+420 730 235 493

Péče o zeleninové planty v nádobách

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 7. června 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Začíná to nákupem semen a obyčejně končí sklizní skvělé úrody. Abyste se k ní však dopracovali, musíte se o sazeničky postarat. Přečtěte si návod jak na to.

Péče o zeleninové planty

Po dosažení dvou pravých listů je nutné je přesadit do větších nádob. Postačí nádobky od jogurtů nebo smetany.

Papriky můžete přesazovat rovnou po 2 kusech. Platí to i pro chilli papričky a feferonky, beraní rohy. Je to kvůli jednoduššímu opylení a stabilitě rostlin. Pokud však později rostliny vysadíte i jednotlivě v těsné blízkosti, účel bude splněn.

Zeleninové sazenice pak umístěte na rozptýlené světlo, v blízkosti okna. Pokud se budou za světlem táhnout, otáčejte je, případně je přes den otužujte venku na terase a balkoně. Pozor na přímé slunce. V prvních dnech otužování jim přímé slunce může popálit listy.


Od semínek až po vlastní úrodu - nabídka semen zeleniny


Zeleninové plantySamozřejmostí je zálivka. V květnu, ve vhodném období, už bez pozdních mrazíků můžete osázení ponechat na chráněném místě, bez silného větru. Když už sazenice dosáhnou požadovanou výšku, mnohé budou vyžadovat oporu. Použít můžete různé kolíky, dřevěné, kovové či plastové paličky a spirály.

Listy na úkor plodů

Rajčata musíte vyštipovat. Z podpaží listů vyrůstají často nové výhonky, které umí také rozkvést a zarodí, ale zbytečně rostlinu vysilují a ta množství energie vkládá do zelené hmoty listů a ne do tvorby a velikosti plodů. I spodní listy, které jsou obyčejně nevzhledné, můžete odstranit.

Pokud rostlina vytvoří třásně plodů nebo jednotlivé plody, můžete odstranit všechny listy pod střapcem. I kvůli tomu, aby měly plody více světla, slunce a tím i rychleji dozrály a můžete se tak vyhnout i možným plísním, pokud je více rostlin pohromadě, stíní si a dotýkají se navzájem, případně pokud by trpěly přebytečnou vlhkostí.

Nádoby, ve kterých je plánujete pěstovat, musí být dostatečně velké, s propustným a zároveň výživným substrátem a s drenážní vrstvou na dně. Otvor pro odtok přebytečné vody by měl být samozřejmostí.

Nezapomínejte i na jinou plodovou zeleninu

Rajčata se do nádob vysazují nižší, než byly původně. Nejen kvůli stabilitě ale i kvůli své výšce. Je to liána, která dokáže vytvořit kořeny i na stonku. Příliš vysoká rajčata můžete zaštípnout na vrcholu. Dělá se to i na konci sezóny, kdy je zjevné, že už plody nestihnou dozrát. Proto rostlinu raději zkraťte, aby vyživovala stávající plody a nedával energii do růstu a případně nových květů.

Zelená rajčata můžete sklidit a nechat dozrát na parapetu okna, nebo ve skleněné láhvi. Chuť už bude sice jiná, ale i tyto plody se dají zpracovat.

Na paprice kontrolujte výskyt škůdců. Pokud má paprika nahozených více plodů, malé a deformované odstraňte.

Stejně na balkoně můžete vypěstovat lilky nebo salátové okurky na konstrukci.

Tip: Jak správně na výsev zeleniny.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    To je nám ľúto. Ak zmrzla, treba prekontrolovať výhony, či sú pružné, vo vnútri so...
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    Dobry den, cela vistarie mi zmrzla, nekvete, ani listy nerasi. Co delat? Mam ji zastrihat, aby...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Dobrý deň, každý brečtan začína šírkou a potom sa začne ovíjať na výšku. Neplazí sa...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Břečťan se nechce plazit po fasádě, rozrůstá se do šířky. Mám ten správný?...
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    Dobrý deň, tento kultivar my v ponuke nemáme ale áno, starostlivosť aj rez je rovnaký, plus...
Archív blogu