+420 730 235 493

Kala pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 22. dubna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Kala je lidové pojmenování pro kornoutice, latinsky Zantedeschia. Patří mezi oblíbené hlíznaté rostliny pěstované v zahradě nebo v nádobách, využívají se stejně tak v kyticích jako řezané rostliny.

Kala pěstování

Kromě dekorativních trychtýřovitých květin vás zaujmou i díky listům, které jsou velké, zelené, často se skvrnami. Má ráda slunné až polostinné stanoviště, výživné a vlhčí místo v zahradě. Původně se pěstovala jen v bytě jako pokojová rostlina - kala bílá, tzv. zimní, protože kvetla v zimě a toulec byl bílé barvy. Od té doby uplynulo mnoho let a byly vyšlechtěny i jiné atraktivní barvy: žlutá, oranžová, červená, cihlová, růžová, černá, kombinovaná, fialová.Pěstování kaly

Kornoutice africká (Zantedeschia aethiopica) – bílá zimní kala kvete v zimním období v bytových podmínkách. Ostatní barevné kaly, kornoutice mají svůj biorytmus přehozený a kvetou v létě a v zimě odpočívají. V našich podmínkách nejsou mrazuvzdorné, a proto se před zimou a mrazy musí chránit.

Kala pěstování venku

Vyniknou i venku v blízkosti jezírka nebo v záhonu s jinými trvalkami. Dbejte na to, aby se vám před mrazy daly vyjmout z půdy. Výhodou je, pokud je pěstujete v nádobách, které zakopete do země a na podzim jednoduše vyndáte z půdy.

Samozřejmě můžete je pěstovat i navolno nebo v košících pro cibuloviny. Vysazují se koncem dubna. Je výhodnou, pokud si je v bytě předpěstujete. To znamená, že je vysadíte do nádob v březnu a po vzejití je vysadíte ven, obyčejně koncem dubna. Takové rostlinky kvetou pak od června do srpna, pokud je vysadíte v lednu, budou kvést v květnu.


Pokud jsme vás přesvědčili, vyberte si kaly, kornoutice z našeho různobarevného sortimentu


Pěstování kaly v květináči

Kaly, kornoutice lze pěstovat i v bytě, zejména bílé kaly. Vyžadují plné světlo a teplotu kolem 10-18 stupňů. V takových podmínkách od konce listopadu mohou začít kvést a poslední květy se objevují ještě na jaře.Kaly

Následně toulec změní barvu a rostlina potřebuje vyživovat listy a dostatek vody pro utvoření zásob pro další kvetení. Když začnou listy schnout a žloutnout je to v pořádku, hlízy se uzavírají a celá rostlina ztratí listy. Tehdy přestanete zalévat a nádobu můžete uložit na suché a tmavé místo a nechat bez zálivky cca 2 měsíce. Je to pro rostlinu odpočinek. Pokud pak změníte podmínky, začnete zalévat, dáte ji na světlo, znovu začne koloběh tvorby listů a květin.

Proč kala nekvete

Důvodů může být víc, jedním z nich je, že hlízy jsou vysazeny příliš hluboko, kaly totiž mají v oblibě mělčí mísy. Po výsadbě je jen položte na substrát v misce a jemně zasypte, když začnou rašit, můžete doplnit substrát.

Dalším důvodem je, že mají nevhodné podmínky, teplota je příliš vysoká, málo světla, málo vody. Pokud je rostlina pěkná zelená, má spoustu listů, znamená to, že jen neměla vhodné podmínky, tedy nízkou teplotu pro vytvoření kvetoucích toulců. Nevytváří standardní květ, je to v podstatě list.

Možná jste jí také zapomněli dopřát alespoň 2 měsíce odpočinek, případně rostlina má celoročně jen listy, a to jen díky stejným teplotním podmínkám a neustálému zalévání.

Kala pěstování ze semene

Samozřejmě i toto je cesta jak získat nové rostliny, ale je to zdlouhavější, než očekáváte. Rychlejší je rozdělit trs ze stávajícího květináče. V toulci, což je zároveň květ a také vak na semena, se nachází několik semen, která po dozrání můžete oddělit a vysévat samostatně do kořenáčů (sadbovačů) za předpokladu dostatečného světla, tedy již od konce ledna. Následně je třeba mladé rostlinky přesadit do většího květináče. V průběhu roku polovina výsevu zřejmě nepřežije a polovina dosáhne velikosti hlízy cca dvoukorunové mince. Kvetení očekávejte cca po 3 letech.

Věříme, že pěstování kaly již není pro vás velkou neznámou a obdrželi jste odpovědi na všechny otázky. Teď už se směle můžete pustit do zvelebování své zahrady, kterou bude zdobit možná i kornoutovka ve vaší oblíbené barvě.

TIP: Mezi cibulovinami se najde spousta zajímavých druhů. Jedním z nich je například řebčík královský. Pokud jej neznáte, přečtěte si článek o pěstování řebčíku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Tsuga canadensis / Jedlovec kanadský, 40-50 cm, C3