+420 730 235 493

Rostliny do stínu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 10. června 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možná i Vy patříte mezi ty, kteří nedisponují slunečním pozemkem. I na zastíněném pozemku však můžete vytvořit dokonalou atmosféru starých zahrad protkaných popínavými liánami a nádhernými obrovskými a zároveň dominantními listy trvalek.

Rostliny do stínu

Pak už jen umístit lavičku do této nádhery a relax může začít. Není umění vytvořit zahradu na holém pozemku na slunci. Umění je vytvořit zahradu s existujícím porostem, dominantními stromy a v stínu nebo polostínu.

Většina majitelů zahrad má v oblibě rovinatý pozemek s množstvím volné plochy s trávníkem a uspořádanými záhony. Jsou však i tací, kteří chtějí dát stávající zeleni šanci, aby zapadla do nové kompozice, která se přizpůsobí současnému stavu.

V první řadě zastíněnou zahradu neberte jako problém, ale jako pozitivum nevšední krásy a romantiky, kde se kdykoliv schováte před pálícím sluncem a vychutnáte si odpočinek i v tom nejžhavějším dni. V takovém prostředí méně cítíte výkyvy počasí, půda se nepřehřívá a zůstává déle vlhká a péče o rostliny je tedy minimální.Záhon ve stínu

Musíte však vybrat ty správné rostliny, které nevyžadují dostatek světla, suchou půdu a nevadí jim konkurence v kořenové části.

Takových rostlin není vůbec málo. O některých jste možná ani nevěděli, že mají rádi stín, a zbytečně se trápí na slunci v již existujících záhonech na zahradě.

V takové zahradě vykvetou i drobné cibuloviny. Většina z nich roste v přirozeném prostředí pod korunami stromů, v lesích, kde vynikají v době, kdy ještě nejsou na stromech listy. Mezi ně patří i sněženky (Galanthus), sasanky (Anemone), pomněnky (Myosotis), bledule (Leucojum), konvalinky (Convallaria), plicník (Pulmonaria) ...


Kompletní nabídka cibulovin


Další vhodná výsadba do stínu může být tvořena dominantními trvalkami, které jsou ozdobné listy.


Výběr trvalek do stínu


Dominují kapradiny, funkie (Hosta), pomněnkovec (Brunnera), barvínek (Vinca). Mnohé rostliny ve stínu i kvetou: zvonky (Campanula), srdcovka (Dicentra), orlíčky (Aquilegia), hluchavky (Lamium) a mnohé jiné. Z popínavek vzpomeneme břečťan (Hedera). Mezi keři dominuje rododendrony (Rhododendron), ale v nabídce jsou i další.


Okrasné keře do stínu najdete také v našem eshopu


Nezapomeňte, že záhony v zastíněném prostředí je třeba vysazovat tak, aby byly brzy zapojeny, aby jeden druh potlačoval druhý a aby ty rostliny, které zatahují na podzim, nebyly vedle sebe, a tak nevzniklo prázdné místo.

Tip: Zajímá vás, které jehličnany jsou vhodné do stínu?

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu