+420 730 235 493

Kdouloň a kdoulovec - v čem je rozdíl?

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 9. února 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Kdoule, kdouloň a kdoulovec jsou velmi podobné názvy, které označují odlišné rostliny či jejich části. O těchto rozdílech, ale i o tom, jak na pěstování kdoule a kdouloně se blíže rozepíšeme v následujících řádcích.

Kdoule pěstování

Co je kdoule?

Kdoule je plod kdouloně obecné či podlouhlé (Cydonia oblonga). Jedná se o strom či keř dorůstající se výšky pěti až osmi metrů. Kdouloně se dnes pěstují poměrně vzácně, v zahradách a sadech je často nenajdeme, dříve bylo toto ovoce běžnější.

Stromky lze pěstovat také jako okrasné. Mají zajímavý tvar a během jara rozkvétají plnými růžovými květy, které do zahrady lákají opylovače.

Kdoule plod

Kdoule je tedy název pro plody kdouloně. Jedná se o podlouhlou malvici, která připomíná jakéhosi křížence mezi jablkem a hruškou. V lidovém názvosloví se plodům říká také “Venušina jablka”.Kdoule květ a plod

Kdoule mají žlutou barvu a výraznou sladkokyselou chuť. Obsahují velké množství vitamínu C i dalších zdraví prospěšných látek.

Kdouloň květ

Květy kdouloně jsou podobné jako u blízce příbuzných stromů z čeledi růžovitých. Jsou pětičetné a mají růžovou barvu. Kdouloně jsou samosprašné. 

Kdoule zpracování

Vzhledem ke kyselé chuti se kdoule nejčastěji tepelně zpracovávají. Kromě chutných marmelád, džemů a zavařenin se z malvic připravuje i želé nebo pálenka. Pokud necháte plody na stromech přejít mrazem, zesládnou a je možné je konzumovat i syrové.

Kdoule pěstování

Pěstování kdouloně je snadné, jedná se o nenáročné stromky či keře, u kterých je potřeba dodržet jistá pravidla zejména při výsadbě.

Stanoviště - kdouloním se daří v úrodní hlinité půdě, která si udržuje optimální vlhkost. Vhodné je slunné stanoviště, nevadí ani polostín.

Závlaha - po vysazení mladého stromku je důležité jej pravidelně a dostatečně zalévat ihned po vysazení i v celém následujícím roce. Mladým stromkům s nedostatečně rozvinutým kořenovým systémem doplňujeme vodu i v dalších letech, zejména při extrémně suchém počasí.

Výživa - pokud zvolíme správné stanoviště s kvalitní hlinitou půdou, není třeba stromy dále přihnojovat. Vhodné však je před výsadbou vystlat dno jámy kompostem.

Kdoule strom

Aby vznikl z rostliny klasický strom s mohutnějším kmenem, je třeba ji k tomu od začátku směrovat. U sazenic se ponechává pouze terminální výhon, který se nahoře seřízne, aby se začal rozvětvovat. Zbylé výhony úplně zkrátíme. Kmen kdouloní je silný asi jako u jabloní či hrušní a nepříliš vysoký. Výrazná je spíše koruna, která se rozrůstá až pět metrů do šířky.

Kdoule keř

Pokud necháme kdouloň růst bez počátečního tvarování, vyroste z ní vysoký, bohatě větvený keř. Ten je vhodné tvarovat, výrazně to ulehčí sklizeň plodů. Co se týče řezu, na konkrétních “pravidlech” se neshodnou ani odborníci. Někteří pěstitelé preferují radikální řez a větve keřů (či stromů) seřezávají až o polovinu každý rok. Jiný preferují pouze řez výchovný, a pěstitelé, kteří chtějí kdouloně jako keř, neprořezávají až do prvních plodů.

Kdouloň odrůdy

‘Vranja’ - má plody větší, spíše hruškovitého tvaru

‘Ronda’ - plody jsou souměrně kulaté a připomínají více jablka, mají žlutou barvu

‘Leskovač’ - plody jsou spíše nazelenalé, kulaté

‘Portugal’ - tvar je nepravidelný, mírně podlouhlý, barva plodů žlutá

‘Pinterowa’ - hruškovitý tvar, plody jsou velké a žluté


Toto neobvyklé ovoce se bude skvěle vyjímat na prosluněném místě ve vaší zahradě. Vyberte si některou z odrůd na našem e-shopu a vypěstujte si vlastní chutné a zdravé kdoule


Co je to kdoulovec?

I když je název rostliny velmi podobný, jedná se o dva zcela odlišné druhy. Kdoulovec, latinsky Chaenomeles, je okrasný keř, který často najdeme v parcích, ve městech či v okrasných zahradách.Kdoulovec květ a plody

Mezi nejoblíbenější druhy tohoto rodu patří například kdoulovec japonský se svými výrazně růžovými až červenými květy.

Po odkvětu kdoulovec tvoří plody - malé malvice podobné plodům kdouloní.

Kdoulovec pěstování

S pěstováním je to obdobné jako u kdouloní. Také kdoulovce potřebují slunná stanoviště, dobře propustné hlinité půdy a dostatek vláhy zejména po výsadbě.

Kdoulovec však během života dobře snáší sucho, takže v dalších letech již není zálivka nutná, s vodou keř zvládne hospodařit sám. Kdoulovce se nejčastěji pěstují jako solitéry či v keřových výsadbách, zřídka se stávají součástí kvetoucích živých plotů.

Kdoulovec plody

Plody kdoulovce jsou podobné kdoulím (plodům kdouloní). Jsou však menší a méně chutné. Pokud bychom chtěli plody kdoulovce jíst, je třeba je před konzumací tepelně zpracovat.

TIP: Pokud hledáte další zajímavé rostliny do zahrady, které vás potěší chutnými a velmi zdravými plody, vyzkoušejte například fíky. Jak úspěšně pěstovat fíkovník vám poradíme v našem předchozím článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Pyrus ´Saphira´ / Hrušeň sloupovitá, BK