+420 730 235 493

Okrasné trávy - tráva nevšední krásy

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 15. září 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Není tráva jako tráva. Teď nemáme na mysli klasický zelený koberec ale nádherné i mpozantní architektonické skvosty s objemem a výškou - dekorativní okrasné trsy trav, které vyniknou jako solitéry nebo ve skupinové výsadbě spolu s jinými keři a trvalkami. Pro jejich použití vyčleňte dostatek místa, neboť v krátkém čase vytvoří objem do šířky i 1,5 m.

Okrasná tráva

Okrasné trávy patří  mezi oblíbené trvalky, které vyžadují minimální péči během roku. Nejkrásnější jsou na konci léta a na podzim, kdy se nádherně vybarvují a kvetou. Největší péči vyžadují právě v podzimním období, kdy je třeba připravit je na zimu.

Celé trsy trav nestříhejte na podzim. Nemuseli by přežít zimu. Okrasné trávy se stříhají až po uplynutí jarních mrazů. V jarním období je můžete i rozdělit a přesadit. Pokud máte pocit, že se Vašim travám na záhoně nedaří.

Na jaře jim najděte vhodnější místo. Většina okrasných trav jako ozdobnice, dochany, lalangy a kostřavy má v oblibě slunečná jižní místa s lehkou, propustnou a spíše sušší půdou. Nemusí být ani bohatá na živiny.

Vynikají zejména ve smíšených trvalkových záhonech, v předzahrádce i v trávníku jako dominanty, také se dají pěstovat ve velkých nádobách na terase.

Okrasné trávy nízke

Mezi nízké trávy patří kostřavy (Festuca), ostřice (Carex). Na podzim je třeba je svázat do snopů a takto ponechat až do jara. Pak je stačí těsně nad zemí uřezat a koloběh růstu se opakuje. Každým rokem jsou však větší a větší, proto je vhodné je i rozmnožovat dělením trsů.

Viděli jste už na záhoně trsy hnědé trávy a měli jste z toho pocit, že majitel něco zanedbal a nechal okrasnou trávu jinak pěknou habitem vyschnout? Nelekejte se, jde o atraktivní druh již zmiňované okrasné trávy ze skupiny Carex (ostřice) a čeledi Cyperaceae.Okrasná tráva - výběr odrod

Carex buchananii - atraktivní, ale méně komerčně známá okrasná tráva, je opravdu zajímavým doplňkem trvalkového záhonu. Má tenoučké pokroucené listy hnědé až načervenalé barvy, které od začátku pěstování pro laika působí jako vysušené. Dorůstají do výšky 50 - 70 cm a koncem léta dokonce kvetou tenkými hnědými klásky.

Carex flagellifera - podobný druh s hnědavými až červenými listy, ale dosahuje výšky 1 m.

Mnohé nižší druhy jsou vhodné do popředí a do nádob. Většina z nich právě do pozadí, nebo jako solitéra k jezírku, v trávníku, v koutě zahrady nebo v blízkosti vchodu.

Vysoká okrasná tráva

Známé a pěkné jsou ozdobnice (Miscanthus sinensis) kultivary: Zebrinus, Gracillimus, Variegatus.


Z bohatého sortimentu okrasných trav si vyberete iv našem eshopu


Nezaměnitelné jsou pampové trávy - kortadérie (Cortaderia), které jsou charakteristické vysokými laty bílých nebo růžových chomáčkovitých květů, které dekorují trávy v podzimním období. Vyžadují však zimní ochranu nebo dokonale propustnou půdu bez nadměrné vlhkosti.

Pampová tráva pěstování

Kortadérie jsou na pěstování poněkud náročnější. Během roku se jim může dařit, ale obyčejně je problematické období po zimě. Nesnášejí totiž nepropustné a vlhké půdy, množství sněhu, holomrazy.

Vytvořte jim dokonalé odvodněné lůžko s množstvím štěrku, vysaďte je do propustné lehké půdy s podílem písku a zalévejte jen výjimečně během extrémního sucha. Před zimou jim vytvořte dokonalý kryt, aby se sníh nedostal do srdíčka trávy a nezpůsoboval nadměrnou vlhkost. V oblastech s těžkými půdami a dlouhotrvající zimou a sněhovou pokrývkou, je raději na zimu vykopejte a zazimujte ve sklepě, kde neklesá teplota pod 0 ° C.

Pampová tráva pěstování v květináči

Kortadérii můžete vyzkoušet pěstovat i ve květináči. Ideální je-li to keramický, terakotový velký květináč. Na dno vysypte vrstvu kamínků nebo štěrku a poté doplňte propustný substrát namíchaný s pískem. Tráva bude v květináči růst pomaleji, ale v budoucnu také umí vytvořit bohatý trs. Je rovněž náchylná na přebytečnou vlhkost, proto se zálivkou opatrně. Zalévejte vydatně, ale přebytečnou vodu vylévejte. V zimě květináč obalte do bublinkové fólie nebo jutoviny a umístěte na terasu nebo do skleníku.

Zkuste pěstovat i jiné kultivary, než ty známé a přesvědčte se o jejich vytrvalosti a možnosti jak získat zajímavý prostor i bez zelené barvy. Pro pěstování nejsou náročné podobně jako jiné okrasné trávy. Nízká zálivka, sušší podloží a množství slunce je to, co potřebují. Vyniknou ve štěrkovém záhoně nebo spolu s jinými vysokými travinami či letničkami. Kompozici už necháme na Vás.

Přečtěte si také další článek, kde se dozvíte více o zazimování okrasných trav.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Callistemon citrinus / Kalistemon / Nitkokvět, bal. 200 sem.