+420 730 235 493

Hydroponické pěstování

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 20. prosince 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

S klasickým pěstováním v zemině se pojí mnoho výhod, ale i nevýhod. Mezi hlavní nevýhody patří zejména tvorba plísní a různých patogenů v substrátu, které mohou dráždit alergiky. To bývá často důvodem, proč citlivější lidé nepěstují doma žádné rostliny. Hydroponický způsob pěstování rostlin ale umožňuje pořízení pokojovek či bylinek i citlivějším jedincům.

Hydroponické pěstování

V našem článku se blíže podíváme na to, co to vlastně hydroponie je, jak postupovat při pěstování tímto způsobem, a které rostliny lze hydroponicky pěstovat.

Co je hydroponie

Hydroponie je způsob pěstování rostlin bez substrátu. Potřeba je pouze rostlina, živný roztok, médium a speciální květináč. Jedná se o velmi “čistý” způsob pěstování rostlin, při kterém lze eliminovat vznik plísní a množení různých patogenním látek.

Mezi hlavní výhody hydroponického pěstování patří:

- kontrola výživy během pěstování - lze dokonale sledovat a ovlivňovat příjem jednotlivých živin

- efektivnější pěstování a vyšší výnosy

- omezení plísní a menší riziko napadení škůdci i nemocemi

Nevýhody hydroponie

Přestože při hydroponickém pěstování rostlin převažují pozitiva, můžeme se setkat i s některými nevýhodami. Mezi ty patří zejména snadné přehnojení rostlin a s tím spojené jejich poškození či dokonce úhyn. Je potřeba si důkladně nastudovat dávkování hnojiv a sestavování živných roztoků pro dané druhy rostlin. V tomto je hydroponické pěstování náročnější od toho klasického.

Dalším úskalím bývá také udržování kořenového systému i roztoku v čistotě - v opačném případě se v roztoku začnou tvořit řasy nebo množit různé organismy, které negativně ovlivní pH roztoku i jeho složení.

Poslední nevýhodou pak může být vyšší pořizovací cena speciálních nádob určených pro tento způsob pěstování.

Hydroponie doma

U velkopěstitelů je hydroponické pěstování pro své pozitivní přínosy poměrně časté a oblíbené. Často tak pěstují mnohé druhy zeleniny nebo bylinky.

Doma je ale stále hydroponie spíše výjimkou, pokud však máte skleník nebo byste rádi pěstovali rostliny v interiéru bez nepořádku ze substrátu, určitě tento způsob vyzkoušejte.Hydroponické rostliny

Co budete potřebovat:

Rostliny, živný roztok - připravuje se obvykle přímo z hnojiv určených pro hydroponii, na obalu hnojiva pak lze nalézt postup k namíchání. Receptů na domácí živný roztok však na internetu najdete také spousty, nicméně často nelze zaručit, že bude obsahovat veškeré potřebné živiny, květináče - potřebovat budete na každou rostlinu dva - jeden plný (vodotěsný bez otvorů) a druhý děrovaný, médium - dříve se často používat keramzit či perlit, dnes je ale běžnější kokosové vlákno, rockwool (minerální vlna) nebo oasis kostky.

Postup pro hydroponické pěstování je následovný. Nejprve dobře očistíme rostlinu a její kořenový systém. Umístíme ji do nádoby s čistou vodou, kterou každý den měníme, přičemž kořeny propláchneme. Po několika dnech je rostlina připravena k přechodu na hydroponický způsob pěstování. V tuto chvíli naplníme děrovaný květináč zvoleným médiem. Plný květináč naplníme asi do jedné čtvrtiny obsahu živným roztokem. Do média umístíme rostlinu a děrovaný květináč vložíme do nádoby s roztokem.

Při pěstování dodáváme živiny pravidelně, nikdy ale roztok nenaléváme přímo na médium to by mohlo začít plesnivět. Doporučuje se jednou za dva až čtyři týdny celý roztok vyměnit, nádoby vymýt, médium a kořeny propláchnout čistou vodou.

Hydroponické pěstování pokojových rostlin

Doma se nejčastěji hydroponicky pěstují bylinky či pokojové rostliny. Většině pokojovek tento způsob pěstování velmi prospívá. Nejčastěji se takto pěstuje lopatkovec (Spathiphyllum), nicméně v živném roztoku můžete pěstovat i mnoho dalších druhů, hodí se k tomu například toulitka (Anthurium), dračinec (Dracaena), břečťan (Hedera), fíkusy (Ficus), potos (syn. šplhavnice, Epipremnum), zelenec (Chlorophytum),monstera (Monstera), kolopejka (Kalanchoe)...

Mezi nejoblíbenější pokojové rostliny patří různé druhy orchidejí. Hydroponické pěstování orchidejí je poměrně neobvyklé, ale rostlinám prospívá. O pěstování orchidejí v bytě obecně jsme se více rozepsali v našem minulém článku.

Rostliny vhodné pro hydroponii

Mezi “hydroponické rostliny” ale neřadíme pouze ty pokojové. Tímto způsobem lze pěstovat také některé druhy zeleniny, drobného ovoce nebo bylin.

Hydroponické pěstování zeleniny

Asi nejběžnější zeleninou pěstovanou hydroponicky je ta listová - saláty všeho druhu, špenát, rukola a další se pěstují pouze v roztoku velmi často nejen u velkopěstitelů, ale také ve sklenících zahrádkářů. Zelenina roste rychle, potřebuje méně místa a není třeba ji pravidelně zalévat, což ušetří mnoho práce. Navíc se často chráněná před některými druhy škůdců a chorob.

Kořenová zelenina se příliš často tímto způsobem nepěstuje, hydroponie se ale využívá v případě ředkviček, které lze tímto způsobem sklízet již za 3 týdny.

V poslední době je oblíbené také hydroponické pěstování rajčat. Jak je známo, tato zelenina vyžaduje dostatek vláhy, zároveň však trpí na plísně, což ztěžuje její zalévání. Plísně se také často množí přímo v záhonu v substrátu. Při hydroponii tyto problémy odpadají. Květináče jednoduše umístěte do teplého skleníku. Rajčata můžete tímto způsobem klidně pěstovat již od semínek. Většinou se ale přechází na živný roztok až při silnějších sazenicích.

Hydroponické pěstování bylinek

Čistější, zdravější a výnosnější pěstování neminulo ani v domácnostech tolik oblíbené bylinky. Nejenže si nemusíte dělat starosti s pravidelnou zálivkou, kterou většina bylinek vyžaduje, ale netýkají se vás ani problémy s přelitím, plísněmi nebo škůdci. Pro hydroponické pěstování se hodí téměř všechny druhy klasických bylinek jako je máta, bazalka, petrželka, pažitka a další. Zahradníci jsou také přesvědčeni o tom, že bylinky rostoucí v živném roztoku intenzivněji voní a mají lepší chuť.

TIP: Hydroponicky lze pěstovat i mnoho léčivých rostlin. Mezi ně patří například i rýmovník, který pomáhá uvolnit horní dýchací cesty a neměl by v zimních měsících chybět v žádné domácnosti. Jak pěstovat rýmovník se dozvíte v našem předchozím článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu