+420 730 235 493

Hosta pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 5. července 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Máte na zahradě temný a prázdný kout, ve kterém nic neroste, protože tam slunce svítí jen po určitou hodinu přes den? Není to tragédie. Existuje množství rostlin, kterým se právě daří v polostínu až stínu a na slunci nejsou životaschopné.

Hosta pěstování

Také patří mezi trvalky a jde zejména o druhy okrasné listem. V nich opravdu poznáte variabilnost zelené barvy a kombinaci se žlutou, bílou nebo růžovou. Dokonce modrolisté kultivary dodají prostoru zcela jiný tvar a světlost.

Funkie pěstování

Funkie Hosty BohyškyMezi atraktivní patří funkie (Hosta). Tyto zajímavé trvalky pocházejí z Japonska, ale již více než dvě století jsou známé i v Evropě, kam se rozšířily z anglických zahrad.


Hosty z našeho sortimentu


Hosté se výborně daří právě na stinných stanovištích, ačkoliv například žltolisté kultivary snesou několik hodin slunečního záření. Výhodou je, že svými listy pokryjí celou plochu a tím nedají šanci plevelům.Platí zde však, že dosažení tohoto efektu potřebuje svůj čas a trvá to několik let.

Základní barvou je zelená, ale známé jsou i modré až tyrkysové kultivary, panašované, s bílým nebo žlutým lemováním. Listy mají úzké, široké, srdčité, oválné a kromě listů mnohé nádherně voní. Zejména bíle připomínají vůni lilii.

Od jara do podzimu vás těší listy, v létě se rozvinou květy a pak listy zežloutnou a zatáhnou se. Na místě zůstane prázdné místo, které mnohým nevyhovuje. Proto v jejich blízkosti vysaďte okrasný keř do stínu, který bude mít celoroční efekt a jarní cibuloviny pro časný jarní efekt.

Funkie vysazujeme do běžné zahradní zeminy, nemají žádné speciální požadavky a nevyžadují ani hnojení, dokonce se obejdou i bez přesazování. Uvítají spíše vlhký substrát a neměly by se pěstovat v úplně vysušené půdě. Právě s vlhkostí půdy by v stinné části zahrady neměl být problém. Snesou i mrazivé počasí, ale v případě silného mrazu by se měly zakrýt například chvojím.

Věříme, že jsme vás inspirovali a možná právě funkiemi zaplníte stinné místo ve své zahradě. Podívejte se také na náš aktuální sortiment:


Vyberte si z trvalek vhodných do stínu


Tip: Přečtěte si také o dalších rostlinách vhodných do stínu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu