+420 730 235 493

Okrasné trávy zazimování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 18. listopadu 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Okrasné trávy patří mezi vznešené trvalky, které mají své místo v zahradě v jakémkoliv stylu. Je jich více druhů, ale nejčastěji se setkáváme s použitím okrasných trav, které dominují zejména svými soukvětími na konci léta a na podzim a okrasná stébla, jsou stejně nádherná s jinovatkou v zimě.

Okrasné trávy zazimování

Obecně platí, že okrasné trávy vyžadují spíše sušší podmínky, slunné stanoviště, propustné půdy, některé i drenáž a zazimování, které zahrnuje svázání do snopů, případně obalení textilií, či obložení jehličnatými větvemi.

Kdy svázat trávy

Trávy začínají vytvářet květní klasy koncem léta a nejkrásnější jsou v podzimním období až do prvních mrazů. Vychutnejte si jejich vzdušnost a rozmanitost vybarvených stébel co nejdéle a potom před zimou, obyčejně koncem listopadu nebo začátkem prosince je svažte do snopů. Vyžaduje se to při: Miscanthus, Pennisetum, Cortaderia, Bouteloua, Calamagrostis, Molinia a Panicum.Jak zazimovat okrasné trávy

Jak svázat okrasnou trávu

Při velkých trsech je ideální, pokud máte pomocníka, který Vám pomůže trávu dobře přichytit již ve spodní části. Vy omotejte spodní část trsu pevným provázkem několikrát a postupujte směrem vzhůru až po květenství.


Vyberte si okrasné trávy z naší nabídky


U kortadérie postupujte stejně, jen trs ještě přikryjte po obvodu větvemi jehličnanů. Proč se takto tráva musí připravit na zimu? Nemá ráda nadbytečnou vlhkost. Kdyby v zimě více sněžilo, travní trs by se rozpadl a do jeho středu by se dostala vrstva sněhu a tím i vlhkost a část trsu by při nadměrné vlhkosti uhnila.

Takto připravené snopy v zahradě vyniknou i během zimy jako zasněžené či pokryté námrazou.

Okrasné trávy stříhání

Okrasné trávy takto bezpečně přezimují na záhoně a s postupným oteplováním a příchodem jara se můžete zase připravit na odstraňování suchých stébel a celých nadzemních částí.

Střih a jeho termín je závislý na počasí i na lokalitě. Na jihu Slovenska a ČR se podmínky na jaře mohou lišit od podmínek na severu, kde koncem března může být ještě sníh a mrazy. Podmínky by měly být již dlouhodoběji příznivé a ze spodní části by měly vykukovat první zelené lístečky. Tedy někdy konec března, duben je stále vhodný čas. Trs odřízněte, sestříhejte velkými nůžkami asi 10 cm nad zemí. Suché stébla zkraťte a použijte na založení studeného pařeniště, vyhoďte do kompostu, ideálně bez semen. Nové trávy začnou růst a už v létě se před vámi objeví ještě větší zelený trs s nádhernými listy.

Nízké trávy jako kostřava, carex, Ophiopogon, stipa a Imperata se nestříhají. Stačí odstranit poškozené listy a jemně je rukou vyčesat. Suchá stébla odstraňte a nové znovu vyraší. Věříme, že i vy podlehnete kráse okrasných trav pro jejich vznešenost, vzdušnost a nevšednost.

TIP: Kromě květin nebo klasických dřevin zahradu oživí i okrasné trávy. Ať už hledáte nízké nebo spíše vysoké, inspirujte se různými druhy okrasných trav z našeho článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu