+420 730 235 493

Oblíbená perovskie

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 23. března 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určitě jste už někdy procházeli kolem modrého rozkvetlého oblaku a pátrali po jeho názvu. Představujeme vám ušlechtilou trvalku jménem perovskie.

Perovskie

Mnozí ji znají i pod jinými názvy jako ruská šalvěj nebo ruská levandule. Pravděpodobně kvůli podobnému modrému květenství a úzkým listům. Perovskie je vyšší polodřevnatá trvalka dosahující výšky do 1,2m.

Perovskie pěstování

Výborně se hodí do smíšených i monokulturních záhonů i spolu s levandulí. Kvete od poloviny léta do září až října a v době plného květu je opravdu nepřehlédnutelná. Okouzlí vás modrofialový polokeř, s nepatrným ale aromatickým olistěním, zajímavými stonky a vůní.Perovskie pěstování

Dokonale nahradí nízký živý plot, vytvoříte pomocí ní zajímavé stěny nebo bohatý trvalkový záhon. Vynikne i jako dominanta. Můžete ji pěstovat i v nádobě na terase a balkoně.


Aktuální nabídka perovskie v našem eshopu


Na pěstování není náročná. Podobně jako levandule vyžaduje slunné stanoviště, propustnou a chudší půdu, střední zálivku. Je plně mrazuvzdorná, ale půda musí být propustná, ne trvale zamokřená.


Kompletní sortiment nádherně kvetoucích trvalek


Je to vynikající trvalka, která láká do zahrady množství motýlů a včel.

Aby byla pěkně větvená a bohatě kvetoucí, každý rok na jaře vyžaduje sestříhání o jednu třetinu.

Kdy stříhat perovskie

Pokud se vám jeví jako slabá, méně rozvětvená, můžete ji sestříhnout až na 5-10 cm. Podpoříte tak růst i kvetení. V zimě naopak oceníte její dekorativnost díky zajímavým bezlistým stonkům, takže ji určitě odstříhávejte až na jaře. Na 1m² budete potřebovat 1-3 rostliny. Rozestupy od sebe cca 0,6-0,8m.

Při dodržení těchto základních rad se vám perovskie odmění zdravým růstem a bohatým kvetením.

TIP: Nespočet dostupných trvalek nám často "komplikuje" výběr těch vhodných do naší zahrady. Vyzkoušejte například pěstovat pivoňku, v článku se dozvíte jak na to.

 

Zdieľať tento blog
Marie Burianová 31. srpna 2017 at 7:05 Odpovědět
Mám 4 perovskie asi 30 cm od sebe. Jsou tam už tři roky a mají řídké stonky a pořád se naklánějí. Stojí u balkonové zdi jihozápadní svah. Kvetou krásně ale ten habitus nic moc. Sestříhávám až na jaře a dost hluboko, nemám je něčím pohnojit aby zhoustly?
Admin rastlinky 4. října 2017 at 18:03 Odpovědět
Dobrý deň, ospravedlňujeme sa , že sme v sezóne prehliadli váš príspevok. Perovskie obyčajne nebývajú extra husté. Je správne, že ju na jar zostrihávate hlbšie, tým sa aj viac rozvetvuje, stále však pôsobí jemne a decentne. Výhonky má dlhé, posiate jemnými kvietkami, podľa popisu je orientácia na pestovanie vhodná. Hnojením nič nepokazíte, naopak, na jar ju podporíte v raste. Nič však netreba preháňať.
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu