+420 730 235 493

Kompostování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 27. července 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zahrada začne již od začátku jara nabírat na hmotě. V létě je nutné některým rostlinám odstranit odkvetlé květenství, suché listy, případně odstranit celé trsy letniček a dvouletek. Konec léta patří stříhání ovocných dřevin, jako jsou peckoviny a také stříhání živých plotů. Kam však se vším rostlinným odpadem a podzimním listím?

Kompostování

V každém případě byste měli myslet na založení kompostu.

Jak kompostovat na zahradě

Do malé zahrady Vám postačí malý kompostér s jednoduchou manipulací a spodním výběrem. Ve velké zahradě jejich třeba několik. Proto někde v odlehlé části zahrady nebo v užitkové části vytvořte místo v podobě velké jámy, do které můžete bylinný odpad i dřevěnou štěpku z drtičky větví vysypat, zaházet listím, pilinami, zeminou a jednou za čas ji mírně prohrábnout, provzdušnit nebo polít.

Kompostér z palet

Ti vynalézavější si ho mohou vytvořit z dřevěných i poškozených palet, které postavíte do tvaru čtverce na výšku, jakou potřebujete. Také můžete použít gumové pásy nebo dřevěné desky, cokoliv, co udrží množství rostlinného materiálu na jedné kopě.

Kompostér umístěte do polostínu až stínu, poloha na celodenním slunci není velmi vhodná. Kompost se bude nadměrně vysoušet, což celý proces kompostování značně naruší.

Důležité je také aby měl kompostovaný materiál kontakt s půdou na spodní straně a dostatečný přívod vzduchu z bočních stran. Na to jsou vhodné právě palety. Ideální je dvoukomorový kompostér, kde jednou za čas prehádžete hmotu z jedné komory do druhé. Tím kompost provzdušníte a promícháte vrstvy. Nezapomeňte ho udržovat přiměřeně vlhký.Co patří do kompostu

Za pomoci přírody a rozkladu už za rok můžete použít svůj vlastní kompost, na zúrodňování zeleninových políček nebo jako substrát pro výsadby a výsev.

Co patří do kompostu

Do kompostu je vhodný téměř veškerý rostlinný odpad ze zahrady. Zda to je posečená tráva, drobné větve, výborné je listí. Hrubší větve je vhodné zpracovat zahradním drtičem, jinak budete čekat na jejich rozklad i několik let. Suchý materiál by se měl před uložením do kompostu promíchat s tím mokrým, méně vhodné je ukládání vrstev způsobem suchá / mokrá.

To co vytvoříte v kuchyni: skořápky z vajíček, slupky ze zeleniny a ovoce, čajové sáčky, případně starší substrát z přesazování rostlin.

Pokud chováte králíky, drůbež, můžete kompost jednou za čas obohatit i o hnůj a slepičince, ze kterých se může na podzim vytvořit i hnojivá zálivka na ovocné stromy. Ne však čerstvě vysazené.

Co do kompostu nepatří

Pamatujte však na to, že ne všechno může jít do kompostu. Určitě vynechejte plevele ze záhonů, kameny, či jiný tvrdý tuhý odpad, zbytky jídel, chemicky ošetřené slupky z exotického ovoce, listí z ořechu používejte v omezené míře.

Kompostem si určitě v zahradě pomůžete. Je to rychlý způsob jak kvalitně obohacovat zem. To co nám dala, to my takhle vrátíme zpět. Ideální je, pokud do čerstvě zrýčované půdy po zelenině zapracujete i kompost, který se přes zimu vstřebá a dokonale rozloží v půdě. A na jaře bude půda plná síly, aby v ní opět vyrostlo množství rostlin, ze kterých budeme mít užitek.

Kompostování v bytě

Se vzkvétajícím zájmem o ekologický přístup k životnímu prostředí stále více lidí třídí svůj odpad. Poctivě separovat plastové lahve, plechovky a Tetrapaky do jednoho koše, skleněné lahve do druhého, papírové obaly a papír do třetího, a to co zůstane, šup do komunálního odpadu. Věděli jste, že až 40% komunálního odpadu tvoří bioodpad - slupky z ovoce a zeleniny, vajíčkové skořápky či kávové sedliny? Zkušení zahrádkáři vědí, že v kompostu lze bioodpad využít lépe, než jen tak vyhozený v koši.

Podobně jako na zahrádce, můžete biologický odpad jednoduše kompostovat i doma. Byť v paneláku a to pomocí vermikompostéru, který si za minimální náklady dokážete zhotovit i sami doma. My jsme se při zakládání toho svého inspirovali Přáteli Země a jejich jednoduchým návodem.

Co potřebujete k vybudování vlastního vermikompostéru?

- 2 větší plastové nádoby a 1 víčko

- hřebík, vrtačku, případně nůžky na proděravění děr

- kousek kartonu

- zemina

- hrst kalifornských žížal

Kalifornské žížaly jsou proužkované a mají výrazně větší apetit než naše žížaly. Dají se zakoupit na internetu.

Ideální nádoby na výrobu vermikompostéru by měly být v tmavých odstínech a mít rozměry alespoň 40cmx30cmx20cm. Zároveň mají být stohovatelné - tedy možnost uložit je na sebe.

Na dno první nádoby vyvrtejte množství děr, to budou díry, kterými bude protékat přebytečná voda v nádobě s žížalami. Tekutina se bude ukládat do druhé nádoby, ve které bude vložena nádoba s vyvrtanými dírami na dně. Tato tekutina se nazývá kompostovací čaj a můžete ji zředěnou použít na zalévání rostlin v poměru 1: 5.

Do nádoby s dírami na dně vyvrtejte i díry po okrajích, aby měli žížaly dostatečný přísun vzduchu. Nádobu vložte do druhé nádoby. Na dno nádoby s dírkami položte kousek papíru nebo karton, aby podestýlka a žížaly, které do ní vložíte, nepropadli do druhé nádoby. Na papír položte podestýlku pro žížaly - například starší zeminu. Do ní vložte žížaly a do rohu jim zahrabte potravu - nasekané zbytky ovoce nebo zeleniny. Potravu důkladně zahrabte, aby nelákala hmyz a netvořila se na ní plíseň. A hotovo! Už zbývá jen nezapomenout pravidelně krmit žížaly, tím, co se vám zbyde v kuchyni. Za 2-3 měsíce žížaly přemění kuchyňský odpad na kvalitní hnojivo v podobě vermikompostu.

Když budete umísťovat nádobu, myslete na to, že žížaly nemají rádi teplo a světlo. Dobře se jim daří na chodbách či ve sklepích, kde se teplota pohybuje od 5-25 ° C a kde na ně nesvítí prudké slunce. Vermikompostér můžete mít i v bytě či domě, protože se z něj nešíří žádný zápach.

TIP: Zdravé pěstování má mnoho benefitů. Přečtěte si článek o vytvoření eko-zahrady.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu