy, které mohou ochutit vaši zahradu.


Vzrůst

Klikva je půdopokryvná rostlina. Kořenovými odnožemi se dokáže rozšířit asi 50 cm za rok. Větvičky vyrůstají z odnoží a dorůstají výšky asi 15-20 cm. Na nich se na jaře objeví květy a později plody.Klikva pěstování

Cílem je v prvních dvou letech dosáhnout největší rozšíření odnoží na pokrytí půdy a pak vytvořit bohaté vertikální výhonky (až do 200 na m2), které budou kvést a plodit. Rostlina má jemný kořenový systém, který roste v hloubce do 12 cm.

Zálivka

Během první sezóny udržujte půdu stále vlhkou. Po výsadbě vydatně zalijte a následně polévejte několikrát za týden během celého léta. Půda má být vlhká na dotek, nikoli však promočená.

Přihnojování

Pomáhá bujnějšímu růstu a bohaté násadě plodů. Používejte živinami dobře vybalancované hnojivo dvakrát týdně hlavně v květnu a v červnu.

Kvetení a plození

Světle růžové květy se objevují brzy na jaře. Několik plodů se dá vypěstovat již v prvním roce po výsadbě, ovšem od druhé sezóny bude úroda určitě bohatší, protože rostlina už bude mít vytvořeno několik odnoží.

Zimování

Při výsadbě do volné půdy snesou až -40 ° C. Pozdě v listopadu až začátkem prosince se rostliny doporučuje ochránit mulčováním proti holomrazům a suchému zimnímu větru. Začátkem dubna lze mulč odstranit. Pokud se však mají vyskytnout mrazivé noci, je třeba rostlinu na noc přikrýt, a to hlavně pokud již začala vytvářet nové mladé výhonky.

Řez

Ve třetím roce života rostliny odstraňte na jaře staré odrozené výhony a zkraťte odnože podle potřeby ještě předtím, než rostlina začne růst. Takto dosáhnete zdravého vzrůstu a minimalizujete příliš dlouhé odnože. Každý třetí rok řez opakujte.


Zajímá vás pěstování netradičního ovoce? Podívejte se jak pěstovat paw paw.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu